10x activiteiten voor baby, dreumes & peuter!

2 januari 2021
Stichting het Jonge Kind Centrum stuurde ons deze super leuke tips voor een dagje thuis! Met deze spel-ideeën kan jouw baby, dreumes of peuter zich prima vermaken!

Dit blog hebben wij eerder geschreven met hele fijne thuisspeel-tips van Stichting het Jonge Kind Centrum, die werden geplaatst op hun Facebookpagina. Wij verzamelden onze favoriete tips om op een dagje thuis heerlijk met jouw kindje te doen. Samen spelen en op ontdekking! Wat je nodig hebt? Qualitytime met je kindje en wat huis-, tuin-, en keukenspullen!
Een blog boordevol tips voor thuis! Komt het zonnetje door en wil je even lekker naar buiten? Spelen in de speeltuin of in het bos en een bezoekje aan de kinderboerderij zijn onze aanraders om deze leuke spelideeën voor thuis mee af te wisselen!

Wil je jouw dagje thuis met je kindje toch anders besteden? Een aanrader is om Babyclub, Dreumesfun of Peutersteps te volgen. Dan heb je elke week een uurtje tijd met de kleine, boordevol deze spelideeen!

Speltip 1: De Doos

de-doos-spel

- Iedereen heeft thuis wel een doos staan. Laat je baby de doos verkennen! Stop er knuffels in en haal ze er weer uit als een kiekeboe-spelletje. Kan je baby al kruipen? Dan is het natuurlijk heel interessant om zelf in en uit de doos te kruipen!

- Geef dreumesen en peuters krijtjes of dikke potloden en laat ze, na het verkennen van de doos, in en op de doos tekenen.

- Verstop een stuk speelgoed (bijvoorbeeld speelgoed dat weinig gepakt wordt) in de doos en maak de doos vervolgens samen met je kind open. Verken samen met je kind de mogelijkheden van het speelgoed. Je zou elke dag iets anders in de doos kunnen doen… dan is er elke dag een nieuwe verrassing!


Speltip 2: Kruipen en voelen

Combineer kruipen met de sensomotorische ontwikkeling door een pad uit te leggen voor je kind! Combineer verschillende kleedjes/matjes, bijvoorbeeld verschillende deurmatten, badkamermat, douchemat, strandmat, etc., die je in huis hebt en leg ze achter elkaar neer.

kruipen-en-voelen

Om nog een extra ‘voel-element’ toe te voegen kan je balletjes van verschillende afmetingen, verschillende kleuren en verschillende structuren neerleggen. Hierdoor kan je kind ook nog extra voelen aan dingen!
Knip in een doos allerlei verschillende gaten en ga met je kind passen en meten of de verschillende ballen erdoor passen. Misschien passen andere knuffels of speelgoed ook wel door de gaten?

kruipen-en-voelen

Gooien is niet altijd handig in huis, maar vaak vinden kinderen het wel leuk. Zet daarom een emmer of wasteiltje in een hoek en maak van het gooien met de ballen een spelletje. Lukt het alle ballen in de teil of emmer te gooien? Laat je kind op een mat staan tijdens het gooien en verplaats de mat steeds een stukje naar achteren om het moeilijker te maken.(Laat hem/haar er wel even af gaan voordat je verschuift). Geen ballen in huis? Opgerolde sokken kunnen ook heel goed als ballen gebruikt worden!


Speltip 3: Sokken

sokken-spel-idee

Sokken zijn megaleuk speelgoed. Helemaal als je ze in allemaal verschillende soorten maten, vormen en kleuren hebt.

- Maak een sokpop. Laat hem rustig bewegen, zodat je baby de pop goed kan volgen. Geef je dreumes/peuter ook een sokpop en laat de sokpoppen met elkaar praten. Door oogjes op de sok te plakken of er ogen op te tekenen met een stift maak je hem nog leuker!

- Vul zwarte en of witte sokken met stof, watten of kussenvulling en leg er een knoop in. Vooral hele kleine baby’s zullen dit geweldig nieuw speelgoed vinden. Kleine baby’s kunnen nog niet zo goed zien, maar het contrast tussen de zwarte en witte sokken wel!

- Voor de peuters: Leg alle sokken op een hoop en zoek dezelfde sokken bij elkaar. Of verstop van elk paar steeds een sok. Geef de andere sok aan je kind en vraag om zijn vriendje te gaan zoeken.

