Grenscadeautjes: lol op reis met kids

24 januari 2020
Grenscadeautjes maken het oversteken van (lands-) grenzen heel spannend voor kinderen. Lees hier hoe.
Toen ik ooit een klein meisje was gingen we eens per jaar kamperen. Dat werd een wereldreis naar Frankrijk of naar Spanje (want groter was de wereld die ik kende niet). Het was een lange, spannende rit gevuld met picknicks (mierzoete Oasis Tropical) en het ‘s nachts half opgevouwen in de auto slapen op een parkeerplaats (dat kon toen nog en geld voor hotels was er niet). Er was echter nog iets dat zo grandioos was aan deze trips: ze zaten vol met vele superspannende GRENZEN.
     Floep! Één simpel, onzichtbaar lijntje over en je was IN EEN ANDER LAND! Om dat te vieren kregen mijn grote zus en ik bij elke grens een fabelachtig GRENSCADEAUTJE: snoepjes, spelletjes of een speeltje voor op de achterbank.



Is dit ook een goed idee voor jullie reis? Leuke (kleine) ideetjes voor jullie kinderen zijn bijvoorbeeld:
- (herplakbare) raamstickers (van de ruimte, een wegen-netwerk, de brandweer, de boerderij of een bos vol elfjes en prinsessen (zodat de kinderen eindeloos nieuwe scenario’s kunnen bedenken en creeëren);
- Kleurboeken met potloden of viltstiften (deze bestaan ook in de niet-verwoestende variant; de stiften die het alléén doen als ze op speciaal papier worden gebruikt en níet op de achterbank of mouwen en broeken);
- Snoepjes die ze normaliter niet krijgen, zoals ik die vroeger kreeg van de Jamin, bijvoorbeeld;
- Een spelletjes- en / of stickerboek;
- Spelletjes (de reisvariant, zoals het magnetische mens-erger-je-niet):
- De superintelligente Rubic cube (kubus puzzel) of andere puzzel-achtige speeltjes die je in allerlei standen en figuren kunt transformeren;
- Een klein popje / autootje;
- Als je twee of meer kinderen in de auto hebt, kijk dan of je drie kleine figuurtjes van hun favoriete film / serie kan vinden, dan kunnen ze zelf verhalen verzinnen achterin de auto;
- Voor oudere, schrijfgierige kinderen, een noteboekje met een pen om alle grappige, mooie en wellicht verdachte dingen op te schrijven die hij / zij onderweg ziet.

Natuurlijk lenen grenscadeautjes zich ook prima voor fietsvakanties (steden, dorpen en provincies hebben immers ook grenzen), bus- of treinvakanties en zelfs voor vliegtuigvakanties. Het is dan wél handig om de interactieve kaart in de gaten te houden op de hoofdsteun van de stoel voor je. Of, als je van plan bent lang je ogen dicht te doen en lekker weg te soezelen, dan kun je alle grenscadeautjes in één keer presenteren door te zeggen, “We gaan netzoveel grenzen over als het aantal cadeautjes. Één voor elke grens. Kun jij ontdekken welke grenzen we oversteken? En vertel je mij straks welk cadeautje bij welke grens hoort, volgens jou?” (Je kunt dan zelfs, als je genoeg tijd hebt, elk cadeautje specifiek aanpassen op het land waar jullie overheen zullen vliegen, zoals het boekje ‘Een Meisje In Parijs’ voor wanneer je over Frankrijk vliegt of een Milka chocoladereepje voor boven het Zwitserse luchtruim).

Hier volgt een reconstructie van één van onze auto-reis-gesprekken van vroeger (mét een knipoog en een glimlach):
“Nog dertig kilometer, lieverd.”
“Wat is er dan, mama?”
“Dan komen we bij een grens.”
“Welke grens is dat, papa?”
“Die van Nederland naar België.”
“Zijn we dan in een ander land?”
“Dat klopt, pop.”
“Hoera! Grenscadeautje!”
“Dat klopt ook. Wees nu dan nog maar even zoet. Goed zo.”
Dat waren nog eens leuke tijden.

Tot slot, mocht je dit een leuk idee vinden, bedenk dan dat het niet uitmaakt hoe groot of klein de presentjes zijn. Kinderen zijn nu eenmaal dol op de verrassing, de anticipatie, en het kan een (lange) reis nog spannender maken. Mijn grenscadeautjes waren alles behalve duur of groot, en ik heb er glanzende herinneringen aan.



Tip: zijn jullie al bij op het Drielandenpunt geweest? Wat je dan moet doen qua grenscadeautjes laat ik graag geheel aan jullie over.

Geschreven door: Susanne Verdonk