Samen Geschiedenis Beleven in Zuid-Limburg

21 januari 2020
Ontdek samen met je kind de rijke geschiedenis van Zuid-Limburg, inclusief spannende kastelen, grotten, mijnen en musea vol interactieve rondleidingen en spellen.
Geschiedenis begrijpen betekent inzicht hebben op hoe de wereld er vandaag de dag uitziet, en leren zelf na te denken. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van elk mens, en zeker voor die van jonge kinderen. Hun magische breinen zijn nog zó heerlijk sponzig en hongerig dat zij zelfs de meest kleine details goed zullen onthouden.

Kasteel Hoensbroek

Lang vervlogen tijden beleven in een echt kasteel? Dat doe je goed, bij Kasteel Hoensbroek, één van Europa’s best geconserveerde kastelen. Exposities, rondleidingen, speurtochten en workshops, het kan hier allemaal. Bekijk de schermende edelmannen, middeleeuwse kookpotten en adelijke schilderijen.
     Het is voor kinderen erg interessant om te zien hoe mensen vroeger hun huizen versterkten tegen de vijand. Laat hen ontdekken waarom er van de houten huizen niets meer over is. De eerste bouwfase van dit stenen kasteel vond plaats rond 1375. Ontdek samen met je kind hoe de overige vier bouwfases werden gerealiseerd.
     Wat is er te doen voor kinderen? Tot en met 31 januari is er de gratis Vosje-Hoen-kijkdoos om mee naar huis te nemen. De mooiste kijkdoor wint een gratis kinderfeestje.
Er zijn ook twee doorlopende speurtochten om zo spelenderwijs het kasteel en haar rijke geschiedenis op te graven: de Kasteelspeurtocht en de Ontdek-Het-Kasteelspeurtocht. Op aanvraag kunnen er roofvogels-, schermen- of handboogschieten-workshops worden georganiseerd.
     Om naar binnen te mogen betalen kinderen (4 tot 12 jaar) €9,75 en tieners en volwassenen €12,95.

Kasteel Valkenburg

Spring terug in de Middeleeuwen: de rijke tijd van kastelen, dappere ridders, bloeddorstige gevechten en constante rühring. Kasteelruïne Valkenburg in Valkenburg aan de Geul schept de perfecte setting om je helemaal in te leven in het reilen en zeilen van toen.
Deze Kasteelruïne domineert al vanaf 1050 de Valkenburgse omgeving. Het was Kasteel Valkenburg voordat Stadhouder Willem III de boel opblies in 1672. Waarom was dat?
Gelukkig zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel nog duidelijk te herkennen. Imposante torenresten, de verdedigingstoren en glorieus uitzicht op het schattige vestingstadje... wat een goed idee voor een dagje geschiedenisles.
     Maar wacht! Ondergronds is het ook genieten. Het kasteel bezit ondergrondse vluchtgangen, aangesloten op de Fluweelengrot. Waar diende dat voor? Wie durft ondergronds rond te dwalen?
     Behalve de doorlopende rondleidingen zijn er vele activiteiten, zoals roofvogelshows, ruïnespeurtochten, grotklautertocht, nationale archeologiedagen, themarondleiding oorlogsgeheimen en de Dag van het Kasteel.
     Kijk snel welke activiteit voor jullie het leukst en het spannendst is. Vergeet ook niet om bij Restaurant De Haselderhof even heerlijk te ontspannen van al dat zien, lopen en leren.
Entree:
Volwassenen: €12,50
Kinderen 4 t/11 €9,50 (inclusief ruïnespeurtocht)
Wist je dat je hier met de Museumkaart gratis naar binnen kunt?

