Eropuit met de allerkleinsten in Flevoland

11 augustus 2022
Een blog bordevol leuke adressen in Flevoland voor veel peuterpret.
Je hebt een Mini-Jij én een dagje vrij. Of de lucht nu grijs is of hemelsblauw, het maakt niet uit, want Mini houdt van jou. En wat is er nu leuker dan samen met jouw geliefde Mini de wereld om je heen ontdekken?
Kidsproof snapt dat heel goed. Zie hier daarom een lijst met geweldige adresjes in Flevoland (per lokatie) waar jullie de mooiste avonturen kunnen beleven. Wanneer gaan jullie weg? Vandaag nog? Of morgen?


IN LELYSTAD:

Elfendeurtjesroute

Het bos bezit een bepaalde magie die kleintjes niet mag ontgaan. Ga mee in de wereld van de fantasie en speur snel de Elfendeurtjesroute af in het Hollandse Hout (bos). Het Staatsbosbeheer Buitencentrum in de Oostvaardersplassen geeft jouw kleintje een formidabele toverstaf mee waarmee jullie de elfendeurtjes van Kick, Lieve en Maite op kunnen sporen tussen de hoge bomen, het wilde gras en de prachtige bloemen. Wie durft er aan te bellen? Slapen de elfjes overdag? Of juist ’s nachts? Vinden ze het leuk als jullie een kopje thee komen drinken en hun dieren komen knuffelen? Wie kan de overige deurtjes aanwijzen? Rusten ze giechelend op hun Elfenbankjes? Wie heeft de meest fonkelende vleugeltjes?
     Elk deurtje is gekoppeld aan een spannende opdracht, zodat jullie je geen moment hoeven te vervelen. Je betaalt 5 euro voor de Elfjesdeurtjesroute (en 10 euro borg voor de benodigdheden).Kabouterpad

Willen je ook op kabouterjacht en zo de beste vriendjes van de Elfjes ontmoeten? Ienemienie wiel- en voetspoortjes zoeken op het Kabouterpad in de hoop dat de kabouters wakker zijn en met jullie zullen dansen? Dan krijg je van Staatsbosbeheer een mooie rode kaboutermuts op, plus een rugzakje vol met lekkers. De kosten zijn gelijk aan die van de Elfendeurtjesroute. Kijk voor meer informatie op de website.

Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad heeft zoveel te bieden voor jou en je kleintje. Je kunt er heerlijk wandelen (neem wandelwagens en / of (loop)fietsjes mee) en fietsen. Honden mogen aangelijnd meehollen. Je betaalt alleen voor het parkeren (€3,00). Kijk samen hoe de otters gevoerd worden en hoe de wilde zwijnen met hun grote neuzen in de grond wroeten. Bezoek de Przewalskipaarden, wisenten, elanden en edelherten. Er zijn ooievaars, ganzen, zwanen en eenden. Het getsjilp van de mussen zal je niet ontgaan.
     Er is een Hajé (eetgelegenheid) waar de allerkleinsten ook kunnen spelen terwijl jij rustig van je welverdiende drankje geniet. Ook is er in het bezoekerscentrum genoeg te zien. Denk aan opgezette dieren en een mini-bioscoopje. Bij de ingang bevindt zich een natuurspeeltuin waar je kunt zien hoe ver je kunt springen. De kabelbaan brengt je gierend van het lachen van A naar B. Roetsjen maar! Dit is een fijn, rustig uitje op jouw eigen tempo. Het Natuurpark Lelystad organiseert trouwens met regelmaat leuke activiteiten.

Stichting Dop en Erwt

Lang geleden werd er aan een jongetje uit New York gevraagd waar ‘Macaroni and Cheese’ vandaan kwam. En groenten. “Die groeien in een blik,” antwoordde hij zonder schroom. Waarom? Omdat hem nooit geleerd was waar voedsel vandaan kwam. Dit is makkelijk te voorkomen, en al helemaal door je Mini mee te nemen naar de moestuin van Stichting Dop en Erwt. Deze stichting wil de kinderen van dit digitale tijdperk helpen de natuur te (her)ontdekken. Weg bij de TV, mama’s telefoon, papa’s Ipad en de computerspelletjes. Hup, terug de natuur in!
     Kom langs om te kijken of om een workshop te volgen. En, als het seizoen het toelaat, pluk dan je eigen aardbeien en een prachtig boeketje bloemen voor thuis. Even lekker eruit!

IN ALMERE:

Den Uylpark

Bij (stads-) kinderboerderij Den Uylpark in Almere kun je samen dieren aaien, dieren observeren én spelen (er is een klein speeltuintje aanwezig). Er hangt een gezellige, ongedwongen sfeer en de medewerkers zijn erg vriendelijk – altijd blij om te vertellen over hun lieve, geweldige dierenbewoners. Wie houdt ervan om achter zijn oren gekriebeld te worden? Hoe oud kunnen ze worden? Welke geit is ondeugend? Welk kind duft mee te helpen met het voeren van de dieren?
     Ook kun je je schoenen omruilen voor houten klompen om op (trap)tractors rondtuffen en met kruiwagens als heuse boeren / boerinnen over het erf rond te scharrelen. Er worden eieren verkocht – vers van de kip - en wekelijks worden er leuke activiteiten georganiseerd, zoals ponyrijden, spelletjes doen of knutselen. Houd hun website dus goed in de gaten.   
     Je kunt in omringende wijken gratis parkeren, je moet dan wel een klein en gezond stukje lopen. De toegang is gratis. Veel plezier!

