Favoriete tips om te zwemmen in Amsterdam

5 september 2021
Lekker spetteren en spatteren in Amsterdam? Ontdek hier de leukste buitenzwemplaatsen in Amsterdam.
Waterpret in en om Amsterdam
Gelukkig hoeven we op deze snikhete dagen Amsterdam helemaal niet uit voor wat verkoeling en waterspetter plezier. De verkoeling vind je dichterbij dan je denkt! Gaan we met ze spartelen in het peuterbad, duiken we in één van de buitenzwembaden die Amsterdam rijk is of kiezen we voor natuurwater?

Natuurwater

Durgerdammerdijk
Als een lint slingert het pittoreske dorpje Durgerdam zich door Amsterdam Noord. Overal steigers waarvanaf je heerlijk in het water kunt springen. Met in de verte de skyline van onze mooie stad.
    
Ouderkerkerplas
Waterplezier voor jong en oud. Het groenstrand is geschikt voor de wat grotere kinderen. Zin in een ijsje, wat drinken of een patatje: er staat ‘s zomers een snackcar. Het zandstrand met begrensde zwemplek van max 1.40 diep is leuk voor de kleinere kids. Zin in dat echte kampeergevoel? Overdag mag je je tent opzetten. Have fun.
    
De Bogortuin
Deze tuin op Java eiland is een plek bij uitstek voor zonnebaden. Krijg je het te warm, neem dan vanaf de steiger een heerlijke duik in het IJ.
    
Borneokade 
Niet uitgebreid zonnen maar wel zin in een duik? Dan is dit een geschikte plek om te zwemmen. Centraal gelegen in Amsterdam plons je zo het water van de Entrepothaven in. Geen toezicht.
    
Stadsstrand Diemerpark
Een klein en overzichtelijk strand, ideaal voor ouders met jonge kinderen. Het park is twee keer zo groot als het Vondelpark en heeft een kilometerslang netwerk van fiets- en wandelroutes. De kwaliteit en veiligheid van het water wordt regelmatig en goed gecontroleerd.
    
Spetter en gespat in het pierenbad
Het peuterbadje in het Vondelpark is bij velen bekend. Maar er zijn er véél meer! Sommige op een verborgen plekje (peuterbadje Bellamyplein of het Gibraltarbad), andere met een speeltuin erbij (peuterbad Oosterpark en Beatrixpark).

Op het Westergasterrein vind je de spartelvijver. Vijver? Het water wordt elke dag ververst. Met het oude water worden de planten besproeit.

Zwembaden
Nu ze alle drie hun zwemdiploma hebben, zijn ze de pierenbadjes een beetje ontgroeit. Liever gaan we nu naar een echt groot zwembad. Ook hierin heeft Amsterdam een ruim aanbod. De favorieten van de kids zijn het Noorderparkbad en het De Mirandabad. Beide hebben een grote zonneweide voor mama. Zelf zien de dit liever als voetbalveld. Bij De Mirandabad is ook een leuk badje met glijbanen, fonteinen en sproeiers voor de kleinere kindjes. En als ik de bal meerdere keren tegen mijn hoofd heb gekregen, ga ik wel baantjes trekken in het 50 meter bad!

Favoriet!
Mijn favoriete zwemplek in Amsterdam is gewoon de Amstel! Hoe uniek dat je in Amsterdam woont en gewoon de Amstel in ploft. Voor Waternet is een groot grasveld waar je prima kunt chillen. Terwijl de kids vanaf de steiger het water in duiken, glibber ik over de stenen voorzichtig de Amstel in. Maar ook voor Hesp ontstaat bij mooi weer een soort stadsstrand waar je het water in springt en met een trappetje er weer uit komt. En vind je het te druk, als je met de fiets langs de Amstel richting Oudekerk rijdt, zijn er genoeg plekjes waar je het water in kunt voor afkoeling!

Geen zwembad, maar wel verkoelend water en leuk voor groot en klein is de fontein in de tuin van het Rijksmuseum. Drankje erbij en genieten hoe de kinderen de waterstralen proberen te ontwijken. Of juist niet.....

Ook gegarandeerd een succes bij mijn kids, een middagje speeleilanden in het Amsterdamse Bos. Wankelende loopbruggen, een zelfbedienend pontje, touwen, netten en palen om over het water van eiland naar eiland te gaan, leveren een middag vol plezier.

Wat mijn kids ook een feestje vinden, is de outdoor- & waterfun van Sport4Kidz bij Jeugdland. Van mei tot en met september kun je hier elk dinsdagmiddag allemaal waterspelletjes doen, zoals vlotten bouwen en estafettes op het water. Eén minpuntje, mijn kids willen nooooit meer mee naar huis!

Strand
Willen we echt zand tussen onze tenen? Dat gaan we naar Blijburg. Het strand aan het IJ En geniet er deze zomer van, want in septmeber gaan ze dicht! Er is zwemtoezicht aanwezig en een ballenlijn geeft aan waar het diep wordt. En heb je trek gekregen van het zandkastelen bouwen, dan kun je terecht bij het strandpaviljoen. We spelen hier overigens ook graag beach volleybal.

Het Twiske is een recreatieplas iets boven Amsterdam. Hier kunt je van alles beleven! Lekker zeilen, zwemmen of wat dacht je van het vangen van een grote vis?

Te bedenken dat ik nu nog maar een greep uit het aanbod van water en spetterplezier in Amsterdam heb genomen! Weten wat er allemaal bij jou in de buurt is? Kijk snel naar de zwemmen&strandjes in en om Amsterdam.Veel plezier!
Dies & Marije