Rederij Stiphout

Rederij Stiphout vaart vijfmaal per dag de Maas en het Albertkanaal op om men de mooiste plekjes van Maastricht en de omgeving te laten zien.
     Één van de boottochten is een imposante historische vaarroute door Maastricht, welke je oude tijden laat herleven tijdens de interessante 2-uur durende tocht door de historische binnenhaven ’t Bassin (uit 1826).
Tijdens deze vaart wordt de boot zelfs 3 meter omlaag geschut, naar de Zuid-Willemsvaart. Je vaart langs het mooie gerestaureerde sluisje 19 en door een tunnel die ooit onderdeel uitmaakte van de voormalige vestingwerken van Maastricht. Wanneer je ’t Bassin binnenvaart zie je de oude kadekelders waar de schepen ooit hun goederen losten. De winkeltjes en restaurants die er nu zijn zorgen voor een supergezellige sfeer.
     Omdat de passagiersboten zijn ingericht als varend restaurant, kun je ook lekker eten tijdens jullie vaart, zoals kleine hapjes uit de kombuis.
Speciale aanbieding (indien vooraf geboekt):
- Een boottocht door ’t Bassin met koffie en Limburgse vlaai (frisdrank voor de kinderen). Prijs voor volwassenen, € 20,25. Voor kinderen (4 t/m 12 jaar), € 13,75
- Een boottocht door ’t Bassin inclusief lichte lunch, bestaande uit een broodje met kaas, broodje met ham, koffiebroodje en een kop koffie (frisdrank voor de kinderen). Prijs voor volwassenen, € 25,25. Voor kinderen (4 t/m 12 jaar), € 18,75.

Miljoenenlijn

Hoe reisde men vroeger per trein? Juist ja, per stoom- of dieseltrein, met grote witte wolkpluimen die over het dak van de trein heen waaiden. Goed nieuws: dat kun jij ook meemaken, net als toen. De Zuid-Limburgse stoomtreinmaatschappij Miljoenenlijn voert je mee op één van de meest bijzondere ritten van je leven, een nostalgische treinreis door het betoverend mooie Limburgse landschap.
     De miljoenenlijn vertrekt vanaf hoofdstation Simpelveld. Voordat je opstapt, neem je wel een kijkje binnenin het hoofdstation? Daar is een terras, een mini-filmzaal, een kleine winkel en een petit museum. 
Er zijn verschillende arrangementen te boeken.
     Één daarvan is het Schat arrangement (i.s.m. Museum de Schat van Simpelveld dat te boeken is vanaf maart 2020).
Deze tocht neemt je mee langs het best bewaarde geheim van Zuid-Limburg. Tuf met de stoomtrein gemoedelijk door het Heuvelland om vervolgens het Museum de Schat van Simpelveld te ontdekken. Bewonder de grote verzameling kunstschatten: van een negentiende-eeuws borduurwerk tot middeleeuwse schilderijen en sculpturen. Wat kun je nog meer ontdekken over de bruisende (maar verborgen) geschiedenis van Simpelveld? (Dit arrangement kost voor kinderen van 3 t/m 11 jaar € 7,50. Kinderen vanaf 12 jaar betalen € 19,50.
     En wat dacht je van De Zwart Expres? Dan duik je met een railbus rechtstreeks in het Limburgse mijnverleden en reis je van Simpelveld naar Kerkrade (in samenwerking met Continium / Columbus, € 19,50 p.p., inclusief koffie / thee en vlaai).

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Zin om een dagje HEEL VER TERUG te gaan in de tijd? Zo’n 88 miljoen jaren, misschien? Dan eindig je in het Krijttijdperk, waar je grootste probleem tijdens een paar baantjes trekken door de zee niet hamerhaai was, maar wél reusachtige roofreptielen. Dat waren de Mosasauriërs. Kom snel langs in Natuurhistorisch Museum Maastricht om alles te weten te komen over deze niet-zo-knuffelige giga-guppen en over hoe hun leefomgeving er toendertijd uit moet hebben gezien. Mega interessant!
     Met de Museumkaart kun je hier gratis naar binnen. Anders betaal je voor kinderen (5 t/m 11 jaar) €4,60 en vanaf 12 jaar €7,20.

Waterburcht Pietersheim

Nét over de grens, in het Belgische Lanaken, kun je met het hele gezin een spannende speurtocht doen door de Waterburcht Pietersheim; een oude kasteelruïne. Wist je dat hier eerst een motte stond voordat deze werd vervangen door de Waterburcht?
     Het is voor kinderen vanaf 5 jaar ontzettend leuk om mee te toen aan het interactieve gezinsspel ‘Ridders Gezocht!’ (€3,00 p.p.) waarbij je Jan* moet helpen naar nieuwe Heren van Pietersheim te zoeken. Snel! Voordat de bescherming van de waterburcht - en zijn rijke geschiedenis - voorgoed verloren gaat!
     *Jan was niet gewoon een Jan, zoals Jan Alleman. Nee, Jan van Pietersheim maakte het zijn levensmissie om, netzoals zijn familie al decennialang deed, de waterburcht en zijn bewoners te beschermen tegen vijanden. Aan de hand van spelopdrachten leer je de waterburcht en de bewoners kennen alsof je er altijd al gewoond had. Ontdek de meest spannende plekken van de burcht en probeer diegene te zijn die, na een succesvolle verkenningstocht, met een gepersonaliseerde oorkonde van de Heren van Pietersheim naar huis gaat. Dit wordt zéker één van de leukste geschiedenislessen van je leven.
     De burcht grenst aan het nationale park Hoge Kempen, dus na dat je Pietersheim hebt bezocht kun je uitgebreid van de prachtige natuur genieten.
     Trek gekregen? Wat eerst de residentiële woning van Prins Xavier de Merode was is nu Kasteel Pieterheim, een unieke brasserie (en hotel) waar je je in ware luxe waant. Zucht... wat prachtig.
Ook kun je neerstrijken bij Hoeve Pietersheim op de kinderboerderij, compleet met een mooi terras en inclusief uitzicht op de speeltuin. Dat is pas genieten.

