• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

24x beleefbossen in het Noorden

30 mei 2023
Lekker met de kids eropuit naar buiten, een rondje wandelen! Alleen ze hebben soms geen zin in een boswandeling. Overtuig ze met deze leuke beleefpaden, beleefbossen en natuurspeeltuinen in het Noorden. Dit zijn onze favorieten in Groningen, Friesland, Zwolle en Drenthe. Mis je jouw favoriet? Laat het ons weten!

Beleefbossen, natuurlijke speeltuinen en wandelingen rondom Drenthe

Speelbos Lorken
In bomen klauteren, hutten bouwen met takken, natuurlijke speeltoestellen...het kan allemaal in het Lorkenbos naast het Boomkroonpad. Oneindig veel speelplezier midden in de natuur!

Roekpad Echten
In Echten ligt het belevingspad het roekpad. Het Roekpad loopt door het Kraaienbosch. Alle 5 zintuigen staan centraal tijdens deze wandeling: horen, ruiken, proeven, voelen en zien. Loek de Roek wijst je de weg tijdens deze wandeling van ongeveer 1 kilometer.

Belevingsbos Kerkenveld
Kom ook naar het Belevingsbos Kerkenveld. Een leuk speel-, doe-, wandel,- en belevingsbos in Gemeente De Wolden. Het Houten pad van Theodoor Het Houten Pad van Theodoor is niet alleen een verhaal over een avontuurlijk varkentje, het houten pad bestaat echt in de bossen van Staatsbosbeheer Orvelte! Onderweg kom je allerlei leuke hindernissen en activiteiten tegen.

Het Boomkroonpad
Rondom Buitencentrum Het Boomkroonpad is heel veel te beleven! Een spannende tocht door de worteltunnel. Als een eekhoorn door de toppen van de bomen. Spelen op De Bosweide of in Het Lorkenspeelbos, waar niets hoeft en veel mag. Hutten bouwen bijvoorbeeld of broodjes bakken. Samen op speurtocht door het woud of wandel langs de mooiste plekjes van de boswachterij.

Belevingspad Hoogersmilde
Je loopt door het bos, maar ook over de hei en langs de heuveltjes van Hoogersmilde. Op de route zijn tien belevingsobjecten geplaatst. Water oppompen, klauteren, genieten zijn de belangrijkste ingrediënten van dit pad. Laarzenpad Norg Het Laarzenpad is een wandelroute voor kleine en ‘grote’ kinderen. Het brengt je naar het beekdal dat vol zit met de geheimen van de natuur. Hier kun je met je laarzen aan of op blote voeten in het water van de beek met de inhoud van je knapzak op zoek naar o.a. waterdiertjes!

Beleefroute IJhorst
Een heerlijke kleine wandeling vol beleving. Het bos grenst direct aan de woonkern van het dorp en heeft nu een beleefroute van ongeveer 2 kilometer. De beleefroute kent sculpturen en boomkunst, prachtige houten bankjes, klimbomen, een blotevoetenpad en een boekenkast annex minibibliotheek.

Met Bas de Das
Het Speelnatuurpad in Balkbrug is een vrij toegankelijk speel-, ontdek- en belevingspad. Door de poort te openen en het pad van Bas de Das te volgen, maken kinderen kennis met verschillende huisjes en verstopplekken van de dieren in het Reestdal. De takkenril van de Egel, een insectenmuur, de libellen en kikkerpoel, klimmen in het huisje van de Specht en ervaar hoe het is om in een levensgrote Koolmezenkast te zitten.

 
Beleefpaden, buitenspeeltuinen en beleefpaden in en om Zwolle


Het Laarzenpad de Wieden
Het laarzenpad bij Bezoekerscentrum De Wieden loopt dwars door het rietland. Ook kom je langs een stukje moerasbos en door open hooilanden. Met trekpontjes steek je de sloten over die het pad onderweg kruisen. Onwijs veel ontdek plezier voor de kids, midden in prachtig stukje natuur! Spannende kinderwandelroute 'Het Wolvenspoor' Kruip in de huid van de wolf en ontdek het zelf met kinderwandelroute

Het Wolvenspoor
Het Wolvenspoor zorgt dat wandelen met kinderen zowel voor volwassenen als voor de kleine wandelaars een adembenemend avontuur is, vanwege de spanning maar zeker ook door de schitterende natuur. Start van de route bij Restaurant De Bootsman.

Speelbos "in de hol van de Leeuw"
Lemelerberg Boven op de Lemelerberg, nabij het restaurant, kun je heerlijk spelen in speelbos 'In het hol van de leeuw'. Er is van alles te beleven. Klim naar een hoge boomstoel, zwaai aan touwen, verstop je in de boomhut of kruip door rioolbuizen. Moe van het spelen. In het bos hangen hangmatten waar je lekker in kunt liggen. Het speelbos is leuk voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

Het laarzenpad in Zalk
Het laarzenpad is een prachtige route die dwars door de natuur rondom Zalk loopt. Langs de IJssel, dwars door de weilanden of over het boerenerf. En de kracht van het laarzenpad is dat je kunt kiezen vanaf waar en hoe je deze route loopt. Zo kunt je zelf kiezen of je een deel of het hele pad loopt. Vergeet je laarzen niet, want die hebben jullie zeker nodig!

