Hoe overleef ik de zomervakantie?

25 juli 2019
Zes weken zonder school, wellicht ook zonder opvang. Misschien zelfs wel zonder de onderbreking van een vakantie op een camping of in een tropisch hotel. Sommige ouders (ik heb ze gezien en gehoord op het schoolplein; een lichte trilling in hun stem, een half manische blik in hun ogen) vragen zich af hoe ze in vredesnaam zes hele weken door gaan komen met een kind thuis.
Misschien werk je niet naast het moeder- of vaderschap (een kind opvoeden is namelijk al een volle baan), of je werkt thuis (een illusie, tijdens schoolvakanties), of je werkt part-time. Kortom: je hebt nu een oceaan aan tijd met je kind. Hoe doe je dat?

Hier zijn een paar gouden tips.

1. Het glas is half vol, niet half leeg.
Bekijk het eens zo: tijd met je kind is super kostbaar, want ze worden zo ongelooflijk snel groot. Wees dankbaar dat de juffen en meesters nu even niet die waardevolle tijd van je stelen.

2. Creëer routine.
Sta elke ochtend om dezelfde tijd op (maar iets later dan dat je dat normaal moet). Mocht kindlief eerder wakker zijn dan dat jij wenselijk (of menselijk) vindt, zorg dan dat je de avond ervoor alvast een drankje en een (gezond) hapje klaar hebt staan dat ze zelf kunnen pakken tijdens het spelen.

3. Elke dag feest.
Knikker ‘t “het-kan-niet-elke-dag-een-feestje-zijn” gewauwel onmiddelijk het raam uit. Je gaat samen ontbijten, en dat kan wel een feest zijn. Zorg dat het ontbijtmoment geweldig is. Samen keuvelen. Lekkere dingen eten. Jus d’orange, eitje, croissantje, hagelslagje, sla je slag!

4. Samen Eten is Samen Leren.
Gebruik dit eetmoment om iets leerzaams te doen, spelenderwijs. Oefen met de letters, de nummers, of - als ze ouder zijn - een moeilijk begrip. Zoals hoe tsunamis ontstaan. Of hoe wolken gevormd worden. Misschien kun je samen een verhaal bedenken, en elke dag een stukje verder komen. Dan geef je je kind die onmisbare aandacht, en hoef je je later niet zo schuldig te voelen wanneer je kind vraagt, “Mama wil je met mij spelen?” en jij zegt, “Nu even niet, schat” (want Netflix is óók belangrijk).

5. Plan een speel- / werkmoment.
Nadat jullie je aangekleed hebben, bewaak je wat tijd voor het huishouden (misschien willen de kinderen wel helpen), of voor werk dat je thuis kunt doen (bijvoorbeeld als je deels vanuit huis werkt, of als je een eigen bedrijf hebt). De kinderen kunnen vrij spelen (heb je een tuin en het regent niet? Perfect!), en jij hebt even wat tijd afgebakend.

6. Lunch.
Quality time together (zie punt 4).7. Time for Fun
Doe iets leuks buitenshuis. Check the Kidsproof website voor geweldige tips bij jou in de buurt. Bezoek het strandje, de speeltuin, de kinderboerderij, het zwembad, het bos of het park, of ga gezellig samen boodschappen doen).

8. YOU SCRATCH MY BACK, I SCRATCH YOURS.
Ultra belangrijke tip. Zet met andere ouders uitwisselingsmomenten op. De ene keer spelen Pietje en Roos bij Sarah en Ahmed, en de volgende keer andersom. Zo kunnen de kinderen spelen en lachen met hun vriendjes, en hebben de ouders om de beurt even rust. Ga je naar een pretpark of een speeltuin? Neem gerust een extra kind mee. Dolle pret voor jouw kind, en heb jij volgende week even een dagje rust wanneer jouw kroost met de ander mee gaat.

9. Momentje voor jezelf
Dat-net-voor-het-eten moment. Dit kan soms een slopende tijd zijn. De kinderen zijn moe en / of hongerig, en dus luisteren ze soms wat slechter, vragen (op welke manier dan ook) veel energie. Baken weer wat tijd af voor jezelf. Laat ze spelen, lezen of TV kijken- dan heb jij even wat tijd voor jezelf. GA OOK ECHT ZITTEN met thee en iets te lezen (of wat je dan ook prettig vindt). Al is het maar een kwartiertje. Mensen die 12-urige shifts draaien op kantoor nemen ook pauze, hoor.

10. Koken versus uit eten.
Als je kookt, vertel de kinderen wat ze kunnen doen. Het helpt soms als je ze wat opties geeft (kleuren of met klei spelen), of een opdracht (hoeveel verschillende bloemen / beestjes zie je in de tuin), of laat ze opruimen. Jij bent toch ook hard voor hen aan het werk? Als je uit eten gaat, kies dan een restaurant waar de kleintjes kunnen spelen. Die bestaan echt. Dan kun jij ook eens rustig eten / zitten. Kidsproof puilt bijna uit van de vele uit-eten-met-kinderen tips.

11. Voorlezen.
Heb je tijdens de drukke school- en werkweken weinig tijd of energie om voor te lezen? Dit is je kans om het op te pakken. Nét na het eten, of vlak voordat de kinderen (toch net iets later) gaan slapen. Uitkammen, die bibliotheek.


Fijne vakantie!