Stad & Natuur wandelingen en speurtochten in Almere

19 juli 2022
Stad & Natuur laat je de natuur in en rond Almere beleven. De stichting beheert onder andere kinderboerderijen, natuurbelevingscentra en de Stad en Natuur bus. Op veel van deze plekken kun je heel mooi wandelen. Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet. Trek je wandelschoenen aan en ga eropuit!
Schapen in het Vroege Vogelbos

Vroege Vogelbos

Wandeling (600 m, 2,5 en 2,6 km), speurtocht en bingokaart

In dit 50 jaar oude bos vind je allerlei interesante bomen als een amberboom, een watercipres en enkele forse canadapopulieren. Je kunt ze ontdekken met de Bomen rond Het Eksternest route (600 m) of de langere Markante Bomenroute (2,6 km). Je kunt ook de 'gewone' route lopen van 2,5 kilometer en deze afsluiten met wat lekkers bij het Eksternest.

Heb je kinderen die van speuren houden? Dan zit je goed in dit bos! Samen met schaapje Zoë ontdekken kleine natuurliefhebbers de bomen en bosdiertjes in het Vroege Vogelbos. Deze speurtocht is ongeveer 2 kilometer.

Loop je liever helemaal zonder route? Dat kan natuurlijk ook, struin lekker waar je wilt. Kinderen kunnen eventueel foto's op de bingokaart afstrepen. Ontdek de wandelroutes en speurtochten van het Vroege VogelbosDe Kemphaan

Wandeling (2, 20 km en alles daartussenin), speurtocht en bingokaart


Stadslandgoed de Kemphaan is het startpunt van verschillende routes. Hier ben je dus aan het juiste adres als je een flinke wandeling wilt maken. Je vindt ze van 2 tot 20 kilometer.  

De Kemphaan Ontdekkingstocht doet zijn naam eer aan, tijdens deze wandeling kom je langs de schaapskooi, de beverburcht, het balkengat, het roodkapjehuisje en de apen van Stichting AAP. Je kunt de wandeling van 3,2 kilometer afsluiten met wat lekkers in het pannekoekenrestaurant.

Ook de Kemphaan heeft een speurtocht. Tijdens een wandeling van 2 kilometer neemt Baron Vos de XIII van Kop tot Staart je mee over het landgoed. Onderweg leer je van alles over biodiversiteit.

Ook de bingokaart ontbreekt hier niet! Als je geen route wilt volgen en de kinderen wel iets te doen wil geven, dan kun je deze kaart downloaden. Er staan negen dieren op om te spotten, van een geit tot een bij. 

Lange routes vindt je op de website van Staatsbosbeheer. Bekijk alle routes, speurtochten en bingokaarten van Stadslandgoed de KemphaanOostvaardersplassen

Wandeling (2,3, 7,5 en 20 km), fietsroute en audiotour

Dit unieke natuurgebied vol waterplassen, rietvelden en ruige glasvlakten is een geliefde verblijfplaats voor tal van bijzondere vogelsoorten, edelherten, paarden en runderen.

Op het Uilenpad, van 2,3 kilometer lang, loop je langs een mooie bomenlaan, waar je onderweg de bosvogels kan horen. Voor de iets fanatiekere wandelaars is er de Audiotour Ode aan het landschap van 7,5 kilometer. Met deze route beleef je de ruigte van de Oostvaardersplassen en met een beetje geluk zie je in de verte de edelherten, Konikpaarden, Heckrunderen of een zeearend!

Wil je het echt bont maken, dan kun je de Hans Prins route van maar liefst 20 kilometer bewandelen. De wandeling start bij het Natuurbelevingcentrum en gaat ook langs de Lepelaarplassen.

Mochten dit nog niet genoeg opties zijn, dan kun je ook op de fiets springen voor een ritje langs en door de Oostvaardersplassen. Bekijk alle wandelingen, fietsroutes en de audiotour van de OostvaardersplassenKinderboerderij Den Uylpark

Wandeling (1,4 en 3,2 kilometer), speurtocht en bingokaart

Combineer een bezoekje aan de kinderboerderij met een wandeling door het Den Uylpark of het aangrenzende Beatrixpark. Met de route door het Beatrixpark, loop je in 3,2 kilometer langs mooie stadsnatuur over verharde paden. Met de Bomenroute, van 1,4 kilometer, ontdek je in het Den Uylpark de mooie bomen, een kuntswerk en de verfplantenakker waar de wol van schapen wordt geverfd.

Op kinderboerderij Den Uylpark kun je een speurtocht van 1,5 kilometer doen. Vinny het Varken begeleidt je door het park en heeft  allerlei seizoensgebonden opdrachten.

In de winter kun je hier ook foto's wegstrepen op een bingokaart. Ontdek de routes, speurtocht en bingokaart van kinderboerder Den UylparkKinderboerderij de Beestenbende

Wandeling (3,2 en 9 kilometer), speurtocht en bingokaart

Ook bij deze kinderboerderij kun je prima een bezoek combineren met een wandeling door het omliggende Polderpark. De paden zijn geasfalteerd, daardoor is het park ook goed toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. In een wandeling van 3,2 kilometer ontdek je zowel het unieke Polderpark als de groenstrook langs de Lage vaart. Zin in een langere route? Dan is er de Beestenroute van 9 kilometer. Deze komt langs de Kinderboerderij, maar ook langs het Speeleiland de Meridiaan.


Ook op deze kinderboerderij is Varken Vinny aanwezig voor een speurtocht van 1,5 km met allerlei opdrachten. Hetzelfde geldt voor de winterse bingokaart. Kies een route of speurtocht of download the bingokaartHet Klokhuis

Wandeling (8,4 km) en bingokaart

Wandel 8,4 kilometer door Almere Poort en ontdek een diversiteit van natuur. Van strand tot park en van bos tot een uitzicht over het IJmeer. En vergeet niet een bezoekje te brengen aan Het Klokhuis!

Als Het Klokhuis dicht is kun je de leuke kenmerken van het gebouw terugvinden op een bingokaart. Bekijk de wandelroute en de bingokaart bij Het Klokhuis


Ben je op zoek naar een ander leuk uitje om te doen met kinderen? Kijk dan ook eens in onze Uitagenda.