Kerstvakantie tip! Ontdek Winters Zwolle en haar prachtige festivals voor jong en oud!

30 december 2019
De historische Hanzestad Zwolle is deze winter de thuisstad voor winterfestivals. Er valt zoveel te beleven! Van IJsbeeldenfestival tot het lopen van een Kidsproof Wereld Beroemde Verhalen Route. Van sprookjes tot hogere hoogtes, van helden tot een midwinter spooktocht. Ontdekken, voelen en beleven jullie Winters Zwolle mee?
Ontdek Zwolle met haar Winterse festivals, voor jong en oud!
Van deze tijd worden wij als gezin altijd blij. Zwolle tovert zich in de laatste weken van het jaar, zich om in een Winterse Hanzestad met heel veel belevenissen. Voor zowel jong en oud! Benieuwd? Ontdek hieronder mee wat er allemaal te beleven valt in de kerstvakantie!

Kinderroute Wereld Beroemde Verhalen Festival

Een tocht langs drie ontroerende sprookjes of helden, speciaal voor kinderen van 2 t/m 12 jaar. Tientallen makers/performers creëerden speciaal voor dit festival vijftienminutenvoorstellingen met eigentijdse bewerkingen van wereldberoemde verhalen, gespeeld in dans, theater, storytelling en muziek. Dit jaar zijn er 2 routes voor de kinderen, voor welke gaan jullie? Ontdek ze in de link hierboven.

ijsbeelden en kinderroute


Het IJsbeelden festival

Het grootste ijssculpturenfestival van Europa. Een adembenemende wereld van kraakhelder ijs en glinsterende sneeuw, licht, geluid en projectie. Het Nederlands IJsbeelden Festival pakt dit jaar mooier en grootser uit dan ooit. IJskunstenaars uit de hele wereld zijn gevraagd beelden te maken op het thema R-ijs door de tijd. Ook vind je hier tijdens de kerstvakantie ook de Planet Ice Playground! Vol interactief vermaak voor jong en oud op de Karnieland Space Kermis. Galoppeer op een reuzen IJs-eenhoorn, ga los in de Bots-Ufo’s, fiets jezelf de ruimte in en maak een spannende rit met de verschrikkelijke sneeuwman in de Ice-Rollercoaster.

Festival op Grote Hoogte

TIP! Festival Op Grote Hoogte is een gloednieuw circustheaterfestival in Zwolle. Festival Op grote hoogte is een gloednieuw circustheaterfestival in Zwolle. Het neemt het luchtruim als podium, het zweven als uitgangspunt. Wie wil er nou niet vliegen als een vogel? Van trapeze act met de plafondgewelven van de Grote Kerk als decor tot danstheater in een glazen kubus hoog boven de Grote Markt; van ijzingwekkende hoogtepunten tot diepe val. De prachtige gevels en daken van Zwolle spelen hun rol. De geschiedenis van de stad vormt het decor van vernieuwend circus. Op, in en rond Academiehuis De Grote Kerk

festivals zwolle


Lichtbeelden route 

De straten, pleinen en buurten van Zwolle worden omgetoverd in winterse kerstsferen. Bomen en bruggen over de stadsgracht zijn prachtig uitgelicht en dertien lichtobjecten markeren een bijzondere wandeling door de Zwolse binnenstad. Download de plattegrond en wandel langs Father Snow, Rudolf and his mother, Christmas Stars en vele andere stralende beelden. Een papieren route is af te halen Waanders in de Broeren, het Zwolse Balletjeshuis/Tourist Info en Schouwburg Odeon.

Midwinter Spooktocht

Tof voor de wat oudere kids! Het is de perfecte tijd om te griezelen op geheimzinnige plekken in de historische binnenstad van Zwolle. In de dagen voor Kerst staat de tijd letterlijk even stil. De dagen worden niet langer en niet korter. Het is letterlijk de donkerste tijd van het jaar. Het verlangen naar het licht is oeroud en vindt hier zijn oorsprong. De Midwinter Spooktocht is een theatrale storytelling route gespeeld door acteurs, storytellers en gewone Zwollenaren. Je wordt meegenomen langs theatrale scènes in duistere stegen, oeroude huizen en spannende achtertuinen ergens in het oude stadscentrum.

midwinterspooktocht Zwolle


Festival WinterWarmte

Festivalterrein WinterWarmte vormt het hart van de WintersZwolle Festivalweken. WinterWarmte is te vinden op het Grote Kerkplein. Hier is het heerlijk toeven met live-muziek, kindervertellers op de middag, vuurtjes, chocomel-keuzemenu, lekker hapjes en glühwein. WinterWarmte is de vertrekplek en aankomstlocatie van de Midwinterspooktocht en de Wereldberoemde Verhalenroutes. Je kan elkaar hier ontmoeten voorafgaand en na afloop van het bezoek aan de vele evenementen in de Zwolse binnenstad. WinterWarmte heeft een eigen gratis toegankelijk muziekprogramma en kinder-vertelprogramma.

Het sprookjesfestival

Beleef een magische kerstvakantie in de Zwolse Theaters. Tijdens het Sprookjesfestival ontmoet je prinsessen, prinsen, kabouters en andere sprookjesfiguren. Kies je favoriete voorstellingen uit, kom knutselen, spelletjes spelen of laat je schminken. Voor iedereen is er iets leuks te beleven. Jouw favoriete sprookjeshelden kun je in de foyer gewoon een hand geven! 

Sprookjesfestival Zwolse theaters

Zwolle Express

Van 14 december tot en met 1 maart rijdt er een gratis Amerikaanse schoolbus rond in Zwolle, genaamd de Zwolle Express. Deze stijlvolle bus brengt bezoekers van het IJsbeelden Festival gratis vanaf het station naar het IJsbeelden Festival, daarna rijdt de Zwolle Express gratis naar het centrum waar je ook kunt uitstappen. De Zwolle Express rijdt in de kerst- en voorjaarsvakantie elke dag. Buiten de vakanties om rijdt de bus van donderdag tot en met zondag. De bus rijdt van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Zwolle express

Last but not least...

Schaatsbaan Rodetorenplein

Op de valreep komt deze erbij, maar oh wat leuk! En deze mag zeker niet missen in dit lijstje. De ijsbaan op het Rodetorenplein is er vanaf zaterdag 17 december. Naast de schaatsbaan komt er ook een overdekt horecaplein waar iedereen terecht kan voor een lekkere snack, lunch of een kopje warme chocolademelk!

ijsbaan zwolle

Handige tips voor gezinnen in Zwolle!

Wist je dat in Zwolle gratis kan parkeren op 5 minuutjes loopafstand van het NS station? Voor de Zwollenaren onder ons, is de fiets natuurlijk superhandig om te parkeren bij een bewaakte fietsenstalling. Tip! Daar kan je ook om een buggy vragen!

Benieuwd welke actviteiten er op de dag zelf in de stad Zwolle zijn? Kijk op de Winters Zwolle of in onze uitagenda! Wij wensen iedereen een hele fijne kerst en heel veel plezier in de kerstvakantie!

Denise & Co

P.s. Mocht je nog een even een extra shop gelegenheid nodig hebben? Zwolle heeft vanaf heden elke Zondag een koopzondag vanaf vanaf 13.00 uur en op Maandag 23 december een extra koopavond!