Herfst activiteiten bij de Museumfabriek

5 oktober 2020
Tijdens de herfstvakantie worden bij de Museumfabriek voor de jeugdige bezoekers allerlei activiteiten georganiseerd rondom het thema bos en de xylotheek. Wat hebben die nou met elkaar te maken? Lees het hieronder en ontdek meteen welke activiteiten er tijdens de herfstvakantie in het museum worden georganiseerd!
Herfstvakantie bij de Museumfabriek

De Museumfabriek heeft met de xylotheek een uniek collectiestuk in huis: het is één van de slechts drie xylotheken in Nederland. Een xylotheek is een houtverzameling in boekvorm. Ieder deel, in de vorm van een boek, is gemaakt van een andere houtsoort. Voor de rug werd de schors gebruikt. En daarmee heb je dus meteen de link naar het thema bos te pakken!

Tijdens de herfstvakantie worden voor de jeugdige bezoekers allerlei activiteiten georganiseerd rondom het thema bos. Zo kunnen kinderen meebouwen aan een boom, een mini-college ‘Wat leeft er in het bos’ volgen en meedoen aan creatieve workshops in de Makerspace. 

Bewonder meteen de gloednieuwe Wunderkammer De Xylotheek van Lodewijk Napoleon. Deze is vanaf zaterdag 10 oktober te zien, net als drie andere nieuwe Wunderkammers: De biggetjes van Toon Tankink (over radioactieve straling), De kunst van het verleiden (over ijdelheid) en Kijk, teken & zie (een studieus tekenatelier). 

xylotheek

Verder kun je bij de Museumfabriek terecht voor de volgende activiteiten:

Aan de slag met speksteen

Een begeleider vertelt de kinderen over het bos en haar bewoners, waarbij de ondertussen meer leren over speksteen en alle verschillende mogelijkheden om dit te gebruiken. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag hun eigen herfstige bosbewoner te maken met behulp van speksteen.

Mini-college ‘Wat leeft er in het bos?’

Kom elke dag luisteren naar een mini-college voor jong en oud over het bos. Tijdens dit college wordt verteld over de verschillende bomen en dieren die in het bos leven en worden belangrijke vragen beantwoord.

Dierenportretten tekenen

In deze workshop ga je een paar zoogdieren heel goed bestuderen en natekenen, mét inkt. Dat doe je door een paar slimme oefeningen te doen voordat je écht aan de slag gaat. Het resultaat is een kunstwerk om in te lijsten!

Dierenaankleedpoppen schilderen

Iedereen gaat op een grote rol papier liggen en elkaar met potlood omtrekken. Nu heb je jezelf levensgroot op papier staan. Teken een dierenhoofd, schilder wat coole kleren op jezelf, en wat dacht je van een zonnebril of horloge erbij?

Workshop dierenmanieren

Tijdens de workshop Dierenmanieren bekijken kinderen een aantal objecten met dieren in het museum. Samen met de begeleider bespreken de kinderen de uiterlijke kenmerken van dieren en textuur van vacht of verenkleed. Vervolgens verzinnen de kinderen hun eigen fantasiedier en gebruiken verschillende technieken en materialen om een dier op papier te tekenen met een bijzondere huid.

Workshop Mobile maken

In deze workshop ga je de waterdieren eens goed bestuderen. Je tekent een stuk of 4 dieren, die knip je uit en bevestig je met een touwtje aan een hanger. Voilá, je eigen vissen-mobile!

Bouw mee aan een boom

Tijdens de herfstvakantie staat er een boom in de makerspace van De Museumfabriek. Deze boom mist alleen nog blaadjes en vrolijke bewoners. Kom jij mee knutselen om de boom een mooie kruin vol bladeren te geven? Of juist bewoners zoals eekhoorntjes en vogels?

Maak je eigen kijkdoos

Kom deze herfstvakantie je eigen kijkdoos in onze makerspace knutselen. Maak met behulp van een instructable je eigen bos of herfsttafereel vol paddenstoelen.

100.000 bomen en een bos van draad

Samen met vele anderen borduurt kunstenaar Sara Vrugt met haar project 'honderdduizend bomen en een bos van draad' in 2020 een bos. De geborduurde bomen vormen een grootschalig kunstwerk, een woud waarin je in gedachten kunt verdwalen.

Tickets reserveren
In verband met alle veiligheidsmaatregelen rondom COVID-19 adviseren wij een tijdslot met toegangsbewijs te reserveren in de ticketshop op de site van de Museumfabriek. Hier kunnen ook diverse activiteiten gereserveerd worden. Enkele andere activiteiten kunnen bij aankomst in het museum gereserveerd worden. Kijk op de desbetreffende activiteit voor meer informatie.

Naar de website