BrussencursusTerug naar het overzicht

Speciaal voor jonge mantelzorgers een brussencursus om even helemaal weg te zijn uit de thuissituatie!

Weet jij wat een brus is?
Een brus(je) is iemand met een broer(tje) of zus(je) met een beperking. Bijvoorbeeld iemand wiens broer ADHD heeft of een zusje die in een rolstoel zit. Het kan een psychische stoornis of een lichamelijke handicap zijn.

Ben jij een brus !?
In een gezin waar een kind ziek of gehandicapt is, gaat er begrijpelijk veel aandacht naar dit zieke of gehandicapte kind. Maar wanneer er in het gezin nog andere kinderen aanwezig zijn kunnen deze in een moeilijke positie komen te zitten.
Zo’n zes en half procent van de kinderen in Nederland groeit op met een zieke of gehandicapte broer of zus. En met de huidige begeleiding van zieke en gehandicapte kinderen, waarbij het kind zo veel mogelijk in de thuissituatie blijft, drukt dit zeker een stempel op het leven van het kind wat niet ziek of gehandicapt is.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft.

Sommige jonge mantelzorgers doen boodschappen, huishoudelijke of moeten af en toe oppassen. Sommigen regelen zaken buitenshuis, zoals bijvoorbeeld naar de apotheek gaan. Ook geven jonge mantelzorgers vaak emotionele steun, zoals troosten of zorgen voor afleiding.

Waaraan kun je merken dat je teveel aan je hoofd hebt?
Bijvoorbeeld;

  • je bent vaak moe
  • je kunt je niet altijd goed concentreren
  • je moet soms lessen op school missen
  • je hebt eet- of slaapproblemen
  • je hebt vaak hoofdpijn
  • je voelt je onrustig
Bij Welzijn Lelystad kun je je aansluiten bij de brussencursus of kijk eens bij de losse activiteiten die er worden georganiseerd voor jonge mantelzorgers. Via de roze websitebutton kun je alle informatie vinden!

TIP: neem ook eens een kijkje op onze kidsproof kinderclubjespagina!

Welzijn Lelystad

Schans 19-09
8231KM Lelystad
Openingstijden zie website Prijs zie website Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips