icon-closeMuziekwedstrijd wk 18
icon-closeMuziekwedstrijd wk 18

Hoe herken je een teek?

18 april 2021
Let op, het is weer tekentijd!
Met deze hoge wordende temperaturen worden weer teken actief En met dit weer spelen de kinderen graag veel en vaak buiten. Zorg dat je ze daarna goed controleert op teken, want teken kunnen de gevaarlijke ziekte van Lyme overbrengen. Lees hier waar je op moet letten.
Nu de temperatuur stijgt worden teken actiever. 
De teek is een spinachtig diertje die leeft in het bos en hoge grassen, maar ook in de tuin vind je ze. Teken vallen niet uit bomen, zoals vaak wordt gedacht, maar ‘stappen’ over vanaf struiken en grassen. Hoewel niet alle teken besmet zijn, kunnen ze de 
ziekte van Lyme overbrengen.

Hebben je kinderen 
buiten gespeeld of hebben jullie een wandeling in het bos gemaakt? Controleer dan op tekenbeten! Een teek bijt zich graag vast in de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van ondergoed, achter de oren en in de haargrens. 
Check deze plaatsen, maar ook de rest van het lichaam. Teken die op kleding achterblijven gaan dood bij wassen op 60 graden en in de wasdroger.

Vind je een teek die zich in de huid heeft vastgebeten? Pak de teek dan vast met een puntig pincet of tekentang en 
trek hem er voorzichtig en langzaam uit. Ontsmet het wondje daarna met 70% alcohol of jodium. Probeer de teek nooit te verwijderen met zeep of alcohol!!
Plak de teek op een plakbandje en noteer de datum. Denk je dat de teek al meer dan 24 uur in de huid zit? Neem dan contact op met de huisarts. Hou de plek van de beet drie maanden in de gaten. 

Als er binnen die drie maanden een rode of roze kring ontstaat rondom de plek, ga dan meteen naar de huisarts en meld op welke dag je de tekenbeet hebt ontdekt. 

Meer weten? Kijk dan via de roze button. Naar de website