• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Met deze handige tips wordt de Avondvierdaagse één groot feest!

27 mei 2024

Ik heb een potje met vettt! Al op de tafel gezet... Het is weer Avond4daagse tijd en dat betekent een drukke periode voor kids maar ook voor ouders! Met deze tips ga je goed van start en beleef je gezellige dagen!

Handige tips voor de Avondvierdaagse
Op een aantal plaatsen in onze omgeving wordt deze periode weer de Avond4daagse gelopen. Wist je dat de avondvierdaagse al stamt uit 1940? Toen werd in 't Gooi de eerste avondvierdaagse gehouden. Als snel volgden andere gemeenten. In de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door de bezetters verboden. Gelukkig werd het wandelevenement na de oorlog al snel weer opgepakt!

Tegenwoordig hebben bijna alle plaatsen in Nederland een avondvierdaagse. Loop jij ook mee? Gezellig! En gezond ook nog! Voor ouders ook logistiek best heel wat geplan en geregel, vooral als je meer kinderen hebt die ook nog verschillende afstanden lopen. Met deze handige Avond4daagse tips wordt het zeker een leuke en gezellige week!

Stel een schema op met bevriende ouders

3 of 4 dagen wandelen heeft een impact op je agenda. Stel daarom met een aantal bevriende ouders een schema op. Elke avond loopt er een andere ouder per 4 vrienden/vriendinnen. Op deze manier hoef je niet alle dagen mee te lopen en heb je het toch meegemaakt.

Maak van te voren het eten klaar

Eten na het wandelen betekent dat de kids niet eerder dan 21.00 uur in bed liggen. Dus maak het je makkelijk en maak van te voren gerechten als tabouleh, een pastasalade, broodjes knakworst, tosti's, brood met soep etc. klaar. Makkelijk en ideale brandstof voor een flinke wandeling.

Versnapering voor onderweg

Eten voor onderweg is vooral goed voor de 'moraal'. Het is niet nodig om energietekort aan te vullen. Meestal krijg je van de organisatie iets lekkers tussendoor. Veel meegeven hoeft dus niet, een klein tussendoortje en wat te drinken is genoeg. Een klein snoepje hoort er wellicht bij, maar neem bij voorkeur gezonde tussendoortjes zoals wortel, komkommer en meloen mee. Als het heel warm is, is het wel belangrijk om extra drinken mee te nemen. Water is het beste.

En favoriet van mijn kinderen: de "Lebberbal": neem een halve citroen of sinaasappel en leg daarop 3 tot 5 pepermuntjes. Doe daar omheen een (schone) zakdoek en bind deze met een elastiekje aan de onderkant vast. Nachtje in de koelkast en onderweg likken maar! 

Ojéé blaren

Loop van te voren je schoenen goed in en probeer niet alle avonden op dezelfde schoenen te lopen. Krijg je toch een blaar? Dan zijn de meningen verdeeld: je kunt ‘m met een schone naald doorprikken en leegduwen en vervolgens een pleister opdoen of prik hem niet door en gebruikt een speciale blarenpleister. Lees wel heel goed de instructies (en vertel dit ook aan je kind), want een speciale blarenpleister mag je er niet zomaar aftrekken! Elke avond een heerlijk voetenbadje met een bruistablet als beloning is goed voor de voeten en lekker ontspannen voor de kids.

Weer of geen weer, wees voorbereid

Natuurlijk hopen we ieder jaar op mooi weer. Mocht dat toch tegenvallen? Dan is een plastic poncho wel erg handig en fijn om bij je te hebben.

Zorg voor voldoende afleiding

Kinderen beginnen met volle moed en enthousiasme aan een wandeling (vaak rennen ze heen en weer en lopen ze de route bij wijze van spreken 2 keer), maar na 5 minuten zijn ze meestal al moe of vragen continu hoe ver het nog is. Zorg voor dit soort momenten dat je een spelletje verzint of een liedje kent. Dit maakt de wandeling een stuk gezelliger! Laat de kinderen om de beurt de leader in het zingen van de liedjes zijn. Tip: studeer ze van te voren in en je krijgt de hele meute mee!

Lekkere lange liedjes:
- Het hondje van de bakker
- Tien kleine torretjes
- Tien kleine visjes zwommen in zee
- Potje met vet
- Tante uit Marokko
- Wie heeft de pet van tante Jet

Laatste avond

Bij zo’n prestatie hoort natuurlijk ook een beloning! Bloemen staan vrolijk en zijn leuk om te krijgen. Denk ook eens aan de hawaii-kettingen van bloemen, die zijn leuk om bij de intocht te krijgen! Maak op de eerste avond zelf een foto van je kind of een groepje kinderen. Print deze thuis uit met een leuke tekst erop en hang ‘m aan een lint. Leuk om de laatste avond als medaille om te hangen!

Geef je kind een velletje stickers mee, onderweg kan hij of zij deze uitdelen aan vriendjes en vriendinnetjes en kunnen die allemaal een sticker op hun t-shirt plakken. Wil je zelf wat extra kadootjes meenemen voor andere kinderen? Neem een klein parapluutje of grote strooien hoed en hang daaraan met kleurig kadolint kleine uitdeelkadootjes. Geef je liever geen snoep of materiële zaken? Een zelfgemaakte cadeaubon voor een andere activiteit doet het natuurlijk ook leuk!

Veel wandelplezier!