Opkomen voor jezelf! Wij keken mee met een les zelfverdediging

31 maart 2021
Onze zoon volgt al een tijdje zelfverdedigingslessen om weerbaarder te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen nadat hij een paar keer werd gepest. Normaal als ik aan hem vraag hoe het was krijg ik als standaard antwoord: ‘het ging goed’ of ‘gewoon, zoals altijd’. Het maakt niet uit of het over school, sporten of een verjaardagfeestje gaat. Behalve als hij terug komt van zelfverdediging! Dan vertelt hij trots wat hij heeft geleerd en moet het worden voorgedaan!
Opkomen voor jezelf
Wij waren nieuwsgierig en gingen eens kijken wat ze eigenlijk allemaal leren tijdens een les self-defence.


Jezelf voorstellen

In sportoutfit melden de kinderen zich aan bij juf Geerdien, zij geeft de zelfverdedigingslessen in de grote gymzaal. Wanneer alle kinderen er zijn gaan ze op een rijtje zitten. Als er nieuwe kinderen aanwezig zijn wordt er een voorstelrondje gedaan. Eén voor één staat er een kind op en stelt zich voor aan de groep. Dat is voor sommigen al een hele overwinning!


Respect

De les wordt altijd gestart (en geëindigd) met een 'respect' groet. Met deze groet laten de kinderen zien dat ze respect hebben voor elkaar, elkaar aanmoedigen als ze iets niet durven en dat fouten maken helemaal niet erg is. Ook leren ze om met elkaar samen te werken tijdens de les. Het laatste wordt al tijdens de warming-up in praktijk gebracht. Tijdens het rennen worden ze aan een maatje gekoppeld. Het is de bedoeling dat je bij elkaar staat wanneer de juf 'stop' roept. Dat is voor sommige kinderen best moeilijk wanneer je heerlijk door zo’n grote gymzaal mag rennen en je maatje een heel ander tempo heeft.


Handige oefeningen

Na de warming up gaan ze aan de slag met de eerste oefening. Er wordt een dagelijkse situatie nagespeeld en hoe je het zo goed mogelijk zou kunnen oplossen? Geerdien doet dit voor en één voor één mogen ze met haar oefenen. Stel: Je wordt van achteren beet gepakt, wat kun je doen om je hieruit te bevrijden? Er wordt geduwd, gebruik gemaakt van evenwicht, geroepen én handige trucjes uitgelegd en geoefend. Eén van de moeders die staat te kijken mompelt dat deze oefeningen ook wel héél erg handig zijn om volwassenen te leren….

Tijdens de les leren de kinderen situaties inschatten, hun grenzen verleggen en hoe je je mentaal, maar ook fysiek kan verdedigen. Ze oefenen hoe ze moeten vallen, snel opstaan en tegelijkertijd wordt ook hun conditie verbeterd.


Sportieve les

Geerdien neemt de kinderen op een speelse en sportieve manier mee en termen als vliegende eekhoorn, jas uitdoen, push ups komen voorbij. Je ziet overal blije geconcentreerde koppies als ze met z’n tweeën of drieën de oefeningen uitproberen.

Wanneer ik vraag wat ze het leukste vinden aan de les wordt er gezegd dat het de handige oefeningen zijn die je dagelijks kunt toepassen en de stoot-en traptechnieken om jezelf te verdedigen. Het ziet er ook indrukwekkend uit! Soms zie je een kind aarzelen over hoe ze moeten duwen of trappen, maar aangemoedigd door de juf veranderen ze in ‘fanatieke ninja’s’ die alles durven. 


Zelfvertrouwen

Tijdens de zelfverdedingsles leren kinderen hoe ze zich staande houden in dagelijkse situaties. Of je nou gepest wordt, iets niet durft, vast wordt gepakt of dat je je niet veilig voelt. Ik kan me voorstellen dat onze zoon enthousiast thuis komt. Na iedere les zien we hem groeien en vertelt hij wat hij heeft geleerd en wil hij dit direct laten zien.


Proefles

Wil je jouw kind ook laten kennis maken met self-defence bij Brocker Health, geef hem of haar dan op voor een proefles. Op verschillende locaties in Amersfoort geven ze oa. zelfverdedigingslessen,  voor Kids (6-9 jaar, Junior (9-12 jaar) en Tieners. Ook kun je je kind laten coachen of een 1 op 1 les laten volgen (dit is écht een aanrader als je kind wordt gepest).

Sportieve groet,

Sherida (moeder van een stoere tiener).

Tip: Ze geven ook Boxing Kids, Bootcamps, Krav Maga en nog veel meer sportieve activiteiten voor kinderen én volwassenen.