Kidsproof blogTerug

Eropuit-tips voor de allerkleinsten in Zuid-Limburg

10 januari
Een blog bordevol geweldige tips om er met de allerkleinten gezellig op uit te gaan in Zuid-Limburg.
Een kleintje hebben is glorieus mooi. Als we Facebook en Instagram moeten geloven is het één blije, opzwepende salade van brede glimlachen, schitterende kinderogen en vertederde mama- en papablikken. Bijgerecht: een mengelmoes van trots gedocumenteerde mijlpalen (zitten, kruipen, lopen, naar school, fietsen, zwemdiploma’s...)
     Er is echter ook een andere kant. De kant die minder graag in de schijnwerpers wordt gezet. De kant van keihard werken, slapeloze nachten, Himalayagebergtes aan wasgoed, bebloede voeten (Legoblokjes!), consequent zijn totdat je haren grijs kleuren, engelengeduld van hemel-formaat en HEEL VAAK tot tien tellen.
     En daarom, speciaal voor die hardwerkende ouders van hele kleine kinderen...een lijst met aanraders voor hele leuke uitjes (en voor die Instagram-waardige foto’s).


Playcafé Heerlen

Voor kinderen van 0-6 jaar is Playcafé Heerlen een perfect uitstapje. Of je nu samen met je kleintje met de speelattributen speelt (springkussen, koeienglijbaan, blokken et cetera) of dat je kind zelf speelt en jij (met toezicht op de speelruimte) geniet van een hapje en een drankje, je boek of keuvelen met mede-volwassene... het kan hier allemaal. Sokken zijn verplicht in verband met hygiëne. Je kunt hier ontbijten, lunchen of van een High Tea genieten. Doe het zoals hun motto: “Make every day a happy day”.

Kinderstad Heerlen

Bij Kinderstad Heerlen kunnen kinderen tot en met 2 jaar gratis naar binnen (daarna kost het €2,00 per persoon). Er is een prachtige, ouderwetse draaimolen, een luchtkussen, een klimtoestel en er zijn trampolines. Wanneer je kleintje langer is dan 0.96 cm dan mag hij of zij met jou in de achtbaan. Wie durft? Ook is het machtig mooi om naar de gierende grote kinderen in de indoor-wildwaterbaan te kijken. 

Streekboerderij Daniken

Bij Streekboerderij Daniken in Geleen zijn er niet alleen dieren om te bekijken, bewonderen, aaien en te knuffelen. Omdat het ook als zorgboerderij fungeert, verkoopt men er splendide, handgemaakte producten die nog wel eens dat ene perfecte cadeautje kunnen zijn. De nabijgelegen zandberg zorgt uiteraard voor veel plezier, alsmede het bestuderen van de moestuin om te zien waar voedsel nu eigenlijk echt vandaan komt. Natuurlijk garanderen het terras en de speeltuin een hele hoop blijdschap. Nog meer goed nieuws? Dit uitje is gratis.Speeltuin de Paddenstoel

Op Paaszaterdag opent Speeltuin de Paddestoel in Born dit jaar voor de 50ste keer haar poorten. Je kunt hier naar hartelust spelen, én limonade slurpen op het terras.
Deze geweldige speeltuin – welke over ongeveer 60 speeltoestellen beschikt – is een rookvrije zone. Er staat alleen nog een rookzuil bij de ingang (waar je goed zicht hebt op de allerkleinste spelers).
Behalve hulphonden mogen huisdieren niet naar binnen. Ook zijn er verharde paden waardoor de speeltuin toegankelijk is voor minder valide mensen (en er is een invalidetoilet met een nood-alarm). Een groot aantal speeltoestellen is zonder problemen bruikbaar voor kinderen met een lichamelijke beperking.

Minihaven

In Schutterspark Brunssum ligt de Minihaven met haar superstoere Minihavenvloot. Hier kun je écht varen! Met maximaal vier personen per boot vaar jij (zelf!) de hele plas rond. Welke boot kies je? Een cruiseschip? Of liever een sleepboot, een vissersboot, een radarboot of een reddingsboot? Ik weet wel welke mijn zoontje zou kiezen: de RODE BRANDBLUSBOOT! Wie mag de kapitein zijn? Wie heeft er zeebenen en wie schrobt het dek? Zijn er piraten in de buurt? Wordt er iemand van ‘de plank’ af gestuurd? Creëer aan boord van jullie boot een knotsgek avontuur (mét een reddingsvest aan, natuurlijk).