Almere Jungle

Op zoek naar een uniek uitje? Bezoek dan Almere Jungle en waan je in een echte jungle. Almere Jungle is een dierenpark, zorginstelling, dierenopvangcentrum en botanische tuin in één. Geniet van de schoonheid die de exotische dieren en planten je te bieden hebben en vergaar nieuwe weetjes uit verre landen. Heb je de grootste waterlelie ter wereld al gezien? Loop rond en ontspan. Strijk even neer in het Jungle Café en vergeet niet om rond te neuzen in de Jungle Store voor fantatische planten, streekproducten en prachtige cadeautjes.
     Baby’s en dreumesen hebben gratis toegang. Vanaf 2 jaar betaal je €5.20 (of €6,00 inclusief donatie) per persoon. Voor €0,50 kun je de kippen, schildpadden of vissen voeren... dat vinden kleintjes toch machtig mooi?

De Kemphaan

De begrippen ALMERE en DE KEMPHAAN zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De Kemphaan is hét stadslandgoed van Almere; een groen paradijs waar stadsmensen de gebouwen en de betegeling, alsmede de drukte van het stadleven kunnen ontvluchten. De Kemphaan, gelegen in het Almeerderhout (bos) heeft veel te bieden, zoals:
? Bij het infopunt zijn mooie fiets- en wandelroutes verkrijgbaar;
? Boerenmarkt bezoeken (elke zaterdag);
? Aapjes kijken (apeneilanden van Stichting AAP);
? Bewonder de schapen en geiten in de schaapskooi, de bijen in de bijenstal en varkens in hun modderkot;
? De landgoedwinkel verstrekt een hapje of een drankje;
? Eten in Kip & Ei restautant Dubbel-op (pannenkoeken doen het altijd goed bij de kleintjes);
Is jouw kleintje al 3 jaar oud? Dan kun je het Dierenvriendjespad bewandelen, waar je aan de hand van leuke opdrachten op ontdekkingstocht gaat in het bos. (https://www.kidsproof.nl/mobile/flevoland/eropuit/staatsbosbeheer-almere/dierenvriendjespad)Indoor Boshut

Het bedrijf Indoor Mountainbike bezit een hele grote kas. En in die hele grote kas zijn jullie van harte welkom om het gezellige plukbos te verkennen. Leer je kindje van jongs af aan al over de wonderen van de natuur; laat zien waar en hoe planten, bloemen, noten en kruiden ontstaan. Echt, het zal later zijn vruchten afwerpen, omdat het respect voor de natuur en de kennis van bewuste voeding er dan met de paplepel ingegoten is. De Groenbistro Indoor Boshut verkoopt (zelfgekweekte) lekkernijen. Kom je proeven?
     Ook kun je met (aangelijnde) Alpaca’s een wandelingetje maken, of hen voeren. Knuffelen, daar houden zij ook van. En wat dacht je van een BLOTEVOETENWANDELING met jouw dreumes of peuter? Kortom, er is hier genoeg spannends te beleven.IN MARKNESSE:

MeerZoo

Kent jouw kind de Chinese Wolhandkrab of de Vorkstaart Hoplo al? De Bengaalse Kat, de Doodshoofdkakkerlak of de Ara Ararauna? Nee? Dan is het hoog tijd om een leuk en leerzaam bezoek te brengen aan MeerZoo in Marknesse. Het is een klein dierenpark die in samenwerking met de zorgboerderij niet alleen heel goed op dieren past, maar hun dieren ook in een natuurgetrouwe omgeving heeft geplaatst. Zo is er een aquarium met prachtige onderwaterdieren. Er zijn fazanten en patrijzen, spinnen en insecten, konijnen en andere knaagdieren, vogels, en zoogdieren. Een charmante slang. En een pluizige ezel! Bij MeerZoo leer je veel over verschillende soorten dieren, hoe deze in de natuur leven en hoe zij zich voortplanten. Ook kunnen kinderen er naar hartelust spelen. Kinderen tot en met 2 jaar gaan gratis naar binnen, voor kinderen van 3 t/m 10 jaar betaal je € 3,50 en volwassen mogen voor €5,00 naar binnen (65+ = €3,50).IN ZEEWOLDE:

