Het UrkerbosTerug naar het overzicht

Rennen, verstoppertje spelen en natuurschatten zoeken? Ga samen uitwaaien in het Urkerbos!
Wist je dat het Urkerbos het rijkste bos van Flevoland is? Met diversen soorten loofhout, naaldhout en natuurrijke open plekken. In het Urkerbos vind je ook het geologisch reservaat P. van der lijn en een natuurspeelbos.

Moeras
In het Urkerbos ligt het geologisch reservaat P. van der Lijn, waar een morene uit de ijstijd aan de oppervlakte komt. Een morene is een landvorm gevormd door een gletsjer of ijskap, waarbij het duidelijk herkenbare ruggen in het landschap betreft. In de zuidrand bevindt zich het Staartreservaat, een klein moerasgebied. Dankzij het hoge grondwaterpeil kan de plantengroei in het natuurbos nog gevarieerder worden. Er zijn enkele poelen gegraven om kikkers, padden en salamanders een goed leefgebied te bezorgen. Op de bosbodem groeien soorten als geel nagelkruid op klei, bosbies op veen, kleine valeriaan op keileem en rondbladig wintergroen op leem. Het bos is bijzonder rijk aan paddenstoelen. Er zijn veel bosvogels zoals boomklever, boomkruiper en grote bonte specht. Ook grauwe vliegenvanger, wielewaal, zwarte mees, appelvink, buizerd en havik zijn vaste bewoners van het bos. In het Urkerbos vind je verder een blauwe reigerkolonie, verscholen in de toppen van de fijnsparren.

Ontdek de natuur en leef je samen uit in het Natuurspeelbos. Bezoek de site van het Flevo-landschap via de websitebutton.

Lees ook de blog van Rick Brouwer met leuke Kidsprooftips rondom Urk op de Themapagina blogs!

Het Flevo-landschap

Vlotgrasweg 11
2819 PP Lelystad
Openingstijden Zie website via de websitebutton Prijs Bezoek het bos gratis Naar de website Direct mailen Telefoonnummer
Meer leuke tips

Uitgelicht

Kinderfeestjesmaand!

Kinderfeestjesmaand!

Het is kinderfeestjesmaand bij Kidsproof Flevoland. Tijd om inspiratie op te doen!
Kies uit meer dan 100 feestjes, laat je inspireren door toffe thema-ideeën en ontdek originele cadeautips en feestelijke recepten. Zo maak jij van elke verjaardag een knalfeest! 

Kies jouw feestje!