Lokale initiatieven! Dit doet Zuid-Limburg tijdens corona

24 maart 2020
Er zijn in Zuid-Limburg heel wat leuke lokale initiatieven gestart, zodat kinderen zich ondanks de coronacrisis kunnen vermaken. Wij houden ze bij in dit blog: Van sport tot film en van theater tot online disco!

Initiatieven voor kinderen in Zuid-Limburg

Theater

Elke woensdagmiddag kun jij van je huis een theaterzaal maken. Het Laagland deelt dan de mooiste theaterjuweeltjes met jou die je dan in je eigen huiskamer kunt bekijken.

BloteVoetenPark

Jippie, het BloteVoetenPark in Brunssum is WEL open. Met allerlei maatregelen kun je daar toch even lekker een frisse neus gaan halen en je blote voeten aan alvast laten wennen aan het blotevoetenseizoen!

Shoppen

Op zoek naar een leuk cadeautje voor een jarige of heeft je kind nog een tof outfit nodig voor het mooie weer wat er aan komt? Je kunt nog steeds online terecht bij Confetti Maastricht!

Lezen

Houd jij ook zo van boeken die voorgezelen worden? Wim Krings van Boekhandel Krings gaat 2 a 3 maal per week voor je voorlezen. Even op zijn pagina naar beneden scrollen om de verhaaltjes te vinden.

Lockdown Games

Gezinnen nemen het digitaal tegen elkaar op in een fotospel om coronaverveling te verdrijven. Sinds de scholen zijn gesloten zijn en veel kinderen thuis moeten blijven, dreigt verveling toe te slaan. Daarom lanceerde Das Box, ontwikkelaar van stadsspelen, de Lockdown Games, een fotospel om thuis te spelen tegen andere gezinnen. Elke week te spelen van woensdag t/m zondag. Super leuke uitdaging om met het gezin tegen andere gezinnen te strijden op afstand en toch samen!

Dieren
Een middagje dieren spotten? Dat kan nu bij de GaiaZoo. Ze hebben een Live Cam geaciveerd. Je kunt nu het pasgeboren dwergnijlpaard bekijken, de giraffen, en de zebra's!

Dansen

Lekker swingen met de hele familie samen? Dat kan met de toffe dansfilmpjes van Beleef Dans. Ook bij Dansstudio Maastricht kun je leuke dansfilmpjes bekijken en natuurlijk meedoen.

Houd jij van dansen en kun je wel een beetje beweging gebruiken om je frustraties van het thuisblijven eruit te dansen? Dans dan de Woestdans van SALLY Dansgezelschap Maastricht of zoek een andere dans om lekker op te bewegen. Bel opa en oma of en misschien willen zij wel mee doen op een afstandje! Dat is lachen!

Sporten met het hele gezin

Iedereen fit de Corona-tijd door met de Maastrichtse familie Leidsman. Zij hebben super leuke lesjes voor jong en oud en die kun je hier vinden. Zet hem op!

Houd jouw kinderen ook thuis in beweging samen met Maastricht Sport ‘Thuis in Beweging’: de dagelijkse portie beweeginspiratie voor kind en ouder, gewoon thuis! Elke schooldag wordt er om 10.00 uur een bericht geplaatst op de Facebookpagina en Instagrampagina van Maastricht Sport. 

Creatief

Ken je die leuke creatieve kinderworkshops van De Siterhof? Deze worden nu als pakket aangeboden en je kunt een compleet pakket (materiaal en uitgebreide beschrijving laten opsturen of zelf afhalen. Lekker freubelen maar.

Voor elkaar

Neem een leuk filmpje op speciaal voor iemand aan wie je denkt en stuur die door naar RTV Maastricht.

De bewoners van Zuyderland Zorgcentra zouden het ook wel erg leuk vinden om een kaartje of een mooie tekening te ontvangen nu er geen bezoek meer mag komen. Voor alle locaties en adressen klik je hier

Cosmodrome - Kattenvennen

De sterrenwacht is nu tijdelijk gesloten en de sterrenkijkavonden kunnen niet doorgaan maar ze brengen de sterrenhemel tot bij jou in de woonkamer! De app SkyView Lite laat je al de geheimen van het heelal zien. Door je smartphone naar de lucht te richten, zie je op je scherm welke sterren, sterrenbeelden, planeten en satellieten er boven je hoofd hangen. Verder kun je meedoen aan een online lunar challenge! En delen ze genoeg leuke weetjes om je kennis uit te breiden.

Naar de film

Als je zin hebt in een movienight dan kan je dat nog steeds doen! De films die je normaal gesproken ziet bij Lumière Cinema kun je nu bekijken via Pici. Dit is wel tegen een kleine vergoeding, maar daarmee steun je het theater weer voor een deel. Klik hier voor meer informatie!

Coaching

Bij PIP Praktijk voor Kindercoaching, kun je online meedoen met 'Ontspannen op sokken'. Je kunt je aanmelden bij de de besloten facebookgroep en dan kan je kind in deze onrustige tijd gebruik maken van de ontspannende yogalessen, spel- en creatieve opdrachten en nog veel meer. 

Berenjacht

Je hebt het vast al gezien, al die leuke beren overal in de diverse wijken. Ga op berenjacht met je kind(eren). De beren zitten overal verstopt achter de ramen van de huizen. Er is zelfs een berenfacebookgroep van Maastricht en je kunt ook op een berenkaart lezen waar je de beren kunt vinden! Ook is er van Sittard/Geleen een eigen berengroep met een eigen berenzoekkaart.

Disco

Het Animatieteam van De Schatberg houdt op zaterdag, dinsdag en donderdag om 16:00 uur een online minidisco. Dus trek je dansoutfit aan, haar in de krul, gel erin en dansen maar!

