• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

15 tips voor ModderDag in eigen tuin!

1 juni 2025
Vrijdag 28 juni is het ModderDag! Op vreschillende basisscholen, kinderdagverblijven en BSO’s zijn er leuke activiteiten met modder. Maar hoe leuk is het om ook thuis met modder te spelen? Collega Carlijn bedacht 15 supertoffe ModderDag tips voor in de achtertuin! Dat wordt lekker kliederen!
ModderDag thuis

In modder spelen is niet alleen super leuk, het is ook nog gezond voor de kinderen. Daarbij is het heerlijk als ze eens helemaal los kunnen gaan, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken dat bijvoorbeeld de kleding vies wordt. Lees hier onze 15x ModderDag tips voor in de achtertuin:

1. Moddermuffins maken
Muffins bak je natuurlijk in de keuken met een oven. Maar tijdens ModderDag maak je ze van modder! Knijp de modder goed uit zodat er bijna geen water meer in zit en vul de Muffinvorm. Tadaaa, daar zijn de moddermuffins al. Deze kun je ook goed gebruiken tijdens tip 5 😉.

2. Modderbad
Vul een plastic opblaasbadje met water en zand! Laat de kids erin duiken, meer heb je niet nodig voor uren speelplezier.

3. Modderglijbaan
Gooi een glijbaan vol met water en modder, glijden maar. Geen glijbaan? Leg op een grasveldje vuilniszakken achterelkaar en gooi deze vol met zand en water. Sproeier erop, aanloopje en dolle pret!

4. Modderkunstwerk
Hou je er niet van om in de modder te spelen. Je kunt ook leuk mét modder spelen. Pak een wit stuk papier en maak met modder de leukste kunsttekeningen.

5. Moddergevecht
Niks is natuurlijk leuker dan een moddergevecht. Elkaar heerlijk vol met modder gooien. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de moddermuffins uit tip 1.

6. Modderbodypainting
Daag elkaar uit met mooie beschilderingen van modder. Houd daarna een leuke moddershow waarin ieder kind zijn bodypainting showt.

7. Modderstandbeeld
Smeer jezelf van top tot teen in met modder. Wie kan er het langste stil blijven staan?!

8. Modderwaterballonnen

Vul de waterballonnen met modderwater en bekogel elkaar. Als je met meerdere kinderen bent, is het leuk om teams te maken. Welk team is het best in modderballonnen ontwijken!

9. Modderparcours

Maak een hindernisbaan voor de kids, waar ze door en over modder en water kunnen glijden, kruipen, klauteren en klimmen.

10. Modderblotenvoetenpad

Modder heb je in veel verschillende texturen. Grove, fijne, dikke en dunne modder. Laat de kinderen experimenteren met zelf modder maken en laat het ze zelfs ervaren tussen de eigen tenen via een blotenvoetenpad.

11. Kegelen met modder

Vul lege flessen met water, wie gooit de meeste lege flessen om met modder?!?

12. Moddermasker

In modder spelen is niet alleen heel erg leuk, het is ook nog eens goed voor je huid. Smeer je gezicht in met modder, laat het goed intrekken en afspoelen maar.

13. Moddersporen

In de modder kun je ook heel goed sporen achterlaten. Maak sporen in de modder van je favoriete dier. Kunnen jullie raden van welk dier het spoor is?

14. Moddertoren
Probeer een zo’n hoog mogelijke toren te bouwen van modder, zonder dat deze omvalt! Super spannend!15. Modderkasteel
Voor een zandkasteel hoeven we helemaal niet naar het strand. Tijdens ModderDag maken we gewoon een kasteel van Modder! Hoe gaaf!

En natuurlijk uiteindelijk alle modder lekker afspoelen met de sproeier!

Kom maar op met die vieze kinderen en vooral die gave herinneringen!

Lieve groetjes,
Patricia