Bosgebied NimmerdorTerug naar het overzicht

Bosgebied Nimmerdor is een bijzonder bosgebied in Amersfoort; je kunt er wandelen, fietsen en spelen.
Wat bosgebied Nimmerdor uniek maakt voor Amersfoort zijn de karakteristieke lanenstructuren. Er komen in het bos lanen voor die typerend zijn voor de tijdsperioden waarin het bos is ontstaan. Een belangrijk voorbeeld hiervan is het nog overgebleven zuidelijke deel van het zogenaamde sterren(jacht)bos uit de 18de eeuw (een lanenstructuur in de vorm van een ster), dat vroeger voor de jacht werd gebruikt.

Met zijn statige lanen heeft bosgebied Nimmerdor een bijzondere sfeer (belevingswaarde), die niet in andere Amersfoortse bosgebieden is terug te vinden. Door hun ouderdom beginnen sommige van de waardevolle lanen in bosgebied Nimmerdor in verval te raken. In het onderzoek wordt een aanbeveling gedaan voor het verantwoord in ere herstellen van het lanenstelsel inclusief de bostypen, de sortimentskeuze en de wijze van herstel.
 
Het grootste deel van het landgoed Nimmerdor is in handen van de gemeente en staat open voor wandelaars. Ook is er een particulier gedeelte, dat niet toegankelijk is. Het beheer gebeurt in goed overleg met Stichting Behoud Nimmerdor, die zeer betrokken is bij dit gebied.
 
De gemeente heeft een kleine natuurspeelplaats aangelegd in Nimmerdor. Op de open plek bij het fietspad naar Landgoed den Treek is een aantal boomhutten neergezet waarin volop wordt gespeeld.
 
Nimmerdor heeft een hele rijke historie. Omstreeks 1640 koopt Everhard Meyster een stuk heidegrond. Hierop worden door hem twee opzienbarende tuinen aangelegd; één daarvan is Nimmerdor. Meyster plant op het landgoed vooral altijd groene bomen, voornamelijk sparren, vandaar ook de naam ‘Nimmer Dor’. Rond 1835 is het landgoed omgevormd in de Engelse landschapsstijl.

Meer natuurgebieden voor kinderen vind je op Kidsproof.nl

Bosgebied Nimmerdor


3800 BA Amersfoort
Naar de website
Meer leuke tips

Tips van de maand

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Een frisse start!

Een frisse start!

Het schooljaar is weer begonnen. Na de vakantie een frisse start maken en wellicht iets nieuws uitproberen? In de categorie clubjes vind je een heleboel verschillende sportclubs, verenigingen en leuke workshops voor kinderen.

Naar het aanbod