- Hang, op ooghoogte, een waslijn op. Was samen met je kind de sokken (dat kan in de wasmachine, maar met de hand in de wasbak kan ook heel erg leuk zijn) Laat je kind de sokken op de waslijn ophangen met een wasknijper. Dat is tevens goed voor de hand-oog coördinatie.



Speltip 4: Messyplay

Nu we toch de tijd hebben om alles vies te maken en weer op te ruimen… tijd voor Messyplay! Lekker in je luier of romper nieuwe dingen voelen, ervaren en dat het liefste met je hele lijf! Gebruik hiervoor een grote schaal of bak en plaats deze op een tafelzeil of laken.

Vul de bak of schaal met:
- Scheerschuim
- Rijst
- Gekookte pasta
- Bladeren
- Bloem
- Jellypudding
- Yoghurt met (natuurlijke) kleurstoffen

Voeg hier eventueel keukengerei of bakjes aan toe. De kinderen zullen het heerlijk vinden om de materialen te ontdekken en te verkennen. Let wel op: stopt jouw kind nog dingen in zijn mond? Dan is niet alles geschikt en blijf er altijd bij.

Speltip 5: Kliedervrij kliederen

Sommige kinderen vinden (vinger)verven niet fijn, de verf is koud en glibberig en hun handen zijn ineens ‘vies’ en vol kleur… dat zijn soms net teveel prikkels. De meeste kinderen vinden verven daarentegen fantastisch. Verven is ontzettend leerzaam en stimulerend voor de fijne motoriek en de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen! Daarom een kliedervrije verf-tip die geschikt is voor alle kinderen tussen 2 maanden en 4 jaar.

Wat heb je nodig:
- Ziploc bag/hersluitbaak zakje
- Gekleurde verf
- Wit of gekleurd papier, het papier moet een stukje kleiner zijn dan het hersluitbare zakje
- Plakband

Stap 1. Voor baby’s en hele jonge dreumesen knijp je wat klodders verf op een stuk papier. Oudere dreumesen en peuters kunnen zelf mooie verfklodders op het papier maken.
Stap 2. Genoeg klodders? Schuif het papier in het zakje, laat zoveel mogelijk lucht uit het zakje lopen en sluit het zakje. 

verfklodders-spel-idee

Stap 3. Rol de sluitrandkant een stukje op en plak deze vast met plakband zodat je kind het zakje niet zomaar open kan maken. Let op!! Baby’s en jonge kinderen ontdekken de wereld door alles in hun mond te stoppen. Gebruik daarom stevige hersluitbare zakjes van goede kwaliteit en laat je kind niet alleen met het plastic zakje.

verfklodders-spel-idee

Tape de randen van het zakje eventueel vast aan bijvoorbeeld de grond, de tafel, een boek of het raam als je bang bent dat je baby/dreumes het zakje kapot bijt.

verfklodders-spel-idee

Stap 4. Klaar om te verfen!

verfklodders-spel-idee

Leg je baby op zijn/haar buik en ontdek samen hoe de verf voelt en wat er gebeurt als je op zo’n verfklodder drukt!
0-6 maanden: Gebruik voor baby’s onder de zes maanden wit papier en één donkere kleur verf met eventueel een tweede lichtere kleur verf. Less is more, vooral harde zwart-wit contrasten zijn aantrekkelijk en helpen je baby om tummy time zo lang mogelijk vol te houden.
6-12 maanden: Tussen zes en twaalf maanden kan je baby steeds meer kleuren onderscheiden en kan je dus meer kleuren toevoegen. Kan je zien welke kleur favoriet is bij je baby?

Of maak van een “nee”-activiteit een “ja”-activiteit: Heb je een kleine Picasso in huis die het allerliefste op de tafel kleurt? Gebruik dan geen papier als ondergrond in de hersluitbare zak, maar laat je dreumes/peuter de klodders verf rechtstreek in de zak doen zodat het straks net lijkt alsof jullie op de tafel verven.

