1.000+1 nacht: kleurrijke familievoorstelling over de helende magie van verhalen

6 november 2023
De Toneelmakerij en Sadettin K brengen met krachtige fantasie eeuwenoude verhalen en een jong meisje tot leven. Lees hier waarom wij het helemaal Kidsproof vinden!
Hoe de liefde voor verhalen en vertellen een jong meisje redt


We gaan altijd graag naar de voorstellingen van De Toneelmakerij omdat die echt altijd bijzonder & bijzonder goed zijn. En een uitnodiging voor een première in ITA is dan helemaal een groot feest. 

Je zit nog maar net in de rode pluche, reist met het gezin mee terug uit de Efteling en komt dan met een harde klap terecht in het ziekenhuis…

Stel je voor: je wereld staat stil omdat je dochter een ongeluk heeft gehad. Ze ligt in coma. Je vrouw heeft het niet overleefd. En jij zit machteloos naast haar in het ziekenhuis … wat doe je dan?
De Toneelmakerij en Sadettin K weten het wel… mooie verhalen vertellen.Het verhaal van 1.000+1 nacht

De voorstelling 1.000+1 nacht neemt je mee op reis. Langs eeuwenoude vertellingen. Met kastelen, Djinns (geesten) en prinsessen. Over moed voor jezelf op te komen, moed te vluchten. Te ontmoeten en te delen. En... liefde.
Layla gaat mee op reis in de verhalen van haar vader. Hij neemt haar mee naar verre landen, over zeeën, met oosterse magie, de verhalen à la Alladin en Ali Baba, 1.000+1 nacht. En hoewel de artsen de vader oproepen te stoppen met de soms té spannende verhalen, spoort de geest van de moeder aan om door te gaan. Om haar dochter te redden door de kracht van de stem van haar vader met zijn fantasie.
Voor wie is deze voorstelling geschikt?

Het is een vertederende en liefdevolle voorstelling. Je wordt - samen met Layla- meegevoerd naar een sprookjesachtige wereld. In de magische verhalen zitten ethische vraagstukken maar ook heerlijke grappen verwerkt. De kinderen konden hard lachen om de schoonmaker, geweldig gespeeld door Denise Aznam en om de verpleegster. 

Een vliegend kleed, de Djinns, een oosterse stad en het vrouweneiland. Mooie decors en slimme gedaanteverwisselingen  zorgen voor een aaneenschakeling van vertellingen en personages. Door de snelheid, kleurrijkheid en de spanning in de verhalen is het geschikt voor alle leeftijden. Ook kleine kinderen zitten op het puntje van hun stoel om te zien hoe het afloopt. Hoewel de voorstelling 1,5 uur duurt, vliegt de tijd voorbij.

De hoofdpersoon reist van het ene 1.000+1 nacht verhaal naar het andere… hoe ze zo snel van personage kunnen wisselen is ons een raadsel. De wie-is-wiekaart met de afbeeldingen van de cast wordt dan ook door de oudere kids achteraf uitgebreid bestudeerd.

Grote ster is toch zeker Sadettin, die zowel als verteller als als speler ervoor zorgt dat je mee gezogen wordt in het verhaal dat geen moment verveelt. Echt een meesterverteller!Oproep voor meer aandacht voor elkaar

1000+1 nacht is een fantasievolle en aandoenlijke familievoorstelling die inspireert om thuis ook weer eens lekker voor te lezen. Of elkaar verhalen te vertellen. Want samen een magisch verhaal beleven is eigenlijk het mooiste dat er is! En deze krachtige band tussen vader en dochter en moeder geeft maar weer aan hoe belangrijk aandacht voor elkaar is.
Wij hadden in ieder geval een hele leuke en fijne middag!Leuke extra: de Wandelkaart 

Voorafgaand aan de voorstelling kun je in de foyer van ITA al duiken in de wereld van verhalen. De speciale 1.000+1 nacht Wandelkaart daagt je uit om na te denken over verhalen. Verhalen die al kent, die je nog zou willen lezen, die je zelf zou bedenken. In verschillende ruimtes kun je met je kinderen creatief aan de slag. Met het bedenken van een verhaal of boekomslag. Transformeer je in een ander persoon en check de 7 tips in de PodKast. Benieuwd waar je 1.000+1 nacht nog meer kunt bezoeken?
Check dan via de roze button in welke theaters je hen kunt vinden.

Veel plezier!

Liesbeth

Fotografie: Sanne Peper & Kidsproof Naar de website