icon-closeLandelijk Kidsweek wk36 en 37
icon-closeLandelijk Kidsweek wk36 en 37

Schaapskudde in de stadTerug naar het overzicht

Een aantal weken in het seizoen loopt er een schaapskudde door de stad Amersfoort.
Iedereen kan de kudde komen bekijken en een praatje maken met de schaapsherder.

Waarom schapen in de stad?
De gemeente streeft naar bloemrijke grasstroken en bermen in de stad. Dit trekt vlinders en vogels aan en brengt de natuur dichter bij de stad. Om bloemrijk grasland te krijgen is het nodig dat de bodem voedselarmer wordt. Een manier om dit te bereiken is het inzetten van een schaapskudde. De schapen grazen, verspreiden zaden en brengen met hun hoeven variatie aan in de bodem. Ze voeren voedingsstoffen af doordat ze gras omzetten in hun eigen groei, vlees dus. Een klein deel van de voedingsstoffen komt terug in het gebied in de vorm van keutels.

De schaapskudde heeft ook een educatieve functie: het brengt de natuur dichterbij de mensen en schoolklassen kunnen de kudde bezoeken.

Waar komen de schapen?
De plekken waar de kuddes komen, zijn: Maatweg, Geluidswal Rustenburg, De Hoef, Park Schothorst en Nieuwland.
De exacte locaties kun je via de website van de gemeente bekijken. 

Begrazingsschema
Er is een uitgekiend begrazingsschema opgezet voor alle gebieden waar de kudde komt om te zorgen dat de kudde precies lang genoeg in een bepaald gebied is om optimaal haar werk te doen. Als de schapen goed worden ingezet is de kans op bloemrijke graslanden het grootst.

Schapen en honden
Regelmatig geven mensen met honden aan dat zij overlast ervaren van de schapen. 
Met de herder is afgesproken dat op plekken waar honden los mogen lopen de schaapskudde wordt ingerasterd; de kudde kan steeds binnen een verplaatsbaar ‘hekwerk’ grazen. Verder zorgt de herder er met zijn eigen honden voor dat de schapen bij elkaar blijven. Wandelaars met honden kunnen zo altijd passeren.

Meer leuke tips om eropuit te gaan met kinderen vind je op Kidsproof.nl

Gemeente Amersfoort


3800 Amersfoort
Openingstijden vanaf 1 april loopt de schaapskudde door de stad tot november. Prijs Gratis
Meer leuke tips

Tips van de maand

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Een frisse start!

Een frisse start!

Het schooljaar is weer begonnen. Na de vakantie een frisse start maken en wellicht iets nieuws uitproberen? In de categorie clubjes vind je een heleboel verschillende sportclubs, verenigingen en leuke workshops voor kinderen.

Naar het aanbod