Dieuwertje Blok over Open je Oren in het Muziekgebouw

15 september 2017
Waar ter wereld kunnen kinderen naar een concert om niet alleen supermooie muziek te horen, maar óók de persoon die het concert geeft beter te leren kennen? Dat kan in Open je Oren! Concerten speciaal voor kinderen vanaf 8 jaar in het Amsterdamse Muziekgebouw, gepresenteerd door Dieuwertje Blok, bekend van het Sinterklaasjournaal. Wat is er zo leuk aan Open je Oren! en wat maakt het bijzonder? Onze Kidsproof-reporters Huub (10 jaar) en Femke (7 jaar) vroegen het aan Dieuwertje.

Vandaag mogen we een heel bijzondere BN’er interviewen: Dieuwertje Blok…jawel die van het Sinterklaas journaal. "Oh echt?" roept mijn dochter Femke van 7 uit, "weet niet of ik dat durf hoor mam’", maar haar broer van 10 heeft er meteen zin in. Op naar het Mediapark in Hilversum bij Radio 4. Want we gaan haar vragen stellen over Open je Oren!: de concerten voor kinderen in het Muziekgebouw die zij presenteert.

Aan tafel met Dieuwertje!

Even is het gek zo’n bekende TV-presentatrice een hand te geven, de Kidsreporters worden er verlegen van. Maar Dieuwertje is zo vrolijk en enthousiast dat ze hen al snel op hun gemak stelt. En als je 7 bent is een vraag voorlezen ook al best spannend en lastig, maar Dieuwertje helpt haar graag met voorlezen.

Wat is precies Open Je Oren!?
“Open je Oren! is bijna een soort privéconcert van een beroemde musicus. Een concert waarin één iemand mijn gast is; een zanger, zangeres of musicus, iemand die muziek maakt. Zij spelen niet alleen muziek maar vertellen óók hoe ze zelf ooit zijn begonnen met muziek maken. En waarom ze juist dát instrument bespelen en hoe het voor ze is musicus te zijn. Eigenlijk vertellen ze een beetje hoe ze verliefd zijn geworden op het instrument en op muziek.

Het concert duurt ongeveer een uur. Je hoort prachtige muziek en tussendoor stel ik vragen. We laten ook vaak filmpjes zien over hoe iemand was toen ie jong was. En er zit altijd iets in met het publiek: klappen, dansen, meedoen. Het is eigenlijk altijd een feestje. Het publiek mag ook vragen stellen en je hoort het verhaal achter de muziek en het instrument.”

Wat heb je door Open je Oren! allemaal geleerd de afgelopen jaren over de musici en muziek?
“Ik wist helemaal niks over muziek. Wat ik nu wel weet is hoe jammer ik het vind dat ik zélf geen instrument heb geleerd te spelen. Door Open je Oren! leerde ik ook dat alle soort instrumenten bij elkaar passen, of ze nu uit Europa komen of uit Japan. En ik heb geleerd dat je heel veel moet oefenen en moet studeren om goed te worden. Je hoeft niet al heel goed te zijn als je begint, dat word je door te oefenen.” Dan stelt Dieuwertje ons een vraag: “Spelen jullie een instrument?”. “Ja”, antwoorden Huub en Femke blij, “wij zitten op pianoles”. En dat vinden ze allebei heel leuk, zélfs het oefenen.

Met welke persoon die in Open je Oren! was zou je graag een dag willen ruilen?
“Oh heel graag zou ik ruilen met Tania Kross, een zangeres die klassiek zingt maar ook echt van alles kan zingen. Zij zingt overal ter wereld.” Of met Esther Apituley, een hele leuke altvioliste die echt verliefd is op de altviool. Ze kan alles en speelde overal: op straat, helemaal alleen of met grote orkesten.”

Heb je wel eens wat grappigs meegemaakt tijdens Open je Oren!? 
Contrabassist Rick Stotijn is fan van Michael Jackson, die kwam op met de Moonwalk, heel grappig. En Pianist Ivo Janssen verscheen op het podium met in één arm een altviool en de andere arm in het gips. Hij had een blessure en moest als bescherming in het gips. Hij speelde altviool maar uiteindelijk natuurlijk ook op de piano, met die gipsen arm.”

Wie komen er dit jaar in Open je Oren! en wie mogen we niet missen?
"Ze zijn allemaal heel bijzonder én verschillend. Op 26 september komt Izaline Calister, zo'n gave zangeres!  21 november komt Lonneke met Pynarello, een heel podium vol dus.  Op 16 januari Tineke Postma, een jazzsaxofoniste die de hele wereld rondreist. En dan eindigen we dit seizoen in maart met Ralph van Raat en zijn piano. 
En ja ze zijn allemaal zo leuk, dat je er eigenlijk niet een kan missen ..."

Als je terug in de tijd kon reizen, welke componist of musicus zou je dan het liefst willen interviewen?

Igor Stravinsky


Dieuwertje antwoordt heel resoluut: “Stravinsky – ik hoorde ooit als puber zijn beroemde muziekstuk Sacre du printemps en ik dacht wauw, is dit ook klassieke muziek? Dit gaat over mij, dit ben ik! Vond het zo fijn. Ik had hem graag geïnterviewd.”

Heb je ooit een blunder gemaakt tijdens een interview?
‘Vast en zeker maar ik vergeet het meteen. Blunders horen erbij. Ik ontmoette ooit een balletjuf die zei: “Meisjes, als je valt, maak er wat van.”

Wat is je lievelingsinstrument?
“Ik zou heel graag cello spelen, hij heeft zo’n mooie klank. En hij past in je armen, dicht tegen je lichaam. Een viool vind ik te klein en een contrabas te groot. Ja een cello vind ik prachtig.”

Wat is het leukste aan het interviewen en presenteren van Open je Oren!?
“Dat je zoveel vragen mag stellen als je wil en een beroemde musicus echt kan leren kennen.” Ja, dat herkennen we wel, dat vinden wij stiekem ook heel leuk van interviewen, dat je zo nieuwsgierig mag zijn.

Wie zou je nog graag een keer als gast hebben in het Muziekgebouw’?
“Trombonist Sebastiaan Kemner. Normaal zie je nooit een trombonist alleen, altijd in een orkest. Maar dat zou ik heel leuk vinden, die zet ik op het podium met een kroontje op zijn kop.” Een kroontje? Dat moeten we zien Dieuwertje, we gaan het doorgeven aan het Muziekgebouw, dat moeten ze dan maar regelen voor Dieuwertje!
Dieuwertjes enthousiasme werkt aanstekelijk, wij zijn helemaal om en gaan snel kaartjes bestellen voor een van deze concerten in Open je Oren! Of misschien wel voor allemaal, want het is zo moeilijk kiezen…

Huub, Femke, Liesbeth

Meer informatie over alle Open je Oren! concerten vind je hier.