Bezoek ARTIS deze winter: voor alle leeftijden leuk!

1 februari 2024
Wij brachten deze winter een bezoekje aan het dierenrijk! De Winterspeurtocht door het ARTIS-Park, ARTIS-Micropia, het ARTIS-Planetarium en het ARTIS-Groote Museum waren klaar om eens goed getest te worden. Geschikt voor de kids? Je leest hier wat Marie, Katie en Julian ervan vonden!
In tweetallen gingen wij de speciale activiteiten ontdekken. Marie en Merlin deden de speurtocht in het park, Katie en Dies speelden het familiespel in het Groote Museum en Julian en Liesbeth gingen op ijsreis in het Planetarium en leerden daarna alles over microben in Micropia.

De Winterspeurtocht in het ARTIS-Park (Marie en Merlin)
Van duizendpotigen tot vleerhonden en het nieuwe leeuwenverblijf, de Winterspeurtocht laat je alle ins en outs van ARTIS zien! Dus gingen Marie en ik maar eens op pad om te kijken hoe we het er vanaf zouden brengen...

Gewapend met de grote speurkaart kwamen we aan bij de eerste vraag in het Planetarium. "Oeff, dat kan nog weleens lastig worden", zei de negenjarige Marie. Maar algauw bleek zij heeeel veel van het dierenpark te weten en wist ze de meeste vragen in één keer goed te beantwoorden!We leerden over de Congo rozenkever, de Californische zeeleeuwen en de eikelmuizen. Hoe komen deze dieren de winter door en hoe beschermen ze zichzelf tegen andere grote dieren? Op verschillende plekken waren dierenverzorgers aanwezig om ons nog wat extra's te vertellen. Zo werden de leeuwen net losgelaten op zoek naar hun prooi en kon de verzorger in het Apenhuis ons precies aanwijzen waar de grijpstaartstekelvarkens waren. WAUW!

Marie's lievelingsdier (de dolfijn) was helaas niet in het dierenpark te vinden, maar de vlinders kwamen toch zeker in de buurt van haar favoriet!De speurtocht was precies lang genoeg om onze aandacht erbij te houden en gaf ons genoeg ruimte om de verblijven zonder speurtochtvraag te bekijken. Met de Doe-opdrachten een échte aanrader om lekker warm te blijven in de winter!

Het Familiespel in het ARTIS-Groote Museum (Katie en Dies)
Katie en Dies speelden het familiespel in het Groote Museum. En ze waren hier super enthousiast over. Het Groote Museum klinkt misschien als een heel groot, oud museum maar dat is het zeker niet. Het is een super overzichtelijk museum waar je ontdekt hoe de mens, de dieren en de natuur met elkaar verbonden zijn. En dat op een (inter)actieve en toegankelijke manier!

Voor het Familiespel moesten ze dobbelen en aan de hand van de kleur die ze dobbelden waren er vragen waarvan het antwoord te vinden was in het museum.De eerste vraag was even inkomen, maar met hulp van een medewerker werd de oplossing gevonden. En daarna zaten ze er helemaal in! En wat leerden ze veel leuke en interessante dingen! Nu weten ze bijvoorbeeld welk percentage van het dierenrijk in het wild leeft. Daar zaten ze echt heeeel erg naast. Ze lieten hun emoties lezen door een computer, schreven hun naam op de kop om te ervaren hoe lastig het is om aangeleerd gedrag te veranderen, pulseerden als een anemoon, rende als een jaguar, ontdekten dat ijzer als fluweel kan voelen en wat je dus waarneemt niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid en ze gingen op zoek naar hun footprint op aarde!

Wat Katie ervan vond? ‘Héééél interessant, een beetje eng en een beetje vies’, bijvoorbeeld het opengesneden hart! En zeker een aanrader voor alle kinderen. Ook Bram van bijna 8 die met zijn vader in het museum was, vond het Groote Museum heel erg leuk!Het familiespel is in de weekenden te spelen en duurt ongeveer 45 min (wij deden er zelfs nog wat langer over). De toegang voor kinderen t/m 12 jaar is gratis!

Het ARTIS-Planetarium (Julian en Liesbeth)
30 Minuten lang gingen Julian en Liesbeth mee op IJsreis in het Planetarium. Deze voorstelling op het grote scherm bracht ze door het heelal! Ze begonnen met een blik op de aarde. Hoe ziet de Noordpool eruit in de winter? En in de zomer? Oh nee, de ijskappen zijn wel erg gesmolten sinds 1984! Dat was wel even schrikken.In de show leerden ze over de sterrenbeelden, sterren met ijs waar je heeeeel ver voor moet reizen en meer ijskoude weetjes! Julian had laatst zijn spreekbeurt over het heelal gedaan, dus die wist al heel veel van het onderwerp af.

De Liveshow IJsreis duurt ongeveer 30 minuten en is een heerlijk rustpuntje tijdens een dagje ARTIS. De voorstelling gaat langzaam genoeg voor de kleintjes, maar is beter te begrijpen voor de wat oudere kinderen. Heerlijk om even je ogen uit te kijken en daarna lekker te genieten van een tosti in het aangelegen restaurant!

ARTIS-Micropia (Julian en Liesbeth)
Daarna gingen Julian en Liesbeth in Micropia op zoek naar heeeele kleine beestjes! Door de microscopen zie je levende microben lekker eten, zwemmen en zich voortplanten. Met een joystick konden ze in- en uitzoomen om alles eens goed te bekijken.Op het grote scherm kun je live meekijken met de microscoop. Zo zagen ze veel slijm, microbenpoep, mieren en meer! Bij de microben staan ook verhaaltjes over waar en hoe ze groeien. Met de speurkaart gingen ze verder op zoek 30 verschillende soorten. Ze vonden er maar liefst 23!

In petrischaaltjes konden ze ook kijken naar de bacteriën die je vindt op heel veel alledaagse dingen, zoals: alles op je computermuis, afstandsbediening en douchegordijnen. Dat vond Julian wel even vies! Vooral de boterham met smeerkaas van 2 jaar oud, ieeewl! Wel heel bijzonder om eens van zo dichtbij te zien!Kortom, met z'n zessen hebben we een heerlijk winters dagje beleefd. We hebben weer een hoop geleerd over grote, kleine, roze, zwemmende, vliegende, jagende, kruipende en krioelende dieren! Over ijs in het heelal, en over hoe microben onderdeel zijn van ons leven. En over onze verbondenheid met de wereld om ons heen. Met de puzzels, zoekkaarten en een spel werden ook de kids helemaal bij het uitje betrokken.

Of te wel, plan zeker een dagje ARTIS deze winter want er is zoveel te ontdekken!

Klik op de roze button voor meer informatie en het bestellen van tickets! Naar de website