Havenstad tentoonstellingTerug naar het overzicht

De Haven terug in het Hart van Amsterdam in het Scheepvaartmuseum.
De stad Amsterdam is al bijna 750 jaar een havenstad en is daarom super maritiem. De tentoonstelling laat de lange relatie tussen de haven en de stad zien: vanaf het ontstaan van de haven tot het maken van plannen voor de haven in de toekomst. Een tentoonstelling voor iedereen die nieuwsgierig is naar de haven en het DNA van de stad.

In de dertiende eeuw werd er een dam aangelegd in rivier de Amstel. Dit was het begin voor een bruisende haven. De Amsterdamse haven ontwikkelde zich in de eeuwen daarna tot de belangrijkste haven van de Nederlanden. In de zeventiende eeuw groeide de haven zelfs uit tot de belangrijkste haven ter wereld. De welvaart die de haven de stad bracht, zorgde soms ook voor ongenoegen. Geuren uit de haven leidden bijvoorbeeld tot overlast bij inwoners van de stad. Door het geurorgel in de tentoonstelling kun je deze geuren zelf ook ruiken. Maar ook hoe de haven nu ruikt komt aan bod.

In de tentoonstelling zie je wat er nodig was om de economie draaiende te houden voor de haven en de stad samen. De mensen die de haven door de jaren heen hebben ontwikkeld vertellen hun verhalen. De bewogen relatie tussen stad en haven heeft door de eeuwen heen gezorgd voor creatieve oplossingen. Innovatie was en is nog steeds een van de belangrijkste doelen van de Amsterdamse haven.

In de tentoonstelling Amsterdam Havenstad daagt Het Scheepvaartmuseum bezoekers uit om zelf over onderwerpen als duurzaamheid en mobiliteit na te denken. Wat zijn de voor- en nadelen van een brug over het IJ? En waar zou je dan voor kiezen? Het zijn dit soort thema’s die de toekomst van deze havenstad vorm geven.

Kom je de Amsterdamse haven ontdekken? Klik op de roze button voor meer informatie en tickets.

Beniewd wat je nog meer kunt doen? Check regelmatig onze uitagenda!

Het Scheepvaartmuseum

kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam
Openingstijden maandag t/m zondag 10:00 tot 17:00 uur Prijs Zie website voor de actuele prijzen Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips

Tips van de maand

Blogs & filmpjesAlle blogs

Uitgelicht

Voorjaarsvakantie!

Voorjaarsvakantie!

YEAH, vakantie! De Uitagenda staat bommetje vol met allemaal leuke uitjes. Ga snel snuffelen!
Veel plezier.

Naar de Uitagenda!