Vuursteen bos
Het startpunt is parkeerplaats Vuursteenberg aan de Keizersweg in Hattem. De wandeling begint wanneer je door het klaphekje loopt. Dan kom je bij de uitgestrekte heide. Op de Wezepsche Heide is er een grote verscheidenheid aan dieren. Er zijn wilde zwijnen, edelherten, reeën en schotse hooglanders. Kortom een heerlijk gebied om met de kids te ontdekken, er zijn veel klimbomen onderweg en op verschillende plekken worden er hutten gebouwd van de losse takken.

Speelvijver & Bos
De Zwarte Dennen Staphorst In en rond waterplas Zwarte Dennen van de boswachterij Staphorst kun je heerlijk spelen en zwemmen. In het bos zijn meerdere wandelroutes uitgezet, met behulp van gekleurde paaltjes. Deze beginnen bij de parkeerplaats. Kinderen kunnen het bos voelen, ruiken, proeven, horen en zien wanneer ze lopen.


Speelbossen, beleefpaden en natuurlijke speeltuinen in Groningen

De Onlanderij
Dit is zo’n fijne plek! Er is een natuurlijke speelplek met zand, water en boomstammen. Er staan skelters om je lekker op uit te leven en je mag ook de koeien bekijken in de stal. Achter de boerderij vind je een blotevoetenpad en er is een huttenbos. In het theehuis haal je nu een lekkere koffie-to-go.

Oeerrr Kardinge
Bij Oerrr Kardinge leven kinderen zich uit met zand, water boomstammen en stenen. Deze natuurspeeltuin is overzichtelijk en toch kunnen ze zich hier best wel even vermaken. Je vindt deze plek als je parkeert bij Kardinge voor de klimtoren Bjoeks. 

Mamoetpad bij de Heemtuin
Bij de Heemtuin vind je een speeltuin met speeltoestellen en een tuin met bloemen. Achter de Heemtuin zit het Mammoetpad. Dit is een korte wandeling met natuurlijke speeltoestellen voor kinderen zoals een loopbrug over het water. Ook is het natuurgebied 'Tussen de Venen' ideaal voor de zondagse wandeling met het gezin. Van woensdag tot zondag haal je wat te drinken en een klein hapje bij de Heemtuin.

Beleefpad Abel Tasman
In Lutjegast vind je het Abel Tasmanpad, een groene route door de weilanden en over diverse bruggetjes. In modderige koude tijden kun je het beste je laarzen aan doen maar in de zomer is dit erg leuk als blote voetenpad. In de kleine route van ongeveer 3 kilometer kom je langs diverse speeltoestellen zoals een loop- en hangbrug, een schommel en klimtoestellen.

Het Blote Voetenpad
Dit is hét blotevoetenpad van het Noorden en moet je een keer gelopen hebben. Het is een prachtige groene route door de natuur met onderweg diverse speeltoestellen zoals een touwbrug, een uitkijktoren en hangmatten. Het allerleukste is lekker door de modder met je blote voeten. Aan het begin/einde van de route vind je een ondiepe plas waar de kinderen heerlijk in kunnen zwemmen en spelen. Bij het theehuis met prachtige theetuin vind je ook nog een fijne leuke plek met water en zand waar kids kunnen spelen.

Kuzemerkooi
In Oldekerk is een mooi speelbos voor kinderen gemaakt met een kabouterbos, schommels, een voetbalveld, een speelbrug, rekstokken, stappalen, een kikkerpoel en een kabelbaan. Je vermaakt je hier makkelijk een middagje met de kinderen.

Bezoekerscentrum Reitdiep
Een multifunctionele plek om je uit te leven. Achter de boerderij vind je een beleefpad door de weilanden met vlotje en andere speelelementen. Het is leuk om de route te eindigen in de speeltuin met kabelbaan in de tuin van de boerderij.Speelbossen, beleefpaden en blotevoetenpaden in Friesland

Hemrik, Sparjebird
Een plek waar alles samenkomt! Hier ga je naartoe als je een zondagse wandeling wilt maken met het gezin. De kinderen leven zich uit in het speelbosof op het dierenpad. Na de wandeling wat eten (afhalen) bij blokhut Sparjebird.

Speelbos It Pettebosk
In Nationaal Park De Alde Feanen vind je dit speelbos, eigenlijk is het de Alde Feanen in het klein. Je kids kunnen hier kennis maken met de natuur op een uitdagende manier. Dit speelbos heeft rietvelden, speelweide en een moerasbos. Er zijn uitdagende klimelementen over het water. Heerlijk buitenspelen!

Blotevoetenpad Appelscha
Dit leuke beleefpad ligt bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold. Je betaald een klein bedrag om dit pad te lopen en daarom loop je deze alleen als het centrum open is. Dit 2 km lange pad is uitdagend met natuurlijke elementen en je loopt hem natuurlijk zonder schoenen, lekker met je blote voeten door de modder.

Bosbeestenpad Oudemirdum
Nee, het zijn geen echte dieren maar een pad met dierenbeelden. Bij elk dier hoort een opdracht en als je die uitvoert kom je een heleboel te weten over de bosdieren die hier wonen. Met deze route en materialen die je bij Mar en Klif haalt ben je ongeveer anderhalf uur onderweg. Er is een kleine bijdrage voor deze route.

* De meeste laarzenpaden, beleefpaden en doe-bossen zijn coronaproof en altijd open. Een paar zijn momenteel gesloten, check van te voren even op de website van de aanbieder

Kijk hier voor meer inspiratie om eropuit te gaan met kinderen. Naar de website