Bokrijk

Dankzij het fascinerende en interactieve programma van openluchtmuseum Bokrijk in Genk is het niet alleen leuk maar ook makkelijk om terug te stappen in het verleden. Je kan meer dan honderd jaar terug te reizen en ervaren hoe mensen in 1913 leefden. Terug gaan naar het vakmanschap van toen is een eitje. Je koopt een ‘jeton’ (€5,00, in de museumshop) en daarmee kun je in de atelierschuren brood leren bakken, leder bewerken of potten draaien. Je kunt ook het textiel aterlier induiken, een echte smid aan het werk zien, of de kunsten van de houtbewerker bewonderen.
     Je kunt in Bokrijk ook terug naar de jaren zestig (ook nog in de vorige eeuw). Dan ervaar je hoe het leven was toen jouw ouders (dus Opa en Oma) nog stevig en sterk in hun hippe schoenen stonden. Hoe kan het dat ze niet hondsdol werden van dat übergekleurde behang met al die motiefjes?
     Verzot op kunst? Loop dan letterlijk een schilderij van Bruegel binnen en ontdek hoe zijn schilderwerk vandaag de dag nog steeds relevant is.
     Kortom, kies een route die je naar het hart ligt en beleef een dag om niet gauw te vergeten.
Kinderen van 3-12 jaar betalen voor het Openluchtmuseum + Sixties, maar hoeven niets neer te leggen voor de speeltuin. Volwassenen betalen €12,50 (60+ betaalt slechts €10,50).

Oorlogsmuseum Eyewitness

Stel je toch eens voor: je moet binnen één minuut je huis uit, álles achter laten en onderduiken want jij en je gezin zijn jullie leven niet langer veilig. De vijand is overal, wie kun je nog vertrouwen? Je vader, broer, oom of neef wordt bevolen het leger in te gaan... je ziet hem nooit meer terug. Je hoort overal schoten, knallen, bommen. De vreugde is vervlogen, paniek en armoede heersen. Er is bijna niets te eten, behalve bloembollen en de restjes rotte aardappelen waar je 65 kilometer voor moest trappen op een fiets zonder banden, en niet zonder gevaar. En dan, je wordt in een houten treincoupé gepropt met een veel te grote lading doodsbange mensen...
     Het Oorlogsmuseum Eyewitness heeft de hulp van de Duitse parachutist August Sege ingegeroepen. Hij voert je mee langs de meest invloedrijke fronten in Europa - 13 diorama’s zijn ingericht met 150 mannequins en orginele oorlogsvoorwerpen - om je zo deel te laten nemen aan de bloedstollende oorlogsscènes. Met behulp van indrukwekkend filmmateriaal, foto’s, iPads met achtergrondinformatie en geluidseffecten prikkelt Sege al je zintuigen en ben je er dus even helemaal bij.
     Huiveringwekkend echt: het Eyewitness Museum in Beek. Eyewitness smijt je terug in de erbarmelijke en onvergeeflijke jaren van de Tweede Wereldoorlog; het doet je denken dat je er zelf bij was. Wie bezette wie, hoe en waarom? Wie was er aan de macht? Wie dook er onder, en waar? Leef mee met de verhalen van echte mensen, dappere helden, heuse strijders en hartverscheurende familiedrama’s. Dit is een museum met een verhaal dat je lang bijblijft. Leren over de Tweede Wereldoorlog is belangrijk, opdat we nooit vergeten.
     Kinderen 4 - 12 jaar: €6,00, jongeren en volwassenen: €10,00, 65+: €8,00.

