Getest: het Speelgoedmuseum in Deventer

25 april 2022

Het Speelgoedmuseum is in 2021 compleet vernieuwd! Uiteraard namen wij snel een kijkje in het leukste museum van Deventer. Je leest alles over ons bezoek in deze blog.

100% Kidsproof getest: het Speelgoedmuseum in Deventer
In het weekend gaan wij er graag samen op uit. Deze keer is het niet moeilijk waar we heen gaan: het compleet vernieuwde Speelgoedmuseum in Deventer! Hier kijken de kids al de hele week naar uit. Speciaal voor de heropening zijn er 3D kunstwerken te vinden op de Brink. Zo knap gemaakt!Bij binnenkomst krijgen we twee audiotours mee; één voor de kinderen en één voor ons. Deze richt je op de bijbehorende icoontjes aan de muur. Voor de volwassenen betekent dit extra achtergrond informatie. Bij de kindervariant luister je naar Brinkie, het aapje van het Speelgoedmuseum. Hij vertelt de kinderen spelenderwijs iets extra’s, speelt een spelletje met ze in het museum en laat ze ongemerkt goed naar de collectie kijken. Heel leuk gedaan!Het museum is opgedeeld in verschillende kamers, die je allemaal ziet als je de looproute volgt. Er is onwijs veel te zien, maar alleen maar kijken is hier absoluut niet de bedoeling!

In de Wonderkamer zien we een ruime collectie van oud en iets minder oud speelgoed. Voor (groot)ouders dé kamer waar je wel een paar keer zegt: “oooooooh ja, die had ik vroeger ook.”In de Opkamer kan je hier ook aan touwen trekken, waardoor er verrassing in de Wonderkamer tevoorschijn komt. Ook kan je hier praten door een grote gele buis met de mensen beneden. Hallo, is daar iemand?!

Wat wij ook heel leuk vonden was het objektentheater. Met allerlei alledaagse voorwerpen maak je een eigen verhaal dat tot leven komt met een camera. Beneden in de Wonderkamer kunnen ze de voorstelling bekijken op een groot scherm.We lopen door naar de Pronkkamer waar vooral poppenhuizen en oorlogsspeelgoed staan. Dit is duidelijk het speelgoed van de elite. Door de kinderaudiotour komen we erachter dat er ook nog allerlei laatjes open kunnen. In deze kamer speel je ook met een grote versie van een ouderwets aankleed-poppen-spel.

De volgende kamer is de Logeerkamer, waar elke keer een andere expositie staat van fervente speelgoedverzamelaars. Mochten we nog eens terug willen gaan (spoiler: dat willen we!), dan kunnen we daar weer een nieuwe expositie bekijken. Tijdens ons bezoek zagen we hier een diorama (miniatuurdorp) van Deventenaar Martijn Holtslag.Door naar de volgende kamer met een interessant en heel relevant thema: speelt gender een rol bij speelgoed? We praten er met de kinderen over: bestaat er apart meisjes- en jongensspeelgoed? Volgens mijn kinderen bestaat dat niet en mag je overal mee spelen. Wel typisch dat mijn dochter vervolgens met het poppenhuis gaat spelen en mijn zoon met de auto’s…

In deze ruimte staat ook een arcade spel, met onder andere Pacman. En je raadt het al: het grootste kind is hier niet weg te slaan. Iets met jeugdsentiment... ;-)Tijd voor de Speelzolder! Even weten ze niet waar ze moeten kijken: spelletjes, verkleden, tafelvoetbal, poppenkast, duplo en nog veel meer. Je snapt dat we hier even de tijd voor nemen. De kinderen verkleden zich, voeren een poppenkastvoorstelling op en bouwen iets moois. Ook voor papa en mama is het game on: wij gaan los met tafelvoetbal. Uiteindelijk gaan dan toch verder naar de Machinekamer, want er is nog zoveel meer te zien en doen! Hier vinden we onder andere elektronisch, mechanisch, optisch en bewegend speelgoed. Ik weet zeker dat veel opa’s en oma’s hier veel speelgoed van herkennen. Wij herkennen in ieder geval de view master, want die hebben onze opa en oma ook nog op zolder liggen!Tijd om aan het werk te gaan in de Werkkamer! Hier kan je bouwen met Lego, K’NEX en Kapla. Dat laten we ons geen twee keer zeggen! In een mum van tijd staat er een prachtige toren en grote brug. Wat ook tof is in deze kamer, is de machine waarmee je een spel kan doen met je eigengemaakte avatar. Je tekent eerst je eigen avatar op een speciaal modelblad. Als je helemaal klaar bent, scan je deze in de machine en je bent klaar om te spelen. Zo tof!Tot slot bekijken we nog de modeltreinen en dan zit ons bezoek er weer op. Ik hoef eigenlijk niet te vragen wat ze van het Speelgoedmuseum vonden. Het plezier en de opwinding straalt van hun gezichtjes.

Wij vonden het oude museum al leuk, maar nu is het echt nog veel leuker! Er is zoveel te zien en vooral ook te doen. Ook voor volwassen (zonder kinderen) is het Speelgoedmuseum een echte aanrader. Het kind in ons kwam weer helemaal boven!

Goed om te weten

Het Speelgoedmuseum Deventer is van dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Als je overal de tijd neemt om te spelen, ben je zeker 1,5 uur zoet.

Vanaf 5 jaar is de collectie echt interessant, maar jongere kinderen zullen zich ook zeker vermaken. Hou er wel rekening mee dat het museum niet toegankelijk is met een kinderwagen of buggy, vanwege de vele trappen. Een draagzak kan natuurlijk wel! Handig: het museum beschikt over een verschoningsruimte en een flessenwarmer.

Staat een bezoek aan het Speelgoedmuseum ook bij jullie op de planning? Laat ons weten hoe het was via apeldoorn@kidsproof.nl of tag ons op instagram!

Heel veel plezier!

Liefs,
Patricia Naar de website