• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

"Je zal Donnie maar zijn!" Waanzinnig knappe voorstelling die kansenongelijkheid luchtig brengt

22 februari 2023
“Leuk, grappig, leuke liedjes enne…je zal Donnie maar zijn” dat was de eerste opmerking van Marie en Oscar na de voorstelling. Kidsproof reporters Oscar (10) en Marie (8) gingen naar de première van de voorstelling: Wat vreet er aan Donnie Druif.
De voorstelling begint anders dan anders…..
er is een reizend orkest in het dorp en die speelt muziek. Dan komt iemand uit het publiek ineens meedansen en meedoen. Dat is Eppie (over 3 dagen wordt hij 16), de geestelijk gehandicapte grote broer van Donnie (“vroeger heette dat debiel, nu geestelijk uitgedaagd”). Eppie is gek op applaus, dus dat krijgt hij.


Vroeger was alles anders

Vroeger was alles anders komen we gedurende de voorstelling achter: vroeger leefde de vader van Donnie nog, kwam z’n moeder nog wel eens buiten en was er plezier, lol en werden verjaardagen gevierd. Nu komt z’n moeder nooit meer buiten, zit voor de tv te eten en lijkt het wel of Donnie de enige is die zich zorgen maakt om geld.

Rosa is mee met een reizend orkest en Donnie en Rosa lijken op slag verliefd. Maar hoe moet dat nou, als je ook voor je grote broer moet zorgen omdat hij alleen in bad gaat als jij hem helpt, als je moet voorkomen dat je zusje, die droomt van een mode carrière, dure taarten, versiering en kleding in huis haalt voor de verjaardag van je broer en met een moeder die zich schaamt voor zichzelf en voor wie ze geworden is.


Zware onderwerpen met veel humor en mooie muziek

Het klinkt zwaar, maar wauw; wat zit er veel vaart, humor en actie in deze voorstelling. Zo ongelooflijk knap hoe dit grote verhaal over ongelijke kansen op een hele luchtige manier wordt gespeeld. Het roept vragen op over hoe eerlijk is het eigenlijk en tegelijkertijd hebben we veel gelachen.

De reporters mochten ook even poseren met de acteurs en hen vragen stellen.... in 6 weken hebben ze het hele stuk uit hun hoofd geleerd, wauw knap! Oh en ze mochten hen vertellen wat zij het meest spannend vonden, leuk toch?! Donnie Druif dobbelspel

Leuk ook dat er in de foyer een spel is om te spelen met de karakters uit de voorstelling, waarbij iedereen andere kansen heeft, gewoon om wie ze zijn en waar ze geboren zijn. Confronterend maar waar...Waarom je echt moet gaan

Allereerst omdat simpelweg een hele leuke voorstelling is. Een hele knappe combinatie van een superleuke voorstelling met een leuk, spannend verhaal, veel actie en muziek en een mooie boodschap.

Dank voor de uitnodiging, Willemijn, Oscar en Marie

Wat vreet er aan Donnie Druif is een productie van MaxTak en het Marmoucha orchestra voor kinderen vanaf 8 jaar en speelt nog in heel Nederland tot eind mei. Om te beginnen nog deze voorjaarsvakantie in Delamar West.

Voor meer info en kaartjes klik op de roze button Naar de website