Kinderboekentips en activiteiten tijdens de Kinderboekenweek 2021

29 september 2021
Van 6 tot en met 17 oktober vindt de Kinderboekenweek plaats, met dit jaar het thema 'Worden wat je wil'! Houdt jouw kind ook zo van lezen? Of kost het lezen nog wat extra moeite en energie? In dit blog verzamelden wij allerlei fijne leestips, waardoor lezen voor iedereen leuker wordt! Ben jij nog op zoek naar toffe activiteiten tijdens deze week? Ook die verzamelden wij alvast hieronder!
Kinderboekenweek 2021
Kinderboeken zijn een mooie bron om inspiratie op te doen voor later. Welke beroepen lijken jou cool? En welk idool zou jij stiekem wel willen zijn? Een voetballer, zangeres of een bekende YouTuber? Tijdens de Kinderboekenweek van 2021 is het thema 'Worden wat je wil'. Fantaseren na het lezen van kinderboeken over jouw dromen: daar gaat het om tijdens deze week!

Aanraders om te lezen


Wat is lezen fijn en wat zijn er weer leuke en mooie (prenten)boeken uitgebracht dit jaar! Met hulp van Boekhandel Dominicanen uit Maastricht konden wij echte kinderboek-aanraders van dit moment op een rijtje zetten:

Dromer – Mark Janssen
Voor de jongste kinderen maakt Mark Janssen het Prentenboek van de Kinderboekenweek. In Dromer dromen we met Aron mee hoe hij dansend, schrijvend en schilderend de wereld mooier maakt.

Jij mag alles zijn – Griet op de Beeck
Jij mag alles zijn is een verhaal voor jonge lezers en voor mensen die wel eens in het hoofd van een negenjarige willen wonen. Het is een ontroerend boek over een meisje dat dapper doet wat ze denkt dat van haar verwacht wordt, zelfs als dat ingewikkelde dingen zijn.

Ik praat als een rivier – Jordan Scott
Een jongen voelt zich buitengesloten op school omdat hij stottert en zich niet kan uiten zoals hij zou willen. Zijn vader neemt hem na schooltijd mee naar de rivier, en laat hem zien dat zijn woorden zijn als het stromen van het water. Het helpt de jongen om op een andere manier naar zichzelf te kijken en zichzelf te accepteren.

Maxi van Flux – Een eigenwijze fee - Anna Ruhe
In de winkel van haar vader ontdekt Paula een echte fee met glitterstof en magische krachten, zo klein als een libelle én met echte vleugeltjes! Geweldig, toch? Nou ja, niet helemaal... want fee Maximeralda Feodora Dilara Nima van Fluks – of gewoon Maxi – is vanwege haar beperkte magische kracht met verlof gestuurd.

Activiteiten tijdens de Kinderboekenweek

Tijdens de Kinderboekenweek worden er door heel het land leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd, in het kader van lezen en het thema van dit jaar. Misschien is één van deze uitjes in Zuid-Limburg wel iets voor jouw kind!

Activiteiten bij Boekhandel Dominicanen Maastricht

Donderdag 7 oktober -16.00 uur. Kevin Hassing is aanwezig voor zijn nieuwste boek 'Mus en kapitein Kwaadbaard - Koers naar de Kraken'. Je kunt je boek laten signeren en een praatje met hem maken!

Vrijdag 8 oktober - 15.00 uur. Dierenarts Daniëlla komt op bezoek. Heeft jouw knuffeldier een gebroken poot of een pleister nodig? Neem je knuffeldier mee en dierenarts Daniella zorgt dat ze weer beter worden!

Zaterdag 9 oktober - 11.00 uur. Mark Janssen, de maker van het prentenboek van Kinderboekenweek 2021 komt op bezoek. Mark leest voor en vertelt over Dromer. Daarna kan je met al je vragen bij hem terecht en eventueel je boek laten signeren. 

Zaterdag 10 oktober - 16.00 uur. John Hawinkel vertelt over zijn boek: Olifantentoren. Ook kun je het boek laten signeren! 

Woensdag 13 oktober -15.00 uur. Tijs van Marle en Esther van den Brink van het kinderboek 'Knots' geven een creatieve workshop! Leer hoe je een spannend verhaal bedenkt en hoe je met houtskool je verhaal in tekeningen uitbeeldt!

Vrijdag 15 oktober - 15.00 uur. Archeoloog Sjoerd Aarts komt op bezoek. Beroepen staat centraal deze Kinderboekenweek. Wil je meer weten over dit spannende werk als archeloog of heb je zelf een oud voorwerp gevonden waarvan je altijd al wilde weten wat het was, kom dan naar het spreekuur!

Hotel Habbekrats

Zaterdag 16 oktober - 10.30 uur.  De schrijver en illustrator van het boek Hotel Habbekrats komen op bezoek om voor te lezen. Daarna kan jij ook je boek laten signeren. 

Vergeet je niet voor sommige activiteiten van tevoren aan te melden!

Lees hier alles over de activiteiten van Boekhandel Dominicanen tijdens de Kinderboekenweek!


Voorstelling (7+) in thema 'Worden wat je wil' en mogen zijn wie je bent

Net voorafgaand aan de Kinderboekenweek, kun je in Theater Landgraaf al genieten van een voorstelling met hetzelfde thema's als de Kinderboekenweek, namelijk 'Worden wat je wil' en 'Mogen zijn wie je bent'. Op zondag 3 oktober vertelt John de Winter het prachtige verhaal van Hadassa- Ster van Perzië. Een spannend en indrukwekkend verhaal over de moed om te zeggen wat je denkt en te zijn wie je bent. 

Bestel hier kaartjes voor de voorstelling Hadassa- Ster van Perzië in Theater Landgraaf

Archeologiedagen in het Gallo-Romeins Museum

De archeologiedagen op 9 en 10 oktober hebben oorspronkelijk niks met de Kinderboekenweek te maken, maar dit uitje past toevallig wel heel goed in het thema van de week! Gezinnen met kids vanaf 7 jaar kunnen deelnemen aan een speelse workshop. De gezinsleden kruipen in de rol van toekomstige archeologen. Samen ordenen, registreren en analyseren jullie het vondstmateriaal van een opgraving … uit 2521. Wat vertellen de resten van de voorwerpen over hoe wij vandaag leven?

Heb jij interesse in het beroep archeoloog? Klik hier!



Heel veel leesplezier!

Heb jij nog aanraders voor kinderboeken of activiteiten tijdens de Kinderboekenweek? Laat het ons vooral weten via
zuid-limburg@kidsproof.nl

TIP: Is jouw kind ook knutselfan? Neem eens een kijkje in dit blog met 14 herfstknutsels!

Naar de website