Hans en Grietje Pannenkoekenhuis en Speelpark

Een hemel op aarde is het pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje in Zeewolde. De omringende speeltuin (vanaf het grote terras heb je redelijk goed zicht op de meeste delen) is groot, uitdagend, afwisselend en (mid-)dagvullend. Voor de kleinere kindjes is er een luchttrampoline en een zandgedeelte met zandspeeltjes. Ook zijn er schommels en (familie-)glijbanen. Er is een skelterbaan waar je zelf kunt tanken (pas op: de wasstraat werkt écht!) en rondstuiven (je kunt je kleintje hier makkelijk bij helpen door achterop het fietsje mee te steppen). Er is een hooischuur, een grote touwvlechtschommel en een klimtoestellen met glijbanen. Kortom, het is een waar paradijs.
     Het restaurant ziet er uit alsof het werkelijk zó uit een sprookjesboek is getoverd. Kom het zelf maar bekijken, zodat ik de vele verrassingen niet verklap. Binnen is er een speelhoek voor de Mini’s en beneden bevindt zich een speelkelder waar de kinderen zich ook niet gauw zullen vervelen. En de pannenkoeken? Die zijn om-je-vingers-bij-af-te-likken-lekker. Ook is de huisgemaakte appeltaart een uitstekende verwennerij.
     Kleine waarschuwing: reserveren voor het eten is een aanrader en in de zomermaanden moet je lang wachten op je eten doordat ze niet genoeg personeel aannemen. Ook zijn de wespen (wanneer je buiten zit) in overvloed aanwezig door de zoete limonade, stroop en de poedersuiker. Indien je allergisch of bang bent, dien je hier zeker rekening mee te houden en binnen een tafeltje te reserveren. Geen zorgen... alleen binnen al kijk je je ogen uit.Boeren Pitstop

Wanneer je fijn wilt fietsen met je kleintje(s), is Boeren Pitstop een prima bestemming of tussenstop. Het melkveebedrijf heeft er een leuke picknickplaats bijgetoverd, in de koeienweide.
Jouw kleintje kan zien waar de melk vandaan komt. Je kunt hier overheerlijk buitenspelen. Wist je dat er ook ambachtelijk bereid Boerenijs verkocht wordt? Alles puur natuur. Tevens is hier een fietsenoplaadpunt, mocht je bij de elektrische fietsgeneratie behoren.IN LUTTELGEEST:

De Orchideeënhoeve

Geef je ogen de kost in De Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Één bezoekje staat gelijk aan een hele verre en bijzondere vakantie in de warme jungle; je bent er écht even helemaal uit. Wég sleur. Wég al dat harde werken. Bij De Orchideeënhoeve kun je je zinnen verzetten, je wordt namelijk opgeslokt door de andere wereld die je binnenstapt, waaronder die van kleurrijke orchideeën en andere tropische planten. Voel de (klamme) warmte waardoor je je veilig voelt. Ervaar het genot van het café waar de bloemen vanaf het plafond naar beneden groeien en fonteinen aangenaam zachtjes kletteren. Bewonder de myriade van fladderende vlinders, felroze flamingo’s, lenige lemuren en meer exotische dieren. Plús... er is een supergeweldige jungle-binnenspeeltuin (met water) voor jouw kleintje(s). Voeren jullie samen de lori’s (pas op, ze poepen als een malle) en de karpers? Kijk je nog voor orchideeën en sfeervolle, orginele cadeautjes in de uitgebreide giftshop? Dit uitje is een fabelachtig goede aanrader, zeker op een grauwe, kille wintersdag. Kleintjes mogen gratis naar binnen, 3- tot 12-jarigen betalen €9,95 (e-ticket) en volwassenen €16,50 (e-ticket).IN DRONTEN:

Het Grote kabouterbos

Verscholen tussen de hoge bomen ligt Het Grote Kabouterbos, en wat kun je daar een hoop pret hebben! Bewandel eerst het (vrij korte) Kabouterpad. Hoeveel kabouters tellen jullie? Hoor je hen liedjes zingen wanneer je de grote draaitol aanzwengelt? Is er vandaag iemand aan het gymnastieken? Hoe vind je hun huisjes? Daarna zie je de speeltuin. Trommelgeroffel... dit is één van de meest schattige, kneuterige en afwisselende speeltuinen in de omgeving. Aan de rechterzijde zie je binnenin een huisje een kleine ballenbak (ideaal voor jouw Mini) en er is nog veel moois om te bewonderen.
     Op de speelplaats zelf is veel zand, water, een luchttrampoline, een familieschommel EN heuse kabouterhuisjes om uren (‘kiekeboe’) in te spelen. Ter afsluiting een pannenkoek? Dat kan. Naast de speeltuin staat namelijk een prettig pannenkoekenhuis. Sommige kabouters kunnen er echt niet bij wegblijven. Welke spot jij daar allemaal?

IN EMMELOORD:

Emmelerbos

Kinderboerderij Emmelerbos is een perfect uitje voor hele kleine kinderen. Welk kind kijkt nu niet met hartjes in de ogen naar schattige dieren? Kom ze aaien, knuffelen en bewonderen. Ook is er een speeltuin. Door de weeks fungeert het Emmerlerbos als zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking.
Eens per maand wordt er op de woensdagmiddag een leuke kinderactiviteit georganiseerd. Komen jullie snel de ezels begroeten? Grote bonus: er is ook een fijne speeltuin met voldoende zand en water. Altijd goed.


Heb je zin om met je kleintje gezellig uit eten te gaan in Flevoland? Kijk dan hier voor lekkere tips.