Tijd voor een feestje, tijd voor een bbq met kids!

1 augustus 2020
Mamablogster Kirsty is dol op bbq-en. En inmiddels is dochtertje Lieselot fan van haar lekkere, frisse gerechten. Tijd om haar bbq receptjes met jullie te delen!
Tijd voor een feestje, tijd voor een bbq met kids!
Of het nou winter is of hoog zomer, Pinksteren of Kerst en of er nou iemand jarig is of niet. Mijn broer is altijd in voor een bbq. Laat het nou eens een zonovergoten Hemelvaartsdag zijn en een jarige in ons midden. Dus, bij uitstek tijd om.. taart te eten. En te bbqen. Wij zijn present!

Bij een feestje horen ook cadeautjes. De cadeautip voor zijn zoon die 4 werd was: een blowpen. Dat kregen we over de app. Een blowpen? Het bleek een blopen te zijn. Een vrij ambitieus plan volgens ons. We hebben ergens in de bloedlijn een creatief brein, maar op deze leeftijd is alles heel creatief en nog niet echt met een vaste hand gemaakt. Ik zie de ‘wilde’ dieren al op de net gewitte muren rondrennen.

De blijdschap op zijn gezichtje zei genoeg, schot in de roos. Nu wachten op een kunstwerk dat we kunnen inlijsten.

Na taart, chips en wijn is het tijd voor de geur van de bbq. Mijn broer dacht, mijn zusje die kookworkshops geeft wil vast wel een handje helpen. Maar natuurlijk willen we dat. Zestig garnaaltjes aan stokjes rijgen, daar draai ik mijn hand niet voor om. Helemaal niet als ik ze daarna zelf mag opeten ;-)

Het grappige is dat mijn andere neefje van 9 ook dol is op garnalen. Hij lust elke dag wel garnalen. Ik krijg mijn muppet niet eens zo ver dat ze gaat proeven. Zij heeft dezelfde blik op haar gezicht als haar papa als ze naar de garnalen kijkt. Zij gaat liever voor een worstje, zoals zo veel kids.

Naast overheerlijke garnaaltjes die ik al niet kon weerstaan, ze waren puur alleen maar gemarineerd in chilisaus, had ik voor onze meid vegetarische shaslick spiesjes bedacht. Niet omdat ze vegetarisch is, maar wel omdat ze dol is op ananas en paprika. Het staat ook nog eens super vrolijk op tafel. Ik vind ze heerlijk als warm geroosterd van de bbq komen, maar het is weer twee tegen één. De andere twee huisgenoten eten de sticks liever ‘rauw’ oftewel koud.



Ook hadden we van fruit wat er nog was, fruitsticks gemaakt. Heel eenvoudig, alleen maar banaan, appel en druiven maar wel met het resultaat: “Mama, mag ik van allebei de stokjes nog één?" Maar natuurlijk;-) schatje, nog wel twee ook..

Wat de kids als side dish erg lekker vinden is een couscoussalade met een eigengemaakte ‘tzatziki’. Lekker luchtig en fris op een warme zomerse avond. En wat er over blijft neem je mee als lunch met een blikje tonijn erdoor. Kan zijn dat je collega’s het laatste minder waarderen, maar jij bent gezond bezig!

Wil je ook de couscous met tzatziki maken? De hoeveelheid couscous is voor vier volwassen personen, dus bedenk voor jezelf met hoeveel personen je bent en of het als side dish is of als ‘hoofdmaaltijd’. Als je met 8 personen gaat bbqen heb je zeker genoeg aan onderstaande.

Wat heb je nodig voor de couscoussalade:
• 300 gram couscous
• 400 ml kokend water
• groente bouillonblokje
• 1 eetlepel olijfolie
• 1 Granny Smith
• 10-12 zongedroogde tomaten
• 2 eetlepels zwarte olijven
• 1 rode ui
• 2 eetlepels appelcider azijn
• versgemalen peper

Om de couscous te laten garen zet ik altijd eerst een waterkoker vol met water aan. In een grote kom los ik eerst het bouillonblokje op met het hete water en daarna giet ik de couscous erbij en een scheutje olijfolie. Met een vork roer ik alles goed door elkaar en dek ik de kom af met een bord. Je kunt dit 5 tot 10 minuten laten staan, daarna maak je de couscous los door te roeren met een vork.

In de tussentijd snijd ik de appel (met schil), zongedroogde tomaten, olijven en ui fijn. Alles ongeveer dezelfde grootte. Daar giet ik 2 eetlepels appelcider azijn overheen en roer alles door elkaar met nog wat versgemalen peper. Ik kan niet zonder versgemalen peper. Vervolgens kan alles in de grote kom door elkaar geroerd worden en je kunt het serveren!

Voor de tzatziki heb je nodig:
• 250 gram Griekse yoghurt
• halve komkommer
• 3 takjes dille
• 1  teentje knoflook
• peper & zout
• scheutje olijfolie

Meng de olijfolie, peper & zout en een uitgeperst teentje knoflook door de yoghurt. Snijd daarna de komkommer in kleine blokje en snijd of knip de dille fijn. Meng alles goed door elkaar en smullen maar, eet smakelijk.

Als je met acht personen bent zou ik een dubbele portie tzatziki maken. Anders kijken de gasten het eten van elkaars bord..wordt het niet gezelliger van.

Nog meer lekkere bij- of nagerechten vind je op de DIY pagina van Kidsproof Amersfoort: Koken met kinderen! Zoals deze meloen-ijsjes of zelf samen te stellen pastasalade.



#Njoy deze bbq recepten voor kids!

Kirsty (moeder van Lieselot van 4) heeft haar eigen website, vol met lekkere recepten. Nieuwsgierig? Kijk dan eens op Sophie's Food & Fun Club.