15x Sint Maarten vieren

31 oktober 2023
Zingend langs de deuren met een lampion en thuiskomen met een zak vol snoepjes. Wij hebben de leukste tips voor Sint Maarten verzameld en wat is nu het verhaal achter dit lichtjesfeest?
Sint Maarten vieren
Het verhaal van Sint Maarten ~ Het lichtjesfeest

Sint Maarten

Als het zonlicht gaat verdwijnen, ga dan mijn lichtje schijnen.

Op 11 november wordt in veel delen van het land Sint Maarten, het feest van de heilige Sint Martinus, gevierd. Dit kan je onmogelijk ontgaan, kinderen gaan ieder jaar massaal de straat op met mooie zelfgemaakte lampions en goed geoefende liedjes. Nu zal het hen voornamelijk te doen zijn om hun zelf gemaakte lampion te showen en om wat lekker te krijgen, maar misschien wil jíj wel weten waarom we ieder jaar dit lichtjesfeest vieren?

Martinus (Maarten) werd geboren in Hongarije, in het jaar 316 en ging later bij het leger. Op een dag zag hij een bedelaar zonder jas in de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. De dag erna zag hij een verschijning van Jezus, met de halve mantel. Een teken waarop hij het leger verliet en in de leer ging om priester te worden. In 371 werd hij bisschop van Tours.

Maarten overleed op 11 november 397 en daarom wordt het lichtjesfeest Sint-Maarten op deze dag gevierd. Mooi verhaal, hè?

1.
 Langs de deuren? Verstop voor de kinderen de snoepjes. Wedden dat ze lekker actief opzoek gaan?

2. Ken je de traditionele lampionnen die in Nederland worden gemaakt? In Groningen maken ze er bijvoorbeeld eentje van voederbiet. Leuk om samen te maken én daarna uit te proberen of de pompoen.

3. Hou een grote Sint Maarten liedjesavond en zing samen alle Sint Maarten liedjes die je kent. 



4. Maak na het lopen er een luie avond van. Kruip samen weg onder een dekentje met warme choco en lees elkaar het verhaal van Sint Maarten voor.

5. Voeg snoepjes toe aan jullie favoriete bordspel. Bijvoorbeeld Mens-erger-je-niet met snoepjes in plaats van pionnen. Als je ‘binnen’ bent mag je de snoepjes opeten.

6. Zoeken maar! Organiseer een grote snoepspeurtocht in huis en de tuin. Verstop snoepjes op de gekste plekken: achter de wasmand, in de bestekbak, tussen de boeken. Wie het snoepje als eerste vindt mag hem houden.



7. Laat vanaf het balkon of het raam een mandje snoep zakken voor de buurkinderen. 

8. Zet thuis alle lichten uit en loop met de lampionnen een optocht door de tuin(en). Kan ook met de hele buurt! Leg langs de route snoepjes voor de kinderen.



10. Hou met de straat een wedstrijd wie de mooiste lampion maakt. De mooiste lampion krijgt een snoepprijs!

11. Versier het hele huis met lampionnen en organiseer een gezellig avondje bij het lampionlicht. Zo wordt het avondeten opeens extra gezellig. Ook leuk: hang een lampion als nachtlampje in de slaapkamer van de kinderen.

12. Maak een filmpje terwijl jullie Sint Maarten liedjes zingen, leuk voor later.



13. Speel een variant op het dobbelspel dat vaak met Sinterklaas gespeeld wordt. In plaats van cadeautjes doe je het dit keer met snoepjes.

14. Ga creatief aan de slag en maak een lampion van gerecyclede materialen die jullie in huis hebben. Knutsel bijvoorbeeld een lampion van een fles, een stuk oude stof, een fietslampje of wc-rollen.

15. Hier zeggen de kinderen vast geen nee tegen. Laat de kinderen snoephappen in plaats van koekhappen. Hmm, dat wordt smullen!


Fijne Sint Maarten!