Bilzen Mysteries

De avond valt. Een majestisch landhuis doemt op en komt, nét wanneer jij de poort binnen stapt, tot leven. Wat gebeurt er veel!
Welkom op kasteel-landgoed Alden Biesen. Bij Bilzen Mysteries in Bilzen (België) tuimel je terug in de tijd - zo’n 800 jaar - en maak je een verrassende tijdsreiswandeling vol levensechte acteurs en beeld-, klank- en lichteffecten. Tour van de duistere middeleeuwen tot aan een grote, allesverwoestende brand.
Deze plek heeft veel te verbergen. Heer van Biesen heeft kennis van alle historische geheimen... durf jij ze te ontlokken?
     Het verleden wordt heden. En jij, gewapend enkel met een tablet, volgt de pilgrims op jouw tocht naar de waarheid. Je ontdekt eeuwenoude geheimen, draken en nimfen. Vermijd de plaag (!) en volg terwijl je de raadsels ontrafelt slechts één regel: ‘Niets Is Wat Het Lijkt’. Wat zegt jouw intuïtie?
Zoek de sporen en vind de dader! Speel mee en leer op spannende wijze meer over de geschiedenis van het domein van Alden.
     Doe mee aan speurtocht Het Complot (er is een eenvoudige- en een geavanceerde versie), vol met raadsels en proeven en vele (dwaal-) sporen. Kun jij met jouw speurneus en logisch denken binnen 90 minuten ‘het mysterie’ oplossen? Ben jij bang in het donker?
     Bilzen Mysteries is zo’n uniek en opwindend familie-uitje dat jullie daar nog jaren over na zullen praten: “Weet je nog toen ik ontdekte dat...”, “Ja, maar ik had die verdachte al langer in het oog...”
     De toegangsprijs voor ‘Het Verhaal’ is €15,00 (6 tot 18 jaar) en €18,00 voor volwassenen. Voor ‘Het Complot betalen kinderen €7,50 (6 tot 18) en volwassenen €9,00.

Museum Romeins Katakomben

Je dwaalt in Museum Romeins Katakomben door onderaardse gangen, enkel ondersteund door flikkerend kaarslicht (en een gids). Die donkere gangen behoorden ooit tot het Rome uit het vroege Christendom. Maar wacht, dat is niet alles... het zijn katakomben. Dat betekent dat er graven zijn. Graven van Romeinse burgers (ach gossie), terwijl de Romeinse leiders in prachtige grafkamers liggen (is die verdeeldheid eerlijk, denk je?). Bezoek het Museum Romeins Katakomben in Valkenburg aan de Geul... als je durft.
     Er zijn meer dan 60 grafkamers te ontdekken, elk met hun eigen adembenemende verhaal. Ook herbergen de ondergrondse crypten vele schitterende fresco’s (muur- of plafondschilderingen). Wat hebben zij te betekenen?
Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan één van de superspannende en leerzame themarondleidingen van een uur.         
     Volwassenen betalen hier €16,00 voor en kinderen een tientje. ‘Geheime Tuinen’ schetst een duidelijk beeld van de Romeinse gebruiken in en rond de natuur, die via imposante mytholigische verhalen aan het licht komt. Of kies voor ‘Ondergrondse Schuilplaatsen’, de rondleiding die de oorlogsindustrie van de Tweede Wereldoorlog helder in kaart brengt. Ook komen thema’s zoals water en donker & licht aan bod.
     De ontdekkingstocht ‘Op zoek naar Cecilia’ is een speciale belevenis voor kinderen. Door raadsels en vragen goed te beantwoorden speur je het ondergrondse labyrinth af naar het graf van Cecilia. Waarom was ze heilig verklaard? En waarom ligt ze met haar neus op de grond? Wat wijst haar eigenlijk vinger aan?

