• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Tips voor de avondvierdaagse

12 mei 2024
Ik heb een pohotje met vettt! Al op de tafel gezet.....Het is weer avondvierdaagse tijd en dat betekent een drukke periode voor kids maar ook voor ouders!
avondvierdaagse-tips-Amersfoort
Op een aantal plaatsen in onze omgeving wordt deze periode weer de Avond4daagse gelopen. Wist je dat de 'avondvierdaagse al stamt uit 1940? Toen werd in 't Gooi de eerste avondvierdaagse gehouden. Als snel volgden andere gemeenten. In de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door de bezetters verboden. Gelukkig werd het wandelevenement na de oorlog al snel weer opgepakt!

Tegenwoordig hebben bijna alle plaatsen in Nederland een avondvierdaagse. Loop jij ook mee? Gezellig! En gezond ook nog! Al dat lopen betekent ook goed en gezond eten. En dat wil er nog wel eens bij inschieten als je op tijd bij de start moet zijn. En wat neem je eigenlijk aan eten en drinken mee tijdens de wandeltocht? Hier volgen wat tips:

Avondeten
Kies niet te moeilijke, gezonde gerechten die kindvriendelijk en snel klaar zijn. Bijvoorbeeld een maaltijdsoep met brood of een pitabroodje met kip met een flink stuk komkommer of fruitsalade. Eten en drinken voor onderweg Eten voor onderweg is vooral goed voor de 'moraal'. Het is niet nodig om energietekort aan te vullen. Veel meegeven hoeft dus niet, een klein tussendoortje en wat te drinken is genoeg. Als het heel warm is, is het wel belangrijk om extra drinken mee te nemen. Water is het beste.

Liedjes
Voor jongere kinderen is wat extra afleidingbest prettig. Liedjes zingen en spelletjes spelen zorgt dat ze de tijd vergeten. Denk bijvoorbeeld aan "Het hondje van de bakker" of de slager, "Tien kleine torretjes", "tien kleine visjes zwommen in zee", oleeeeheejoo, himalaya ai ai ai, Tante in Marokko en nog meer van die "lange" liedjes. Studeer ze van tevoren in en je krijgt de hele meute mee!

Laatste avond
Bij zo’n prestatie hoort natuurlijk ook een beloning! Bloemen staan vrolijk en zijn leuk om te krijgen. Denk ook eens aan de hawaii-kettingen van bloemen, die zijn leuk om bij de intocht te krijgen! Maak op de eerste avond zelf een foto van je kind of een groepje kinderen. Print deze thuis uit met een leuke tekst erop en hang ‘m aan een lint. Leuk om de laatste avond als medaille om te hangen!

Geef je kind een velletje stickers mee, onderweg kan hij of zij deze uitdelen aan vriendjes en vriendinnetjes en kunnen die allemaal een sticker op hun t-shirt plakken. Wil je zelf wat extra kadootjes meenemen voor andere kinderen? Neem een klein parapluutje of grote strooien hoed en hang daaraan met kleurig kadolint kleine uitdeelkadootjes. Geef je liever geen snoep of materiële zaken? Een zelfgemaakte cadeaubon voor een andere activiteit doet het natuurlijk ook leuk!

Ojéé Blaren
Loop van te voren je schoenen goed in en probeer niet alle avonden op dezelfde schoenen te lopen. Krijg je toch een blaar? Dan zijn de meningen verdeeld: je kunt ‘m met een schone naald doorprikken en leegduwen en vervolgens een pleister opdoen of prik hem niet door en gebruikt een speciale blarenpleister. Lees wel heel goed de instructies (en vertel dit ook aan je kind), want een speciale blarenpleister mag je er niet zomaar aftrekken! Elke avond een heerlijk voetenbadje met een bruistablet als beloning is goed voor de voeten en lekker ontspannen voor de kids.

Veel wandelplezier!

Tip: Na al die kilometers verdienen de kids wel een ijsje (en jijzelf ook). Wij hebben onze favoriete ijssalons voor je op een rijtje gezet.