icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2
icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2

Moeilijke inslapers? Met deze 9 tips slaapt je kind als een roos

29 oktober 2020
Slaap is de basis. Van alles. Voor kinderen en voor ouders. ’s Nachts herstelt het lichaam en kwalitatief goede slaap voedt de hersenen. Bij kinderen komen er tijdens een diepe slaap essentiële groeihormonen vrij. Een goede nachtrust werkt overdag ook door, wel zo prettig voor het hele gezin. 
Je kind slaap problemen ? Los ze samen op!
Mijn jongste dochter heeft iedere avond moeite om in slaap te komen. Waar het aan ligt...Nog niet moe? Te veel gedachten? Geen idee. Ze is er 's ochtends in ieder geval wel moe van, en ik ook. Gelukkig liep ik Barbera en Anja tegen het lijf en die gaven me zoveel tips dat ik hen vroeg ze voor álle Kidsproofouders te bundelen.
Zie hier: 9 top tips! Zo blij mee, eens kijken welke het beste werkt...   Liesbeth


Tip 1: Zorg voor een voorspelbaar en rustig bed-ritueel
Een kind dat al weet wat er gaat gebeuren slaapt beter in. 
Het geeft makkelijker toe aan slaap. Doe alle handelingen volgordelijk en bewaar rust.  
Ga bijvoorbeeld niet stoeien vlak voor het slapen en vermijd prikkels van de televisie. Als je kind weet dat het tijd is om naar bed te gaan en vaste stappen doorloopt, zal hij of zij sneller in dromenland zijn. 


Tip 2: Voorlezen werkt; Nachtlichtjes van David Fontana
Bijzondere voorleesverhalen laten kinderen op een speelse en meditatieve manier kennismaken met zichzelf en hun grenzeloze fantasie. 
Onze ervaring: Kies voor een lang verhaal…voor je bij het einde bent, zijn ze al ‘vertrokken’. 


Tip 3: Help een kind met emoties; Stine Jensen – Alles wat ik voel - Het grote emotieboek
Merk je dat er iets op school is gebeurd en dat je kind er moeilijk over kan praten? Probeer dan ‘Alles wat ik voel’ van Stine Jensen samen te lezen. Dit boek helpt je om in gesprek te komen over emoties. Praten en je hart luchten helpt voor het slapen gaan.

 
Tip 4: Face-timen met leeftijdsgenoten – los het op
Iets gebeurd op school wat je kind nog dwars zit?  
Probeer dezelfde dag even te skypen of face-timen (kind - kind) en help je kind eerlijk te zeggen dat wat er gebeurd is of wat niet leuk was. Dat helpt om het negatieve gevoel uit het systeem te halen en zodat je kind sneller in slaap valt. Direct dingen uitspreken op een verbindende manier is voor iedereen beter. 


Tip 5: Goede ‘slaapvoeding’ met L-tryptofaan 

Melatonine is wel bekend als het gaat over slapen. 
L-Tryptofaan is de stof die onder andere zorgt voor de aanmaak van melatonine. Zorg dat je kind voldoende voeding eet met L-tryptofaan erin. Denk hierbij aan bananen, eieren, melk, kalkoen, yoghurt, volkoren rijst, aardappelen, kabeljauw, soja, kaas en quinoa. 
Dus concreet: een schaaltje yoghurt met wat stukjes banaan als dessert helpt om lekker te kunnen slapen. 

 
Tip 6: Vermijd blauw licht 
Waarschijnlijk al bekend maar in verband met het grote belang nog even een reminder: 
Drie uur voor het slapengaan geen iPads en telefoons meer. Het blauwe licht van deze apparaten verstoren de melatonine-aanmaak waardoor je kind niet weet wanneer het moet gaan slapen. Eenmaal de melatonine ‘golf’ gemist is weer lang wachten op de volgende golf. Het motto is ‘pak die golf nu het kan!’.


Tip 7: Een compressiehoes 
Een compressiehoes zorgt ervoor dat je kind heerlijk, in een soort van cocon, kan slapen. De hoes trek je over je matras en je kruipt er daarna lekker onder. Je kind ligt dan lekker strak onder de hoes en voelt zich fijn en geborgen. Helpt zowel bij sneller in slaap vallen als doorslapen. De compressiehoes van zjuuldesign is gemaakt van katoenstretch en voelt zacht aan. De hoes kan op maat worden gemaakt voor iedere matras; zelfs voor een box, als je dat zou willen.
 
 
Tip 8: Voelen zorgt voor minder gedachten
Heel hard je spieren in je hele lijf aanspannen en daarna loslaten (ontspannen) helpt om rustig te worden. Ook een hoofd- of voetenmassage werkt bij sommige kinderen goed. Een meditatieoefening kan ook helpen. Een voorbeeld is de bodyscan. Je kind ‘voelt’ dan in plaats van ‘in zijn of haar hoofd te zitten’. Er zijn verschillende apps te vinden maar er gaat niets boven het zelf met je kind te doen en te ervaren. Op de VGZ app mindfulness vind je helemaal gratis langere en kortere voorbeelden. Misschien heb je hier zelf ook iets aan ;-)

 
Tip 9: Een luisterboek
Heb je alles geprobeerd en het werkt nog niet dan kun je altijd een luisterboekje aanzetten. Dan liggen ze wel lekker in bed en rusten ze in ieder geval uit. Gebruik altijd een sleeptimer anders loop je het risico dat je kind weer wakker wordt. Een goede aanbieder is Storytel maar er zijn er meer in de app store. 
 
En dan sluiten we af met…
Zorg dat de slaapkamer comfortabel, rustig, opgeruimd en donker is. De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 16 en 18 graden Celsius. En zorg dat je kind lekker fysiek moe is dan slapen ze dieper.

Mocht helemaal niks helpen dan kun je het beste aankloppen bij de huisarts of de GGD. Voor jonge kinderen kun je naar een gespecialiseerde kinderslaapcoach zoals bijv. Susanne Willekes. (Dat is voor kinderen tot 6 jaar.) Susanne Willekes heeft een boek geschreven over baby’s en haar tweede boek, voor kinderen tussen de een en vier jaar, wordt begin 2021 verwacht. 
 
Hopelijk helpen bovenstaande tips. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je mailen:
anja@dokdijk.nl of barbera@ontwikkelplezier.nl


 
Over Anja en Barbera: Wij schrijven deze blog vanuit onze expertise als vitalogen® en als ervaringen als moeders. Een vitaloog helpt mensen vitaal te worden en te blijven. Dat betekent niet alleen gezond eten en sporten maar ook dingen als ‘durf ik mezelf uit te spreken’ en ‘doe ik werk wat bij mij past’. Slapen is ook een belangrijk onderdeel binnen Vitalogie.