Fantaseer en teken thuis mee!

12 april 2021
Creativiteit ten top tijdens Kunsthal Live! Op 26 februari was er een nieuwe online editie van ‘See you later, illustrator!’ vanuit de Kunsthal Rotterdam. Dit interactief live event is inmiddels een beproefd concept dat kinderen prikkelt zich van hun meest fantasierijke kant te laten zien en zelf de kunstenaar te zijn. Dit keer was het thema ‘Dieren met mensenmanieren’ en onze Kidsproof reporter Benjamin mocht erbij zijn.
Samen aan de slag om een mooi beeldverhaal te maken

Spannend
De sfeer zat er al goed in toen ik met mijn zevenjarige zoontje en een handvol andere kindjes werd ontvangen in het auditorium van de Kunsthal. De zaal deed aan als een heuse theaterzaal, waar het team driftig aan het sound checken was. Dichter Wessel Klootwijk en Yara Ruby, een uiterst olijk duo, hadden er duidelijk zin in en wisten dit ook over te brengen op de toch wat gespannen kinderen. En ineens was het zover… 5, 4, 3, 2, 1…. LIVE!


Illustrator Yara

Kunst vanaf het grote bed

Het publiek werd welkom geheten, zowel in de zaal als achter de computer. Bij de eerste edities zat de zaal vol kinderen, maar Corona maakte dit bij de laatste edities onmogelijk. Kunsthal liet zich niet uit het veld slaan en koos voor een ‘hybride’ vorm, waarbij een klein aantal kinderen fysiek aanwezig is en de overige geïnteresseerden online kunnen deelnemen. Het leuke hiervan is dat kinderen uit alle windstreken en vanaf uiteenlopende plekken konden deelnemen. Zo stuurden kinderen berichten vanuit de woonkamer, aan tafel in het zonnetje, maar ook vanaf het grote bed van pappa en mamma met broertjes en zusjes, of vanaf de vakantiebestemming met kersverse vakantievriendjes.


Dichter Wessel

Alles mag
“Het verhaal begint in het Verre Oosten…”. Dichter Wessel zet met een kleurrijk verhaal over een kasteel van zandkoekjes en appelstroop de grote lijnen neer die de kinderen stimuleren hun ideeën bij het verhaal om te zetten in beeld. Ondertussen laat illustrator Yara op het grote scherm zien hoe het zandkoekjeskasteel er in haar fantasie uit ziet. Waar ze nog inspiratie nodig heeft, schieten de kinderen te hulp met hun ideeën. Zo werden de kamers in het kasteel gevuld met dromedillen en krokodarissen, vliegende glitterslakken en een gewicht heffende superpower pinguin met een hartjestatoeage. De creativiteit van kinderen werd maximaal gestimuleerd, want het mooie is dat “alles mag en niks is fout!”.


Kidsreporter Benjamin tekent volop mee

See you later
En toen was het SHOWTIME! Met veel trots mochten de kinderen laten zien hoe zij de vertelling van de dichter hadden vertaald naar het tekenpapier. De resultaten mochten er zijn. Naast hun eigen creaties, kregen de kinderen de prachtige tekening van Ruby mee naar huis om in te kleuren. Dat ik het een succes vond, mag duidelijk zijn. Maar wat vond mijn zoontje er eigenlijk van? Zoals gebruikelijk liet hij er desgevraagd niet veel over los. Maar vanavond bij het tandenpoesten vroeg hij zijn vader of hij 7 mei al iets te doen had. Of hij dan mee wilde naar de Kunsthal, want dan was er weer een nieuwe “voorstelling”. So i guess we’ll see you later, illustrator!


Het prachtige eindresultaat! 

Benieuwd geworden naar deze editie van See you later, illustrator? Je kunt de uitzending terugkijken via de website of de facebookpagina van de Kunsthal. Ook is hier het eindresultaat van ‘Dieren met mensenmanieren’ te downloaden.
Aanmelden voor de editie van 7 mei kan ook al
.