icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2
icon-closeLandelijk Natuurmonumenten Oerrr 2

Sinte Sinte Maarten

2 november 2020
In Brabant, dus ook in Eindhoven, gaan op 11 november kinderen steeds vaker de straat op om te zingen voor een zo vol mogelijke snoepzak. Maar wat is nu het verhaal achter dit lichtjesfeest?
Op 11 november wordt in veel delen van het land Sint Maarten, het feest van de heilige Sint Martinus, gevierd. Eigenlijk werd het tot voor kort alleen boven de rivieren gevierd. Wij vieren de 11e van de 11e, want dit is de dag dat het carnavalsseizoen van start gaat. Maar onderzoek heeft laten zien dat ook onder de rivieren, dus ook in het zuidelijke Eindhoven, het feest van Martinus steeds vaker gevierd wordt. Kinderen gaan de straat op met mooie zelfgemaakte lampions en goed geoefende liedjes. Nu zal het hen voornamelijk te doen zijn om een zo vol mogelijke zak snoep, maar misschien wil jíj wel weten waarom ieder jaar dit lichtjesfeest gevierd wordt?

Martinus (Maarten) werd geboren in Hongarije, in het jaar 316 en ging later bij het leger. Op een dag zag hij een bedelaar zonder jas in de sneeuw zitten. Hij stapte van zijn paard af en sneed met zijn zwaard zijn eigen mantel doormidden en gaf de arme man een helft tegen de kou. De dag erna zag hij een verschijning van Jezus, met de halve mantel. Een teken waarop hij het leger verliet en in de leer ging om priester te worden. In 371 werd hij bisschop van Tours.

Maarten overleed op 11 november 397 en daarom wordt het lichtjesfeest Sint-Maarten op deze dag gevierd. Mooi verhaal, hè?

Dan hebben wij nu nog een paar goede kidsprooftips voor je:
  • Zorg voor voldoende snoep in huis dat je zelf ook lekker vindt, mocht de opkomst tegen vallen dan heb je er zelf nog plezier van!
  • Is er bij jou niemand thuis omdat je met je kinderen meeloopt? Maak een schaal lekkers klaar en zet het, met een gezellig lichtje erbij, voor je deur. Briefje erbij 'zing een mooi liedje en kies zelf iets lekkers uit!' 
  • Vinden je kids het nog een beetje spannend om te zingen voor de buren? Vraag wat buurkinderen mee en loop met een groep! 
  • Vergeet niet een tasje mee te nemen voor de buit.
  • De 'lampjes aan stokjes' willen nog wel eens stuk gaan, zorg voor een reserve! 
  • Maken de kids op school een mooie lampion? Als het regent kan deze snel stuk gaan. Zorg dat je een doorzichtige pedaalemmerzak hebt, die kun je om de lampion doen zodat de lampion nog zichtbaar is en heel blijft.

Veel plezier!