Steenkolenmijn

In Valkenburg aan de Geul bezoek je de Steenkolenmijn uit 1917 voor jouw kans om de allerlaatste steenkolenmijn van Nederland te bezoeken. De geschiedenis van de mijn is veelvoudig en donker; mensen werkten hier vroeger met gevaar voor eigen leven.
Begin jouw duik in de steenkoolwinning met een toendertijdse promotie-film van de Staatsmijnen uit de jaren zestig (in een mysterieuze en ondergrondse setting) en laat je dan meevoeren door een gids. Alle gidsen zijn echte professionals, stuk voor stuk ervaringsdeskundigen omdat hun levens op verschillende manieren verbonden waren met de wereld van de mijnbouw. Sommigen hebben er vroeger zelfs gewerkt.
     Waarom was steenkool zo belangrijk? Hoe ging dat mijnwerken in z’n werk? Zie hoe steenkool gewonnen werd door demonstraties van mijnbouw-machines, aangedreven door een speciale persluchtinstallatie. Alle machines en apparaten die je ziet zijn authentiek. Wil je ook in zo’n gaaf mijnenkarretje op het spoor door het gangenstelsel heen? En wist je dat de gidsen de geschiedenis van de steenkolenmijn nog leuker maken door grappige anecdotes te vertellen?
Volwassenen betalen €11,00 en kinderen (5 tot 12 jaar) betalen €8,00. Je hoeft voor deze attractie geen reservering te maken.

Thermenmuseum

Tegenwoordig is een ontspannend bad nemen met plastic badeendjes en bergen aardbei-geurend schuim erg normaal- het is in ons land niet eens zo luxieus meer (de jaccuzzi misschien nog wel). Maar hoe wasten mensen zich vroeger? Wat waren de sociale normen rondom Romeinse badhuizen? Wie mocht er wel en niet naar binnen? Hoe zagen de baden eruit?
Tijdens een rondleiding in het Thermenmuseum in Heerlen kun je indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis bewonderen, de thermen geheten. Het is het best bewaarde Romeinse badgebouw van Nederland. Ook zijn er veel andere gebruiksvoorwerpen te zien die jou een hoop kunnen leren over de Romeinse tijd. Weet jij bijvoorbeeld hoe de kruik van Lucius eruit ziet? Volwassenen betalen €9,95 en kinderen (4 t/m12) betalen €8,95.De museumkaart geeft je gratis toegang.

Onze Lieve Vrouwe Basiliek

De indrukwekkende Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht is een eeuwenoude Romaanse kerk, compleet met ... drumgeroffel... EEN SCHATKAMER! (3 euro voor volwassenen, 1 euro voor kinderen). Geef je ogen de kost door de bijzondere kunstwerken te bewonderen, zoals de enige echte ‘Sterre der Zee’. Kun jij het verhaal erachter straks goed navertellen? Deze kerk zit bomvol rijke religieuze cultuurhistorie die wel 600 jaar terug gaat in de tijd. Je treft hier veel kerkelijke kunst aan, zoals het befaamde Byzantijnse reliekdoosje uit de 9e eeuw (weet jij wat dat is?) en het ‘Levietenkleed” van St. Lambertus, plus beeldschone beelden en schitterende schilderijen. Al is de kerk is nog volop in gebruik, het is ook open voor rondleidingen. Misschien kun je hier ook wel een kaarsje branden. Voor wie brand jij ‘m?

Fort Sint Pieter

Bij Maastricht Underground in Maastricht kun je het Fort Sint Pieter uit 1700 bezoeken. Herbeleef de geschiedenis tijdens een geweldige, enthousiaste rondleiding en leer waar het fort vroeger voor gebruikt werd. De schietgaten en de kanongallerij zijn onvergetelijk cool om te zien. Kun jij je voorstellen dat men daar vroeger voetbal-grote kanonnen doorheen schoot uit zelfverdediging?

Griezelen in de Grotten

Bij Maastricht Underground in Maastricht valt er ondergronds een hoop te beleven. Met de speciale kindergrottentocht (4-7 jaar) zet je je zintuigen op scherp in de duistere en vrij koude grotten. Gewapend met jouw van thuis meegebrachte zaklamp en een gids ga je op avontuur diep onder de grond. Je leert over de geschiedenis van de grotten aan de hand van spannende verhalen en anecdotes.
     Natuurlijk zijn er ook grottentochten voor kinderen van 8-12 jaar. Je kunt dus met het hele gezin gezellig afdalen en op onderzoek uit.
     Kinderen vanaf 14 jaar kunnen met een volwassene mee op met de Steptocht Grotten Zonneberg. In 1 uur en vijftien minuten (€18,95 p.p.) kun je meedoen aan dit hippe, actieve én ondergrondse uitje door de authentieke en mysterieuze mergelgrotten. Je krijgt een step onder je voeten en een lampje boven je ogen (die zit met een hoofdband aan de voorhoofd vast). Verder is het er aardedonker. Als dat geen lol oplevert...

Tip:
Wist je dat je ook al pannenkoek-schrokkend rond kunt varen? Klik hier voor meer informatie.