Op ontdekkingsreis naar het verleden

20 mei 2020
Kun jij je nog een wereld zonder computers, mobiele telefoons of elektriciteit voorstellen? Wij kunnen het niet meer wegdenken in ons dagelijks leven. Laat staan onze kinderen die opgroeien met gadgets, slimme machines en alles wat digitaal is.
Op ontdekkingsreis naar het verleden
Onze Kidsproof reporters gingen op ontdekkingsreis door het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur, vlakbij Barneveld, en ontdekten hoe opa en oma, toen ze zelf kind waren, leefden, werkten en speelden. Even een middag naar het verleden zonder schermpje. 

In het museum hebben ze een heleboel gebruiksvoorwerpen, machines en spullen van begin vorige eeuw tot ongeveer de jaren ‘80 verzameld. Je kan ruim 160 ambachten, beroepen uit grootmoeders tijd bekijken!


Oude ambachten en speurtocht
We werden hartelijk welkom geheten door Ronald (zoon van de eigenaar van het museum). Hij legt uit dat je in het museum 2 routes kunt volgen aan de hand van een speurtocht. Zo zie je de meeste ambachten in het museum.


Sommige oude beroepen worden zelfs nog live uitgevoerd in het museum. Wij kozen voor speurtochtroute B en gingen op pad. Via de rode pijlen ontdekken we het museum. Soms zijn de vragen van de speurtocht best pittig en moesten we goed zoeken tussen alle nostalgische voorwerpen. Er ligt niets achter glas, dus de kinderen kunnen uitgebreid kijken en ontdekken.


Vragen en ontdekken
Halverwege de speurroute komen we een glasgraveerder tegen. Hij is druk bezig om drinkglazen te graveren. Ze worden mooi versierd en de kinderen stellen volop vragen aan hem. Er wordt regelmatig aan de vrijwilligers van het museum gevraagd wat een bepaald voorwerp is en waarvoor het gebruikt wordt. De reporters kunnen zich bijna niet voorstellen dat (oude) mensen dit allemaal hebben gebruikt. Wat zagen keukens, slaapkamers, computers en tv's er toch anders uit vroeger!


Springtouw maken
We lopen langs de barbier, drogist, drukkerij, tabakszaak en nog veel meer winkels. Iets verderop mogen de jongens een eigen springtouw in elkaar draaien. Dat is wel heel cool! Het is fijn dat er veel vrijwilligers rondlopen die veel weten over de voorwerpen en beroepen en er enthousiast over weten te vertellen. Zelfs voor mij als ouder is het een interessant, leuk museum met vele herkenbare voorwerpen die bij mijn opa en oma stonden. Nostalgie ten top!


Speelgoed Museum
Aan het einde van de speurtocht lopen we langs de afdeling met allemaal oude spelletjes en speelgoed van vroeger. De jongens vliegen op de Supermario af! Dat ziet er wel heel ‘old school’ uit. Ook de knikkerbak en de mega reuze sjoeltafel wordt uitgeprobeerd. Bij het Meccano, poppenhuizen en de treintjes blijven we lang kijken. Er valt zoveel te zien!


Oud Hollands Spellenplein
Aan het einde van de speeurtocht leveren Oude Ambachten & Speelgoed Museum de Kidsproof reporters leveren de puzzeltocht vragenlijst in en ontvangen een klein lekker presentje. Daarna lopen we nog even door naar het oud Hollands Spellenplein. De ouderwetse spelletjes van vroeger zoals blik gooien, spijkerbroek hangen, hoefijzer gooien en steltlopen worden enthousiast uitgeprobeerd. Kortom: In het Oude Ambachten en Speelgoed museum valt genoeg te beleven, te zien en te doen.

Snel terug
Volgende keer komen we samen met opa en oma terug om nog een keer de speurtocht te lopen. Kijken of zij het nog allemaal weten?

Zelf op ontdekking gaan
Wil je ook een keer op ontdekkingsreis door het verleden van je voorouders in Nederland? Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum laat je op een leuke manier zien hoe het vroeger ging, voordat er elektriciteit, tv’s en internet waren. De Kidsproofreporters verbaasden zich enorm dat er nog een wereld zonder schermpjes bestond!

Praktische tips: Bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum is er voldoende (gratis)parkeerplek. Ga je met het openbaar vervoer? Bus 102 (Amersfoort-Apeldoorn) stopt voor de deur.

In de zomer is het vanuit Amersfoort en Hoevelaken ook nog te fietsen (wel flink doortrappen) en wist je dat je er zelfs je kunt kinderfeestje vieren?