Stellingmolen De WindhondTerug naar het overzicht

Stellingmolen De Windhond is een korenmolen en staat op het hoogste punt van de Soester Eng.
Een korenmolen, zoals De Windhond, is een mooie plek voor een kinderuitje. Vroeger was een molen een bijna onmisbaar onderdeel van de voedselvoorziening van een dorp waardoor de korenmolenaar in de dorpsgemeenschap een belangrijke positie innam. Voor 1813 was de molenaar meestal pachter van een korenmolen en was de lokale adel, een gasthuis of het stadsbestuur eigenaar van de molen. Na 1813 werden de meeste molenaars eigenaar van de molen die ze bemaalden.
De Windhond hoort nu bij een Stichting die de molen beheert.

De Windhond is gebouwd in 1737 en herbouwd in 2008. De molen is 14,5 meter hoog.
    
Molentaal
Vroeger hadden de mensen geen telefoon, radio of televisie. In die tijd konden molenaars snel een bericht doorgeven. Dat deden ze met de wieken van een molen. De molenaars zetten de wieken op een speciale manier neer. Daarover waren afspraken gemaakt, die iedereen kende. Elke gebeurtenis had een eigen stand van de wieken. Anno 2013 hoeft de molen niet meer voor "molentaal" gebruikt te worden. Maar de molenaars van De Windhond vinden de molentaal een mooie traditie, dus gebruiken ze die taal nog steeds.

Molen de Windhond

Molenweg 30
3764 TA Soest
Openingstijden De molen is gratis te bezichtigen op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Behalve wanneer dat een feestdag is. Prijs Gratis toegang Naar de website Direct mailen
Meer leuke tips

Tips van de maand

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Stoere buitenactiviteiten

Stoere buitenactiviteiten

Klaar voor actie? In het buitenseizoen zijn er extra veel stoere activiteiten bij het Nationaal Militair Museum. Wie is er als eerste over de stormbaan? Maak je klaar voor een watergevecht bij de waterbaan of test je rij-skills in een mini-jeep!

Bekijk het aanbod