5x Wandelen met kinderen in de natuur om Amsterdam

4 oktober 2021
Wil je leuk wandelen met kinderen? Daar hoef je echt niet ver voor. In de natuur rondom Amsterdam zijn er super leuke en kindvriendelijke wandelingen. Hier onze top 5.
Wandelen jullie ook graag? Spelen in de bossen, klimmen in bomen en samen op ontdekking? Wist je dat je daar helemaal niet ver weg voor hoeft? Rondom Amsterdam, in Groengebied Amstelland liggen een aantal hele leuke wandelingen. Ook geschikt voor de kleine kinderen.
Hoe mooi is de natuur als het herfst wordt! Trek de laarzen aan, doe het laarzenpad en stamp lekker door de plassen voor een mooie herfstwandeling. Verzamel eikeltjes en kastanjes om er thuis herfstknutsels mee te maken.

In samen met Groengebied Amstelland stelden we 5 super leuke wandelingen voor families met kinderen samen. Ook heel geschikt voor de kleintjes!
De wandelingen zijn niet te lang en worden duidelijk aangegeven door routepaaltjes.1. Rondje Ouderkerkerplas met een warme chocomelk op het terras (4,5 km)

De Ouderkerkerplas is een recreatie en natuurgebied ten zuidoosten van Ouderkerk aan de Amstel waar langs de oevers een mooi natuurgebied is ontstaan. In de winter overwinteren veel vogels in dit natuurgebied. Neem een verrekijker mee en misschien spot jij de Smient!
De wandeling gaat oa over kleine slingerpaadjes en loopvlonders over het water. Zeker de moeite waard om na of tijdens de wandeling een kop warme chocomelk met een brownie te halen bij Aan de Plas.

2. Rondje Elsenhove met speeltuin Elsenhove (1,5 km)

Natuurgebied Elsenhoven ligt net onder de rook van Amsterdam. Vroeger werd hier veel turf afgegraven waardoor er hoogteverschillen in het landschap zitten. Ga op zoek naar planten met namen als veenpluis en de koningsvaren. Of kijk of je kikkers kan vinden langs de slootjes. In het voorjaar kun je hier de kievit, tureluur en ooievaar spotten.
Een bezoekje aan Speelboerderij Elsenhove is natuurlijk een must! Knuffel de dieren of ga lekker spelen in de natuurspeeltuin. Ook fijn, er is een theehuis en een terras waar met biosapjes, poffertjes en tosti's!

3. Rondje Laarzenpad en pluktuinen langs de Amstel (2,3 km)

Deze wandeling heet niets voor niets het Laarzenpad. Dus trek de regenjas en de regenlaarzen aan en ga net na een fikse bui de plassen tegemoet! De route leidt over het Erf Boomgaard en Erfje Mijn Genoegen. Bij Erf Boomgaard zijn in oktober appels en peren in de pluktuin. En bij Erfje Mijn Genoegen vind je heerlijke walnoten.
Nog niet moe van het stampen in de plassen? Vlakbij het eindpunt van de wandeling vind je een speelobject waarop geklommen en geklauterd kan worden!

4. Rondje Gaasperplas met klimfeest (4,79 km of 5,35 km)

De Gaasperplas is een mooi stukje natuur bij Amsterdam. In de zomer kun je er heerlijk zwemmen, in de rest van het jaar is het er ook goed toeven. Wist je dat ooit de Floriade bij de Gaasperplas plaatsvond? Neem een verrekijker mee en speur welke watervogels je ontdekt. Of zoek de zeilbootjes en windsurfers. Langs de rand van het strand vind je een geweldig klim- en speeltoestel. Niet vergeten om een tasje mee te nemen voor alle natuurschatten zoals kastanjes en beukennootjes die je er onder de bomen vindt! Start je vanaf Gaasperplas metro, dan vind je bij het startpunt Speeltuin Gaasperplaspark met een klim- & piratenschip
Na afloop van de wandeling kun je iets lekkers nuttigen op het terras van Ballorig.

5. Rondje Diemerbos met Banjerbossie (2,89 km)

Het Diemerbos maakt deel uit van het natuurgebied Gaasp en Diem. Aan een kant van het bos vind je picknickplekken, een grote ligweide, (verharde) wandelpaden en een speelbos. Aan de andere kant van het bos mag de natuur meer haar gang gaan. Daar is moerasbos, nat grasland, plassen en rietland. 
Het Diemerbos herbergt het Banjerbossie. Hier sluip je via kronkelpaadjes door het bos en ontdek je wat er te spelen valt: vaar met het pontje over het water, roetsj met de kabelbaan door de lucht, spring via de stapstenen over water en gras of maak muziek op de levensgrote xylofoon. Je kunt hier naar hartenlust hutten bouwen, met water kliederen, verstoppertje spelen of gewoon gezellig luieren.

Plof na afloop van de wandeling neer bij House of Bird voor een drankje met wat lekkers. Er is daar ook een leuke speeltuin met een zandbak en het huttenbos. Bij House of Bird is er de speciale Birdroute (+ 1 km) voor alle kinderen die meer willen weten over vogels en natuur. In het proeflokaal kun je een knapzak (5 euro) met zoekkaart en wat lekkers halen. Zoek de 10 vogels op de route en verdien een officieel vogeldiploma!

Routepaaltjes

Alle routes worden aangegeven met routepaaltjes.
Weten welke routepaaltjes je moet volgen? Klik op de roze button.
Veel wandelplezier!
Naar de website