7 tips om je voor de avond4daagse voor te bereiden

27 mei 2018
Het hondje van de bakker...Op een aantal plaatsen in onze omgeving wordt deze periode weer de Avond4daagse gelopen! Altijd een drukke periode voor kids én ouders. Wij hebben voor deze avonden 7 tips voor je verzameld en start je heel relaxed de Avondvierdaagse, altijd handig!
De bonte stoet van de Avond4daagse
Wist je dat de Avondvierdaagse al stamt uit 1940? Toen werd in 't Gooi de eerste avondvierdaagse gehouden. Als snel volgden andere gemeenten. In de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door de bezetters verboden. Gelukkig werd het wandelevenement na de oorlog al snel weer opgepakt! Tegenwoordig hebben bijna alle plaatsen in Nederland een avondvierdaagse.

Loop jij ook mee? Gezellig! En gezond ook nog! Al dat lopen betekent ook goed en gezond eten. En dat wil er nog wel eens bij inschieten als je op tijd bij de start moet zijn. En wat neem je eigenlijk aan eten en drinken mee tijdens de wandeltocht? Met deze handige avond4daagsetips wordt het zeker een leuke en gezellige week!

1. Stel een schema op met bevriende ouders; 3 of 4 dagen wandelen heeft een impact op je agenda. Stel daarom met een aantal bevriende ouders een schema op. Elke avond loopt er een andere ouder per 4 vrienden/vriendinnen. Op deze manier hoef je niet alle dagen mee te lopen en heb je het toch meegemaakt.

2. Maak van te voren het eten klaar; eten na het wandelen betekent dat de kids niet eerder dan 21.00 uur in bed liggen. Dus maak het je makkelijk en maak van te voren gerechten als pasta, een maaltijdsalade, broodjes knakworst, tosti's, brood met soep etc. klaar. Makkelijk en ideale brandstof voor een flinke wandeling.

3. Loop niet op nieuwe schoenen; loop je schoenen goed in en wandel elke dag op ander schoenen. Hierdoor voorkom je blaren. Krijg je toch blaren? Prik het leeg met een schone naald, duw het leef en plak er een pleister op.

4. Versnapering voor onderweg; van wandelen word je moe. Meestal krijg je van de organisatie iets lekkers tussendoor. Drink goed tijdens de wandeling; zorg dat je genoeg water meeneemt. Een klein snoepje hoort er wellicht bij, maar neem bij voorkeur gezonde tussendoortjes zoals wortel, komkommer en meloen mee. Wedden dat de kids dit ook superlekker vinden? Als het heel warm is, is het wel belangrijk om extra drinken mee te nemen. Water is het beste.

5. Weer of geen weer, wees voorbereid: natuurlijk hopen we iedere jaar op mooi weer. Mocht dat toch tegenvallen, dan is een plastic poncho wel erg handig en fijn om bij je te hebben.

6. Zorg voor voldoende afleiding; kinderen beginnen volle moed en enthousiasme aan een wandeling (vaak rennen ze heen en weer en lopen ze de route bij wijze van spreken 2 keer), maar na 5 minuten zijn ze meestal al moe of vragen continu hoe ver het nog is. Zorg voor dit soort momenten dat je een spelletje verzint of een liedje kent. Dit maakt de wandeling een stuk gezelliger! Laat de kinderen om de beurt de leader in het zingen van de liedjes zijn. Denk bijvoorbeeld aan "Het hondje van de bakker" of de slager, "Tien kleine torretjes", "tien kleine visjes zwommen in zee", oleeeeheejoo, himalaya ai ai ai, Tante in Marokko en nog meer van die "lange" liedjes. Studeer ze van tevoren in en krijg de hele meute mee!

7. Laatste avond
Bij zo’n prestatie hoort natuurlijk ook een beloning!
- Bloemen staan vrolijk en zijn leuk om te krijgen. Denk ook eens aan de hawaii-kettingen van
   bloemen, die zijn leuk om bij de intocht te krijgen!
- Maak op de eerste avond zelf een foto van je kind of een groepje kinderen. Print deze thuis uit met
  een leuke tekst erop en hang ‘m aan een lint. Leuk om de laatste avond als medaille om te hangen!
- Geef je kind een velletje stickers mee, onderweg kan hij of zij deze uitdelen aan vriendjes en
  vriendinnetjes en kunnen die allemaal een sticker op hun t-shirt plakken.
- Wil je zelf wat extra kadootjes meenemen voor andere kinderen? Neem een klein parapluutje of
  grote strooien hoed en hang daaraan met kleurig kadolint kleine uitdeelkadootjes.
- Geef je liever geen snoep of materiële zaken? Een zelfgemaakte kadobon voor een andere activiteit
  doet het natuurlijk ook leuk!

Ojéé Blaren!
Loop van te voren je schoenen goed in en probeer niet alle avonden op dezelfde schoenen te lopen. Krijg je toch een blaar? Dan zijn de meningen verdeeld: je kunt ‘m met een schone naald doorprikken en leegduwen en vervolgens een pleister opdoen. Óf je prikt ‘m niet door en gebruikt een speciale blarenpleister. Lees wel heel goed de instructies (en vertel dit ook aan je kind), want een speciale blarenpleister mag je er niet zomaar aftrekken!

Elke avond een heerlijk voetenbadje met een bruistablet als beloning is goed voor de voeten en lekker ontspannen voor de kids.

Wil je weten wanneer en waar de Avondvierdaagse gehouden wordt? In onze Uitagenda hebben wij dat voor je op een rijtje gezet. 

Veel wandelplezier!