icon-closeMuziekwedstrijd wk 18
icon-closeMuziekwedstrijd wk 18

12x gratis uitjes in Amsterdam

31 maart 2021
Een gezellige middag eropuit met de kinderen hoeft gelukkig niets te kosten. Veel favoriete uitjes voor kinderen in Amsterdam zijn helemaal (of bijna) gratis! Wij hebben een aantal leuke gratis en low-budget kinderactiviteiten verzameld.
De Natureluur

1. Het Muizenhuis

Zo leuk voor de kleintjes, bezoek het Muizenhuis in de OBA (locatie Oosterdok). Je kijkt je ogen uit bij dit huis met meer dan 100 kamertjes! Karina Schaapman heeft het huis verzonnen en gemaakt met hoofdbewoners Sam en Julia en hun hele muizenfamilie. Je kunt ook de winkel & werkplaats van Karina Schaapman bezoeken in de Jordaan. Daar vind je nog veel meer muizenhuizen en je kunt er gratis een potje Muizenbingo spelen!

2. De Natureluur

De Natureluur is niet zo maar een speeltuin. Deze natuurspeeltuin combineert de natuur van het Sloterpark met spannende speeltoestellen, speurtochten, een kruidentuintje, waterplekjes en kampvuren! Vaak organiseren ze in de vakanties extra activiteiten!

3. Naar het museum

Van indrukwekkende schilderijen tot beelden en snuisterijen. Neem de kinderen eens mee naar een museum. In Amsterdam mogen kinderen in veel musea gratis naar binnen. Sommige musea hebben ook vrije toegang voor volwassenen of een aangepast tarief met de Stadspas.

4. Online naar het museum

Heel veel musea hebben een Thuis Museum. Vanuit je eigen huis kun je het museum bekijken en workshops doen, tentoonstellingen bekijken en allemaal andere toffe activiteiten. Kijk bijvoorbeeld online binnen bij het Rijksmuseum, Het Stedelijk, Het Tropenmuseum of het Scheepvaartsmuseum! Of kijk op de site van andere musea, wie weet hebben zij ook wel een online museum.

Rijksmuseum

5. Online gratis naar het theater

Niet alleen musea zijn gratis vanuit huis te bezoeken, ook veel theaters! Sommige voorstellingen of concerten in het Carré, Het Muziekgebouw of in het Concertgebouw zijn gratis te bekijken. Maar kijk ook is bij andere theaters wat zij online op de agenda hebben staan, misschien staat er wat leuks tussen voor weinig!

6. Een gratis speelplek

De speeltuin bij jullie in de wijk is natuurlijk gratis, maar daar zijn jullie vast al héél vaak geweest. Kies daarom eens voor een speeltuin in een andere buurt of op fietsafstand. Misschien ontdekken de kinderen daar wel een nieuwe favoriete klimboom of staat er een gaaf klimrek. Amsterdam barst van de leuke speelplekken. We hebben alle speeltuinen in Amsterdam op een rijtje gezet!

7. Toerist in eigen stad

Speel met de kinderen eens een dagje toerist in eigen stad! Er zijn vast een heleboel mooie straatjes en mooie plekjes die jullie nog niet kennen. En zijn jullie wel eens in de grootste kerk van de stad geweest?

8. Kinderwandelingen

Er zijn genoeg plekken in Amsterdam waar je mooie wandelingen kunt maken met de kids. Wij hebben al 10 leuke wandelroutes verzameld voor je. Maar je kan ook de Bloesembingo doen tijdens het wandelen in het Amsterdamse Bos, of één van de andere speurtochten.
 

9. Speurtochten

Liever wandelen en tegelijk puzzels oplossen of speuren? Doe dan een speurtocht! De Seizoensspeurtocht heeft elk jaargetijde een eigen thema, in de herfst ga je zoeken naar paddestoelen en in de winter naar ganzen. Noorderlicht heeft een Super Speurtocht uitgezet op het NDSM-werf! Trommel je ouders, broertjes, zusjes of vriendjes op en wandel samen over hellingen en langs oude loodsen en ga op zoek naar aanwijzingen om de puzzel op te lossen.

10. Naar de Geitenboerderij

In het Amsterdamse Bos ligt de Geitenboerderij. Hier lopen maar liefst zo’n honderd melkgeiten, een zestigtal lammetjes, kippen en kuikens, varkens, koeien en een kalfje, een paard en een pony rond. Die mag je allemaal aaien en knuffelen. En als ze allemaal geaaid en geknuffeld zijn kun je lekker spelen in de speeltuin. NB tegenwoordig betaal je een klein bedrag entree, dat je daarna weer terug krijg in de vorm van een consumptie.


11. De Zaanse Schans

Ga een dagje terug naar 1850 en breng een bezoekje aan de Zaanse Schans! In dit unieke dorp is genoeg te doen, wandel langs de houten huisjes, kijk binnen in het pakhuis waar klompen gemaakt worden en bekijk de mooie molens. Let op: veel musea op de Zaanse Schans zijn niet vrij toegankelijk.

12. Parken

Amsterdam zit vol met parken. Misschien ga je altijd naar hetzelfde park, maar het ook leuk om naar een park te gaan waar je nog nooit geweest bent! Vaak zijn er toffe speelplekken te vinden, en soms zelfs een zwemplekje! 

13. Buiten zwemplekken

Als het warm weer is en de zon schijnt dan wil je natuurlijk zwemmen! Gelukkig kent Amsterdam veel gratis zwemplekjes in de buitenlucht. Van slootjes, pierenbadjes, rivieren en meren... genoeg plekken om het water in te gaan!