Sint Maarten Lichtjesfeest

23 oktober 2018
Vier jij lichtjesfeest Sint-Maarten? En ga je met je lampion al zingend langs de deuren? Lees hier het ontstaan van Sint-Maarten!
Op 11 november wordt in veel delen van het land Sint Maarten (sintermaarten), het feest van de heilige Sint Martinus, gevierd. In Lelystad wordt het feest vaak Sinte Maarten genoemd.

Martinus (Maarten) werd geboren in Hongarije, in het jaar 316 en ging later bij het leger. Op een dag zag hij een bedelaar zonder jas in de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. De dag erna zag hij een verschijning van Jezus, met de halve mantel. Een teken waarop hij het leger verliet en in de leer ging om priester te worden. In 371 werd hij bisschop van Tours.

Maarten overleed op 11 november 397 en daarom wordt het lichtjesfeest Sint-Maarten op deze dag gevierd. Kinderen gaan 's avonds met (zelfgemaakte) lampionnen langs de deuren. Aan de deur zingen ze een aantal liedjes. In ruil hiervoor krijgen ze wat lekkers. Wil je liever geen snoep geven? Deel dan bijvoorbeeld mandarijntjes uit. Leuke kaarsjes voor het raam of voor de deur nodigen kinderen uit om aan te bellen! Leuke kaarsjeshouders vind je in onze thuiscategorie!

Bekende liedjes zijn:

"11 november is de dag
dat mijn lichtje, dat mijn lichtje
 11 november is de dag
dat mijn lichtje branden mag"

"Sint(e) Maarten, Sint(e) Maarten
De koeien hebben staarten
De meisjes hebben rokjes aan
Daar komt Sint Martinus aan"

"Sinte maarten mik-mak
mijn moeder is een dikzak
mijn vader is een dunnetje
geef me een pepermunnetje"Maak zelf je lampion

Neem een leeg kartonpak van melk. Maak het goed schoon en laat het drogen. Knip er aan de zijkant verschillende vormen uit. Als je wilt, kun je hier gekleurd vliegerpapier achter plakken. Verf de buitenkant van het pak met acryl- of plakkaatverf. Maak de bovenkant van het pak voorzichtig open. Hang er een lampionhouder met lampje in en maak de bovenkant voorzichtig weer dicht.

Veel plezier!

Team Kidsproof Zuid Limburg!