De 5 Naar buiten!-tips van de maand juli

30 juni 2016
Laat je inspireren door de tips van deze maand én doe mee met de gave fotowedstrijd!

De Naar buiten!-tips van juli zijn ook weer super inspirerend. Ze zijn samengesteld door Groen doet goed, een initiatief van Utrechtse groenorganisaties & gemeenten. Bekijk ze snel! Hier thuis zijn ze dol op nr. 4. Welke is jouw favoriet?

Fotowedstrijd
Wie maakt de mooiste foto van de Naar buiten!-tips in de zomervakantie? Bak jij de mooiste moddertaartjes, ben je lekker aan het zwemmen in natuurwater of ga jij vroeg je bed uit om de zonsopgang te bekijken? Of doe jij andere toffe dingen buiten? Maak een mooie, originele of grappige foto van een van deze Naar buiten!-tips of jouw eigen tips en win een natuuruitje voor het hele gezin! Lees hieronder de prijzen die je kunt winnen en de spelregels.

Filmpje
Deze kinderen gingen je voor en gingen Naar buiten! Kijk snel voor welke tips zij hebben gekozen.



Moddertaartjes bakken
Heb jij wel eens een moddertaartje gebakken? Nee? Nou het is heel makkelijk! Een beetje zand, een paar grassprietjes en flink wat water. Even roeren, in het zonnetje neerzetten om te bakken en klaar is je moddertaart. Of maak een mooi kunstwerk met modder. En als je toch lekker bezig bent, neem dan een modderbad. Vies worden mag best wel eens, doe wel even oude kleren aan. Op 29 juni is het ModderDag, dan kun je op heel veel plekken met modder spelen. Kijk op www.modderdag.nl waar je dat kunt doen.

Locatie-tip:
Dit kan overal waar zand en water is. Bijna elke speeltuin heeft zand, bijvoorbeeld in Utrecht in speeltuin de Boog in Rivierenwijk of de speeltuin bij Gagelsteede in Overvecht. In Nieuwegein in de Waterspeeltuin van het Natuurkwartier of in de uiterwaarden van de Lek. In Woerden kun je heel goed moddertaartjes bakken bij Recratieplas Cattenbroek in Snel&Polanden. En als het mooi weer is, spoel je je gelijk af in het zwemwater! En bij Bezoekerscentrum de Boswerf in Zeist kun je op 29 juni tijdens Modderdag in een echte modderkeuken in het natuurspeelbos spelen!



Stenen verzamelen
Maak je eigen stenenverzameling. Het leuke aan stenen is, dat je ze overal tegenkomt en dat elke steen anders is. Je hebt grote en kleine stenen, stenen die glimmen, stenen die glad zijn, maar ook stenen met allerlei kleuren. Ga op zoek, neem ze mee naar huis en begin met je eigen stenen verzameling. Of maak mooie figuren met de stenen.

Locatie-tip:
Stenen vind je vaak aan de oever van een rivier. Of langs een akker omdat de boer geen stenen in zijn land wil of bij opritten en paadjes met kiezels. Maar soms ook op onverwachte plekken dus gewoon goed zoeken en geluk hebben!



In het gras liggen en naar de wolken kijken
Kijk jij wel eens omhoog  naar de wolken? Ga lekker in het gras op je rug liggen en kijk wat er allemaal langs komt drijven. Welke figuren zie je allemaal? Je kunt ook een verhaaltje verzinnen met de figuren die je ziet. Wel even goed kijken of er geen hondenpoep of iets scherps in het gras ligt voordat je gaat liggen.

Locatie-tip:
Op veel plaatsen, bv in een park, in je tuin of het veldje waar je voetbalt. In Nieuwegein is het Natuurkwartier hier een mooie plek voor. Ook kun je prima liggen in de diverse stadsparken in Woerden, bijvoorbeeld Landgoed Bredius, Speelbos Molenvliet, Avontuur Natuur Harmelen (grenzend aan Molenwijk) of recreatieterrein Oortjespad in Kamerik. Of in Zeist bv. Park de Brink, het Walkartpark, Wilhelminapark, park Vollenhove of bij de vijvers op de Oranje Nassaulaan. In Houten kun je heerlijk naar de wolken kijken bij de Vijfwal in Houten en het werk aan de Groene Weg.



