Bijzondere herfstspeurtocht in Museum Ons' Lieve Heer op Solder

18 oktober 2023
Nieuwe presentatie over bijzondere rituelen rondom de dood en verlies in de 19e eeuw

Gedenkdagen

Allerheiligen, Allerzielen, Halloween, Dia de los Muertes. Allemaal bijzondere gedenk- en feestdagen die in de herfst worden gevierd. En ze hebben allemaal iets te maken met de dood. En rituelen rondom de overledenen.
Griezelig? Misschien. Maar eigenlijk ook iets dat gewoon hoort bij het leven. We leven nou eenmaal niet voor eeuwig. En je kunt op een hele mooie manier herdenken.

Over herdenken en rouw


Museum Ons' Lieve Heer op Solder heeft in deze weken een heel speciale presentatie in haar museum. Het heet "Aan deze en gene zijde van de dood'. Beetje deftige manier zoals ze praatten in de 19e eeuw. En het laat zien wat er toen gedaan werd als iemand overleed.

Heb jij al je opa's en oma's nog? En de opa's en oma's van jouw opa's en oma's? Waarschijnlijk leven die niet meer. En toen zij overleden waren er vroeger allemaal bijzondere gebruiken.

Zo deden alle mensen snel een zwarte doek voor de ramen op de plek waar iemand dood was gegaan, anders zou de ziel de weg naar boven misschien niet kunnen vinden. En weet je waarom je in Amsterdam en omgeving vaak een krakeling at als je op een uitvaart (afscheid van een overledene) kwam?

Familie kaartenset

Speciale kaartenset voor families

Dit en nog veel meer bijzondere weetjes ontdek je met de Familie kaarten set. Het is speciaal bij deze presentatie ontwikkeld voor gezinnen. En leuk voor kinderen vanaf 8 jaar.

De route door het museum daagt kinderen en ouders uit om met elkaar in gesprek te gaan over grotere thema’s rond de dood en samen leuke opdrachten te doen. Kom meer te weten over elkaars ziel, filosofeer met elkaar over leven na de dood en maak hiermee het onderwerp bespreekbaar. Deze nieuwe presentatie vertelt over eeuwenoude rituelen en laat je nadenken over de betekenis in het heden.

Een hele mooie manier om samen met je kind te praten over verlies en hoe je ermee om kan gaan.


Bijzonder pand op bijzondere locatie

Het oude grachtenpand uit de 17e eeuw waarin Museum Ons' Lieve Heer op Solder zit is sowieso heel bijzonder. Het zit een beetje verstopt middenin het centrum (je kunt er met de auto niet komen) En helemaal bovenin op zolder is een kerk verborgen. Vandaar dat het "Ons Lieve Heer op Solder" heet. In deze kerk kwamen mensen vroeger samen om afscheid te nemen van de doden. 

Tip: Behalve deze nieuwe presentatie kun je ook de Lieveheersbeestjespeurtocht of de Feest op Solder audiotoer doen.

Klik op de roze button voor meer informatie over Museum Ons Lieve Heer op Solder en deze presentatie.
'Aan deze en gene zijde van de dood' is te zien tot 12 november. Naar de website