Of experimenteer met de verf! Voeg wat ongekookte bonen, linzen of rijst toe aan de verf om je baby of jonge dreumes andere texturen te laten voelen (mits je dat laatste pak rijst toch nog hebt weten te bemachtigen in de lege supermarktschappen).

verfklodders-spel-idee

Met een oudere dreumes of peuter kan je samen in de keuken- en knutselkastjes op zoek gaan naar toevoegingen voor in de verf. Je kunt de verf ook pimpen door glitters, kleine kraaltjes of andere versiersels toe te voegen aan de verf in het zakje. Scheerschuim of schuimende douchegel maakt dikke verf heel luchtig en makkelijk te mengen!

verklodders-spel-ideeverfklodders-spel-idee

TIP: Opvoeden is niet altijd gemakkelijk en het brengt soms wat uitdagingen met zich mee. Zit je met vragen? Kun je een luisterend oor gebruiken of iemand die eens met je meedenkt en meekijkt? Check hiervoor onze kidsproof zorg- en opvoedingspagina!

Speltip 6: Flesjes

Plastic flesjes zijn leuk speelmateriaal! Vul flesjes met allerlei materialen, bijvoorbeeld: pasta, rijst, takjes, schelpjes, water en/of olie met glitters, klopen, elastiekjes, of plastic snoeppapiertjes. Lijm daarna de dop op de fles (tape de dop voor de zekerheid nog even goed vast…).

Voorbeelden van activiteiten:
- Stop 5 kleine figuurtjes met rijst in een fles en laat de kind alle 5 figuurtjes zoeken;

- Laat de baby de flesjes ontdekken en observeer wat ze met de flesjes doen.

- Tip: gebruik van die kleine sapflesjes, die zijn het handigste en voor de kinderen goed hanteerbaar. Google op: sensory bottles… er gaat een wereld voor je open… enne blijf erbij als je kind met de flesjes speelt en hier kleine materialen in zitten. Alles kan los! 

- Ga ‘bowlen’! Zet de flesjes neer en geef je kind een bal. Met de bal kan je de flesjes dan vervolgens omgooien. Met behulp van schilderstape kan je zelfs een baan maken.

- Pak je oma’s knopendoos, kralen of watjes en geef je kind een fles. Daag het uit de materialen in de fles te stoppen en… kan het er ook weer uit? Geef peuters er een suikerklontjestang of groot pincet bij. Dat geeft de activiteit een extra dimensie.

flesjes-spel-ideeflesjes-spel-idee

Speltip 7: Kleding

- Ga samen de was doen. Praat over de kleding, sorteer, voel en kijk wat groot/klein is en laat je kind de wasmachine aandoen. Betrek je kind ook bij het ophangen en het opvouwen. Zo wordt de was doen een feestje (oke… vooruit… minder erg)

- Verzamel kleding met allerlei verschillende texturen. Leg ze op de grond en ga de verschillende texturen met de baby ontdekken. Of maak een blote-voetenpad en laat je kind met zijn voeten de texturen ontdekken.

- Tijd om te werken aan de zelfredzaamheid van je peuter! Oefen het aan- en uittrekken van de kleding en schoenen.

- Maak een verkleedkist, je hebt vast wel wat te kleine of te grote kledingstukken in je kast liggen en ook die schoenen die je toch niet draagt…. hup er bij. Laat je kinderen lekker passen en proberen. Geef een spiegel, of laat ze in een passpiegel naar zichzelf kijken…. mooie aanleiding voor een goed gesprek over wat ze allemaal zien.

Speltip 8: Sensory Bags ('Zintuigelijke' zakjes)

Sensory bags zijn zakjes waarin verschillende materialen zitten. Ze zijn makkelijk om zelf te maken, en bevorderen de zintuigelijke ontwikkeling van je kind. Kinderen kunnen kijken, voelen, ruiken, en nog veel meer ontdekken door deze zakjes. En als de zakjes dichtblijven is het een “schoon” spelletje.

Wat heb je nodig: ziplock zakjes en materiaal zoals gel, boomblaadjes, bloemen of klei. 

Stop het materiaal in het zakje en zorg dat het zakje goed wordt afgesloten. Voor sensory bags met geur kan je gebruik maken van geur doorlatende zakjes, zoals een koffiefilter, een klein plastic zakje met gaatjes, een sieradenzakje zoals op de foto of….. een pantykousje!

