Het Zaans museum is een koekjes- en chocolade fabriek, de droom van ieder kind

8 februari 2024
Op een warme zomerdag naar het museum, normaal lopen mijn kinderen daar niet warm voor. Maar als ik zeg dat het een koekjes- en chocoladefabriek is, zijn ze meteen om. Lees hier ons verhaal over het Zaans Museum.
Op naar Zaandam! Het Zaans Museum ligt direct naast de Zaanse Schans op een steenworp afstand van Amsterdam. Met al die mooie molens is het op de Schans tjokvol toeristen! Ongelooflijk! Als Nederlanders zou je bijna vergeten hoe bijzonder ‘onze’ molens zijn.

In het museum is het heerlijk koel. We krijgen de speurtocht, de audiotour en een Verkadereep chocolade mee en gaan op pad.


Molens molens molens
En weg zijn de mannen…ze racen door naar het eerste onderdeel dat beweegt: de molens. Een heel gaaf concept waarbij je op maquette formaat de molens van vroeger tot nu ziet. En door heen en weer te bewegen zie je in welk jaartal je bent. Wist je dat er vroeger 636 stonden en nu maar 14? Wauw!Zaans huisjes en Zaankanter
Iedereen kent wel de Zaanse huisjes, niet alleen van de koekjes maar ook de typische bouw en groene kleur. Hier krijgen we uitleg en een inkijkje hoe het is ontstaan. En we maken kennis met de Zaankanter, die was en is (?) echt een apart slag mens. Harde werkers en mooie klederdracht. Met heel bijzondere hoofdkapjes waaraan je herkende hoe belangrijk de dames waren: met ijzer het minst, zilver of goud steeds belangrijker. We zien allerlei Zaanse scheepjes, handwerken, gereedschap en huishoud materialen van vroeger en een heeeel bijzondere kast. Waarom? Dat moet je zelf maar gaan bekijken! 
Koekjes en chocola
En dan over de brug naar de Verkade fabriek. “Wow tof” joelen de kinderen. Hier staan de echte ouderwetse machines te draaien en te stampen om koekjes en chocolade te maken.  Nou ja, geen echte koekjes en chocola, maar dummievarianten en wel in de echte machines van vroeger. Ze zijn gered door meneer Verkade toen de oude fabriek dicht ging, vertelt een museummedewerker. En zo kun je hier nu een wikkel maken of versieren die je daarna zelf om de chocoladereep mag wikkelen in een heuse wikkelmachine!

Met allerlei interactieve spellen leren we dat het netjes inpakken van de koekjes nog helemaal niet zo makkelijk was en dat zo’n loopband snel gaat!
Femke, als echt Meisje van Verkade, is er al behoorlijk bedreven mee, maar samen werken zoals Huub en Mats moeten doen is nog best lastig!Ruim 2 uur later stappen de kinderen laaiend enthousiast naar buiten, “ik vind het hier leuk omdat alles oud en van vroeger is” En de ander “ik vond alles leuk, vooral hoe je koekjes bakt!” En met de wikkel en chocolade in de hand maken we een klein wandelingetje over de Zaanse Schans. Met als afsluiter een ijsje is deze super middag helemaal geslaagd. Echt een aanrader voor een leuk dagje uit met de kids!

Meer informatie
Het Zaans Museum - en de daarin gelegen Verkade Experience- is iedere dag open. In vakanties zijn er vaak nog allerlei leuke extra activiteiten, kijk daarvoor op de site.Save Naar de website