9x low budget uitjes voor kinderen in Zuid-Limburg

1 januari 2021

Een gezellige middag eropuit met de kinderen hoeft gelukkig niets te kosten, ook om lekker even een frisse neus te halen. Veel favoriete uitjes voor kinderen in Zuid-Limburg zijn helemaal (of bijna) gratis! Sam& heeft ons gevraagd om een aantal leuke low-budget kinderactiviteiten te verzamelen. 

Eropuit in Zuid-Limburg

De onderstaande ideeën zijn superleuke goedkope of gratis uitjes om samen te doen met kinderen. Check van tevoren wel of de centra van de uitjes open zijn, dit kan wisselen afhankelijk van de coronamaatregelen die op dat moment gelden. Houd ook altijd rekening met de afstand wanneer jullie lekker een frisse neus gaan halen tijdens jullie toffe uitje in Zuid-Limburg!


1. Fossielen zoektocht
De indrukwekkende kalksteengroeve in Maastricht zijn zeker een bezoekje waard! Het ENCI-gebied is een prachtige plek om te wandelen of fietsen, of om gewoon samen met de kids te genieten van alle mooie planten en dieren die in het gebied wonen. Extra leuk is dat je hier met kinderen op fossielen zoektocht kunt gaan! 


2. Speelnatuur Brunssumerheide 
Bij Speelnatuur Brunsummerheide vermaak jij je de hele dag met klimmen, klauteren en ravotten! Het bouw-je-eigen-hut bos, de ontdekpoel en de dierenboombeeldenroute zijn voorzien van allerlei natuurlijke speelplekken. Vlakbij de Ravotplek kom je ook nog een weide met verschillende kleine dieren tegen. Wat een plezier!

3. Bloemen en appels plukken
Een uitje dat niet veel hoeft te kosten en waar je naderhand nog van kunt genieten, is de pluktuin! Het plukken van je eigen boeket in de lente en zomer is al een superleuke activiteit, tussen de lekker ruikende bloemetjes. Als je thuis bent, kun je genieten van het mooie boeket dat jij bij elkaar hebt verzameld! In de herfst kun je ook op verschillende plekken appels en peren plukken. De kinderen zijn daar een aardige tijd zoet mee en in veel gevallen betaal je alleen voor het fruit dat je geplukt hebt. 

4. Natuurpark Nazareth
Spelen is echt een avontuur bij Natuurpark Nazareth! De speeltuin is helemaal gecontroleerd op veiligheid. Dus terwijl jij je vermaakt met de geheime toegangen, moerassige delen en grote boomstammen, kunnen de ouders zorgeloos genieten. Misschien spotten jullie ook nog wel dieren in dit natuurpark!

5. Pret op de kinderboerderij
Een tof uitje voor dierenfans is de Streekboerderij Daniken. Naast allerlei dieren die je mag knuffelen, is er ook een moestuin en een gezellig terrasje. De toegang tot de kinderboerderij is gratis en vanaf daar kun je ook heerlijk wandelen en fietsen. 

6. Pathé Kidsticket
Dit uitje kost wel een beetje geld, maar het Pathé Kidsticket is zeker benoemenswaardig als je op zoek bent naar een bioscoopuitje, goedkoper dan normaal. Ben je 11 jaar of jonger? Dan kun je voor €5,- met een Pathé Kidsticket naar alle leuke kinderfilms van Pathé! Dit ticket is alle dagen van de week geldig.

7. Kasteelpark Born
Ook dit uitje behoort tot de categorie low budget: Kasteelpark Born! Dit dierenpark is goedkoper dan de meeste andere Nederlandse dierenparken. Voor kinderen tot en met 12 jaar kost een kaartje €7,-. Zodra de coronaregels weer worden versoepeld, kun je hier genieten van herten, roofdieren, stekelvarkens, landschildpadden en apen. Vergeet ook niet om de geitjes te aaien op de grote kinderboerderij! Aan het eind van de dag gebruik je alle energie die je nog hebt om te klimmen door de grote speeltuin. Wat een plezier!

8. Op blote voeten
Het BloteVoetenPark in Brunssum is maar liefst 10 hectare groot én in de buitenlucht. Hier heb je de dus zeker de mogelijkheid om afstand te houden! En wist je dat op blote voeten lopen gezond is en bijdraagt aan een goede weerstand? Bij dit mooie natuurgebied kun je namelijk op je blote voeten op ontdekking! Regelmatig organiseert het BloteVoetenPark uitjes voor kinderen, met of zonder schoenen. Deze uitjes zijn meestal low budget. Houd de uitagenda in de gaten!


9. Naar de speeltuin
De speeltuin bij jullie in de wijk is natuurlijk gratis, maar daar zijn jullie vast al héél vaak geweest. Kies daarom eens voor een speeltuin in een andere buurt of op fietsafstand. Misschien ontdekken de kinderen daar wel een nieuwe favoriete klimboom of staat er een gaaf klimrek. Wat dacht je bijvoorbeeld van Speeltuin de Roetsj of Speeltuin Heer? Tip: neem een kijkje bij de Buitenspeeltips van OERRR!


Bij Kidsproof.nl inspireren we ouders heel graag om eropuit te gaan met hun kinderen. Helaas kunnen niet alle ouders in Nederland zomaar alle uitjes, schoolreisjes en clubjes betalen. Maar gelukkig is er Sam&, een samenwerkingsverband van Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job. Via Sam& vind je verschillende organisaties die kunnen helpen als er thuis weinig geld is voor leuke dingen. Zo kan elk kind meedoen! Klik op de roze websitebutton om naar het platform van Sam& te gaan.

TIP: meld je aan voor de Kidsproof nieuwsbrief om regelmatige leuke tips voor kinderen te ontvangen!

Naar de website