Voor baby’s is het leuk om gebruik te maken van zakjes gevuld met materialen in verschillende kleuren, vormen, geuren en structuren. Laat je baby het zakje zelf ontdekken, zorg er wel voor dat het zakje goed dicht zit!
Voor dreumesen en peuters kan je naast zintuigelijke prikkeling, een spelelement toevoegen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van 2 verschillende soorten kleuren in een sensory bag (bijv. groene en paarse knopen), waarmee je kind de kleuren kan “sorteren”. Doe hiervoor wat haargel in een ziplock zakje en stop de knopen er ook in. Goed dichtdoen, extra dichtplakken met stevig tape! Zorg ervoor dat de knopen kunnen bewegen in het zakje. Maak cirkels met stift, in de kleur van de knopen, op het zakje (zie foto). Kijk eens of het je kind lukt om de knopen in de juiste cirkels te sorteren?

zintuigelijke-zakjes-spel

Speltip 9: Zonlicht

In onze lessen spelen we graag met licht. Licht is fascinerend. Voor onze baby’s van de Babyclub helemaal, omdat hun zicht nog niet goed is ontwikkeld. Vooral het contrast tussen licht en donker kunnen ze goed zien, daarom zijn lichtjes zo interessant! Maar ook bij de dreumesen en peuters maken we het geregeld donker en komen er allerlei lichtjes tevoorschijn.

Je zou het bijna vergeten in deze tijd, maar de lente is er nu echt, voel maar eens lekker ‘s middags in de tuin of op je balkon. De zon schijnt deze dagen lekker veel naar binnen. Dat is ook erg leuk licht, waar je fijn mee kan spelen.
- Hang oude cd’s op en laat ze wat ronddraaien. De glinstering van de zon geeft een mooie weerspiegeling op het plafond waar kinderen erg gefascineerd door zullen zijn.
- Verzamel een paar voorwerpen en leg ze in de zon, bekijk samen de schaduwen op de vloer.
- Maak schaduwdieren met je hand.
- Laat kinderen hun eigen schaduw ontdekken.
- Zet materialen in het zonlicht neer die wel en niet licht doorlaten. Filosofeer er met je peuter op los: “Hoe zou dat komen dat deze niet licht doorlaat en die wel?”

Spelen met zonlicht kan je op allerlei manieren doen. Het is ook erg afhankelijk waar en hoe het licht jullie huis binnenkomt, of dat je buiten met het licht kunt spelen.

spelen-met-zon-licht

Speltip 10: Doppen

Doppen zijn prachtig speelgoed. We noemen het ook wel open-einde speelgoed, omdat kinderen hier op talrijke manieren mee kunnen spelen. In de lessen voegen we graag doppen toe, wanneer we open-einde materiaal aanbieden. Maar alleen doppen geven ook al een tal van mogelijkheden en zijn, door hun open karakter, geschikt voor baby’s, dreumesen en peuters (ook ideaal als je meerdere kinderen thuis hebt rondlopen). Verzamel alle doppen van potten en verpakkingen!

Tip! zet een bakje bij je aanrecht neer, waar je elke keer de doppen in doet. Een gemiddeld gezin heeft al heel snel, veel gespaard.

Met doppen kan je:
- Sorteren
- Stapelen (en weer opgooien)
- Mee bouwen
- Mooie vormen mee neerleggen
- Combineren met ander speelgoed
- Kijken of je ze in elkaar kan stoppen
- In een bakje stoppen en er weer uit halen
- Verkennen met je mond (let hierbij wel op scherpe randen!)

Leg eens een paar dezelfde doppen neer en kijk wat je kind hiermee doet. Is het anders dan wanneer je verschillende doppen neerlegt? Het fijne van open-einde materiaal is dat jij niet hoeft niet te bedenken wat je kind ermee moet doen, dat kan je prima aan je kind overlaten! 

doppen-spel-idee

Veel speel-plezier!
Meer weten over Stichting het Jonge Kind Centrum of binnenkort een proefles volgen? Check voor meer informatie de website

Tip: ben jij nog op zoek naar meerdere tips met jouw kleintje? Volg Kidsproof Flevoland dan op Facebook, of schrijf je in voor de nieuwsbrief! Hier komen regelmatig toffe acties voorbij en zo blijf je op de hoogte van de laatste nieuwtjes, zoals toffe speeltuinen en clubjes voor de allerkleinsten in de buurt. Handig!

Meer toffe activiteiten voor kinderen vind je bij onze blogs, in onze uitagenda vind je een overzicht van alle activiteiten die op een specifieke dag te doen zijn en in onze Eropuit-categorie kun je terecht voor alledaagse tips. Vergeet ook onze DIY-inspiratie niet! Tips van knutselen tot schminken tot bakken en koken en nog meer leuke spelletjes!

Naar de website