Sprookjesbos Valkenburg

Valkenburg aan den Geul barst van de mythische- en sprookjesachtige wezens en andere fantasie creaturen zoals Doornroosje, Klein Duimpje en draken. In het 3 hectare-grote Sprookjesbos is verveling ongekend want er is zoveel te doen, te zien en te beleven. (Dat is waarschijnlijk ook waarom Sneeuwwitje daar woont; met een simpel bezoekje zou ze nooit alle pracht kunnen aanschouwen).
     Er zijn speeltuinen en wandelingen langs authentieke must-know sprookjes, verspreid over de 17 huisjes en kastelen. Vaar ook mee in het schip van Kapitein Haak. Voor de kleintjes groter dan 80cm is er de Zotte Zweefmolen. Voor spetter- en spatterplezier doe je de Waterplaats aan.
     Geniet van de rust en nostalgie in dit lommerrijke bos, en wees gerust... je kunt hier heerlijk eten en drinken. Vanaf 2 jaar betaal je €9,50 per persoon (€9,00 online).
https://www.kidsproof.nl/zuid-limburg/eropuit/sprookjesbos/fantasie-sprookjes-valkenburg-zuid-limburg#Schutterspark

Het Schutterspark in Brunssum is speciaal voor mensen die optimaal willen genieten van wandelen en fietsen in de natuur. Wedden dat je kleintje volop geniet? Je kunt hier ook lunchen, dollen in de speeltuin, in de ministoomtreintjes rijden en varen in de Minihaven.


Kasteelpark Born

In het hart van Kasteelpark Born is een leuke speeltuin met een aangrenzend heerlijk terras. Daaromheen ligt een prachtige dierenpark! Daar wonen ontzettend veel geweldige, interresante dieren waar heel veel over te leren valt, zoals stekelvarkens, apen, geitjes (die graag geaaid worden), vogelspinnen en tropische kikkers. Weet jouw kleintje al wat een axolotl is? Niet? Kom dan snel langs.

Gaia Zoo

De Gaia Zoo in Kerkrade verdient zeker een bezoekje. Met je kleintje langs de dieren... dat is toch fantastisch?
Je kunt samen kijken hoe de otters, Europese nerts of de Bosrendieren gevoerd worden. Of luisteren in Het KraaienNest naar een verhaal over roofvogels en uilen en hoe zij hun prooien vangen. En weten jullie welke uitwerpsels bij welk dier horen? Kom op je gemak bijzondere dieren bewonderen, zoals de reuzenmiereneter, de capibara, de korenwolf of de agouti. Dan zijn er natuurlijk nog dieren die je wat sneller verwacht in een dierentuin, maar desalnietemin adembenemend mooi om te aanschouwen. Denk aan de zebra, het doodshoofdaapje en de leeuw.
Natuurlijk kun je hier ook lekker eten en drinken. Gaia Zoo is een heerlijk dagje weg voor jouw en je spruit.
Boerderij Daalhoeve

Ezels, geiten, mini paardjes en... Fennek Vossen. Huh? Boerderijdieren én exotische dieren op één boerderij? Ja, dát is kinder- en zorgboerderij Daalhoeve in Maastricht (die een deel van de exotische dieren op het 'Erica-terrein' aan de Lammergierstraat in Daalhof ten toon stelt). Hier kun je kennis maken met de natuur en dieren en de producten van de boerderij. Behalve konijnen, loopeenden, katten en varkens tref je hier ook 3 soorten uilen aan, een dromedaris, een kameel, een prairiehond, een serval, een vosmangoest, tropische vogels, wallaby’s en nog veel meer prachtige en uitmuntende diersoorten. Ook is er een horecagedeelte, een terras en een speeltuin. Bij deze boerderij leer je door te genieten en je hoeft er niets voor te betalen.

Saraland

Een dagje spelen bij Saraland in Houthalen-Helcheteren zal jouw kleintje niet snel vergeten. In de overdekte KidsValley van 7500m2 kan je kindje onbezorgd rondrennen, dollen, schaterlachen, klimmen, klauteren en glijden. Er zijn 35 speeltoestellen (waaronder 25 glijbanen) voor onbeperkt speelplezier. Drie voordelen: de binnenspeeltuin is omheind; er is een horecagedeelte waar jij kunt uitrusten van al ‘t geinen (Tom’s Herberg, gratis WIFI); je kunt hier gratis parkeren.
Wist je dat je hier ook kunt zwemmen? Het indoor zwemparadijs Aquapolis beschikt over een magisch kabouterbad voor de kleintjes.
Wil je ter afsluiting in Zuid-Limburg (bourgondisch) uit eten? Kijk dan snel hier voor leuke tips.