TIP: IVN Slootjesdagen

12 mei 2022
Wat leeft er allemaal in de sloot? Ga op avontuur langs de waterkant tijdens de IVN Slootjesdagen op 10 t/m 12 juni. Er worden overal door het land activiteiten georganiseerd waar jij zo kan aansluiten. Maar je kan ook zelf aan de slag. Lees verder voor tips!
IVN Slootjesdagen


Ontdek de waterdiertjes

Weet jij wat er allemaal leeft bij jou in de sloot? Ontdek het waterleven met de Waterdiertjes zoekkaart! Hierop staan meer dan 30 soorten die veel voorkomen in het water.
Download de gratis zoekkaart Maak je eigen schepnet

Nu je meer weet over waterdiertjes, kan je aan de slag. Neem een schepnetje en een bak (het liefst wit) mee het water in waar je de waterdiertjes in kan doen. Heb je geen schepnet? Geen nood! Je maakt er makkelijk zelf een met een keukenzeef. Lees hier de instructie.

 


Word slootjes-onderzoeker

De kwaliteit van het slootwater kun je op verschillende manieren meten. Je kunt bijvoorbeeld de waterdiertjes tellen, maar ook onderzoeken hoe helder het water is. Tijdens de Slootjesdagen kun je met de Secchi-schijf de helderheid van het water meten. De helderheid zegt iets over de kwaliteit van het water. Je kan ook zelf een Secchi-schijf maken. Lees meer over slootjesonderzoek en hoe je zelf mee kan doen!Bouw je eigen droomsloot

Welke dieren en planten leven er in jouw droomsloot? Bouw de meest levendige sloot van Nederland met de printbare bouwplaat. Je print ‘m uit en je kan urenlang knutselen aan jouw ideale slootje. Download de bouwplaat hier.Ga naar een activiteit tijdens de Slootjesdagen

In het weekend van 10 t/m 12 juni kunnen kinderen samen met hun (groot)ouders op avontuur langs de waterkant. Op ruim 100 locaties in het land staan IVN Natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om je alles te leren over het leven in de sloot.
Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen!

Vind een slootjes-activiteit bij jou in de buurt.

Lees meer over deSlootjesdagen 
Veel plezier! Naar de website