Zelf bakken

Houd jij van bananenbrood? Bestel dan nu een toffe pot compleet met mix voor een (vegan)bananenbrood om zelf te bakken inclusief bakvorm en 2 bananen. Alle sbij je thuis afgeleverd. Ik zou snel een bestelling plaatsen bij Miss Baksel Maastricht voor het op is!

Bezorgservice aan huis

Lekker vers aan huis geleverd door Bakkerij Hermans uit Maastricht, broodjes en verse vlaai. Ik krijg er nu al zin in, wat ga jij bestellen?

Met Pasen of met moederdag of een andere speciale dag het vooruitzicht? Bestel dan nu de CRazy Brunch Box en ga deze toffe uitdaging aan! Aan de hand van cryptische beschrijvingen stel je je eigen brunch samen. Maar let op, ook het bestek zit in de omschrijvingen verwerkt, waardoor de meest vreemde combinaties ontstaan. Zo kan het voorkomen dat je start met een onderdeel uit je hoofdgerecht, wat je vervolgens met een lepel mag eten. Het is dan ook de uitdaging om de omschrijvingen goed op te lossen!

Bij Puur van Wijck kun je heerlijke verse gerechten, broodjes en zelfs een high tea bestellen en thuis laten bezorgen.

Ben jij gek op hamburgers? Je kunt ze nu bestellen bij Patty N Bun. Hun spreuk is "We love real burgers". 

Heb jij zin in een lekker speltbrood of bijvoorbeeld een heerlijke fruitflap of mueslireep? Dan kun je je hart ophalen bij de webshop van de Bisschopsmolen, de eerste speltbakkerij van Nederland.

Nu we zoveel binnen zitten en ons leven even op zijn kop staat is het nog meer van belang om gezond en veel vitaminen binnen te krijgen. Daar zorgen ze bij Bijzonder wel voor. Klik hier voor meer informatie.


Landelijke Initiatieven

Safari

Bij de Beekse Bergen kun je nu samen vanaf je eigen bank op autosafari! Super leuk om samen als gezinsuitje te gaan doen! Daarnaast hebben ze op de dinsdag en de donderdag een safari-school geopend! 

Mad Science

Bij Mad Science vinden ze het ontzettend jammer dat hun shows, kinderfeestjes en naschoolse programma's voorlopig niet door kunnen gaan. De thuiszittende professors willen jullie maar al te graag iets bijleren. Daarom hebben ze een super leuke oplossing bedacht: MAD SCIENCE @ HOME! Iedere dag posten zij een DIY proefje op hun social media kanalen. Zo kun je thuis lekker bezig blijven met wetenschap en techniek.

School bij je thuis

Als leerlingen niet meer naar school komen, komen de leraren wel naar de leerlingen. Doe mee met Thuis naar School vanaf je laptop!

Met Engels voor Bengels zijn ze "Engels voor Bengels TV" begonnen... Ieder dag een onderdeel zoals op SummerCamp, afwisselend: dans, voorlezen, liedje zingen, creativiteit.

Voorstellingen

Houd jij van theater en zijn nu misschien ineens al je voorstelingen gecancelled voor de komende periode? Neem een kijkje bij Theaterflix en geniet van geweldige voortsellingen die je normaal alleen op het toneel kunt zien.

Peuters en kleuters houden van de wereld ontdekken en van spelen. Bij Taartrovers thuis kun je samen films bekijken die je met andere ogen naar de wereld om je heen laat kijken. Je kunt er naar kijken, maar je kunt ook meedoen!

Lekker bewegen

Voor alle ouders en kinderen van Nederland en Belgie biedt Fit&Vaardig haar onderwijsprogramma tijdelijk gratis aan. Gratis bewegend leren.

Neem gratis deel aan een lekkere workout bij Fit Family Tree. Vier keer per week kun je op hun insta een programma vinden waar je met het hele gezin aan mee kunt doen.

Meester Sander

Heerlijke bewegend leren, vormen, kleuren, rijemen en ook nog eens handige tips voor leuke en leerzame apps. Je vind ze allemaal op de site bij Meester Sander.

Museum

Op Museumkids kunnen kinderen nog steeds hun museumkennis testen en spelenderwijs leren. Neem je vader of moeder mee en ontdek samen de wereld van biologie, kunst, geschiedenis, natuur en nog veel meer!

Maatschappijleer

Bij KlasZiek kun je hele toffe filmpjes zien met mini-colleges over de meest uiteenlopende onderwerpen: koken, knutselen, gitaarspelen, filosofie, acteren, apps maken, films regisseren, sociale vaardigheden, zelfvertrouwen, tuinieren, politiek, kleding naaien, yoga, strips tekenen, boeken schrijven, talen - alles is mogelijk!

Knutselen

Bouw je eigen Muizenhuis! Met het hele gezin creatief aan de slag gaan.

Op de facebookpagina van Ballorig Kinderspeelparadijs kun je elke dag super leuke knutselopdrachten vinden.

Harry Potter

Heb je alle films al gezien en alle boeken al gelezen en kun je er nog steeds niet genoeg van krijgen? Ga dan naar de speciale Harry Potter at home website vol met leesvoer, spelletjes en quizzen!

Theater maken

Zin om zelf theater te maken en zit je in groep 3, 4 of 5? Dan moet je beslist hier even een kijkje nemen bij Buro Bis.


Vergeet ons niet te liken en te volgen op facebook en instagram!

Tip: Tijdens de coronacrisis vind je in onze blogs allemaal handige lijstjes met leuke thuistips, in onze uitagenda vind je een overzicht van alle activiteiten die op een specifieke dag te doen zijn en in onze Eropuit-categorie vind je nu alle tips voor thuis & uit die je elke dag kunt doen.

Naar de website