Kersenpitten spugen
In juli hangen de kersenbomen in de boomgaarden weer vol met lekkere kersen. Je kunt ze natuurlijk gewoon opeten, maar je kunt er nog iets mee doen: een wedstrijdje kersenpit spugen! Het is eigenlijk heel simpel, je hebt alleen wat kersenpitten nodig en wat vriendjes en vriendinnetjes en dan kan de wedstrijd beginnen. Wie kan de pit het verst spugen?

Locatie-tip:
Overal als je maar kersen bij je hebt. Of als je een plekje weet waar ze groeien, bijvoorbeeld in het Merwedeplantsoen in Utrecht. Rondom Woerden (met name Harmelen en Haarzuilens) zijn diverse boomgaarden waar ook kersen verkocht worden. Start bij een Kersenverkooppunt zoals ook bijvoorbeeld in Odijk, Cothen, Bunnik (De Achterdijk 25 of Marsdijk 5), Houten (The Greenbee, Utrechtseweg 17), in Schalkwijk (kersentuin Ster, de Trip 2) en zoek dan een veldje op waar je de ruimte hebt om ver te spugen!



Buiten op blote voeten lopen
Jij hebt vast buiten altijd wel schoenen of slippers aan, maar eigenlijk is het best lekker om buiten op blote voeten te lopen. Dat kan natuurlijk door het gras, maar nog leuker is een blote voetenpad! Op zo’n pad liggen allemaal verschillende soorten grond, voel jij het verschil? Om het nog spannender te maken, kun je met je ogen dicht erover heen lopen. Kan jij herkennen waar je op loopt?

Locatie-tip:
In Utrecht hebben Stadsboerderij Griftsteede en Koppelsteede een blotevoeten pad. Ook vind je een hele leuke in het Natuurkwartier in Nieuwegein en rondom het  NME-Centrum InBredius. In Houten kun je heerlijk op je bloten voeten lopen op de vijfwal, speelnatuurgebied Nieuw Wulven en ’t Werk aan de Groene weg. Wel goed uitkijken, ook veel brandnetels e.d. in dit seizoen, dus misschien ook iets van prik-weg mee ofzo ;-)



Fotowedstrijd-toelichting
Wie maakt de mooiste foto van de Naar buiten!-tips in de zomervakantie? Bak jij de mooiste moddertaartjes, ben je lekker aan het zwemmen in natuurwater of ga jij vroeg je bed uit om de zonsopgang te bekijken? Of doe jij andere toffe dingen buiten? Maak een mooie, originele of grappige foto van een van deze Naar buiten!-tips of jouw eigen tips en win een natuuruitje voor het hele gezin!

Van 9 juli t/m 21 augustus kun je meedoen met de Naar buiten!-fotowedstrijd van Groen doet goed. Meedoen is heel makkelijk: maak een mooie foto van een van de Naar buiten!-tips of jouw eigen tip en deel je foto via je eigen account op Twitter, Instagram of Facebook (belangrijk: zet het bericht dan op openbaar. Je pagina kan dus wel op privé blijven staan) en gebruik #naarbuitentip. Of mail je foto naar d.bleichrodt@ivn.nl. Vermeld daarbij ook waar je de foto hebt gemaakt, alleen foto’s gemaakt in de provincie Utrecht maken kans. Uit alle foto’s die gedeeld zijn, worden drie winnaars gekozen.
De prijzen zijn:   
 1) Een natuuruitje voor het hele gezin
 2) Een rol in een Naar buiten!-filmpje
 3) Een cadeau uit de IVN-webwinkel

Dus ga in de zomervakantie lekker naar buiten en laat zien hoe leuk het is om in de natuur te zijn! Inspiratie nodig? Bekijk dan de Naar buiten!-filmpjes.

Spelregels:
-    Het delen of insturen van foto’s kan van 9 juli tot en met 21 augustus.
-    Delen doe je met #naarbuitentip, insturen mag naar d.bleichrodt@ivn.nl o.v.v. fotowedstrijd.
-    Als je een foto deelt via Facebook, zet dan het bericht op openbaar, anders is de foto niet zichtbaar en vindbaar voor de organisatie.
-    Je mag foto’s van de Naar buiten!-tips insturen of van jouw eigen activiteit of tip om buiten te doen.
-    Je mag meerdere foto’s delen of insturen.
-    Vermeld altijd de locatie waar je de foto hebt gemaakt, alleen foto’s gemaakt in de provincie Utrecht maken kans.
-    De wedstrijd is voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar.
-    Papa’s en mama’s mogen ook foto’s delen, kinderen moeten wel op de foto staan.
-    Ingezonden foto’s kunnen gebruikt worden voor promotiedoeleinden van Naar Buiten!
-    Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.