• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

Zomer Bucket list Friesland

25 juni 2024
We hebben voor deze zomerbucketlist 50 top-uitjes verzameld voor de zomer. Bijna alle uitjes kun je doen in het mooie Fryslân. Er staan ook een paar tips in buiten de regio, maar die waren té leuk om niet te noemen ;)
Zomerbucketlist voor kinderen

1. Een fort van de Nederlandse waterlinie bezoeken. Ja, deze hebben we natuurlijk niet in het Noorden. Maar zeker de moeite waard om dit uitstapje naar Utrecht met de kinderen te maken.

2. Samen verdwalen in een labyrint of maisdoolhof. Ons favoriete Park Vijversburg en Maisdoolhof de Wilp zijn perfecte buitenuitjes met je kids deze zomer.

3. Suppen op een mooie plas of door de grachten. Friesland, het waterwalhalla en geweldig voor zeilers, suppers en nog veel meer. Waar anders dan bij het prachtige Stavoren aan het IJsselmeer.

4. Wat lekkers bestellen bij een foodtruck. En ACCESS foodtruck is echt een toffe plek voor jou, en de kids :-)

5. Met lekkere hapjes en een kleedjes ergens in een weiland picknicken. Ook picknicken kan prima in Park Vijversburg!

6. Kaas proeven op een kaasboerderij. Bij Beleefboerderij de Deelen in het hart van Friesland vlogt dochter Sytske je over de boerderij en mag je kalfjes aaien.

7. Een lange fietstocht maken op een tandem.

8. Schattige zeehonden spotten in het wild of in een opvangcentrum. Bij Aquazoo in Leewarden op zeehondesafari.

9. Het hoogste en laagste punt in jouw provincie zoeken. Is het hoogste punt nou Bosbad in Appelscha of toch het Vuurboetsduin op Vlieland. En verder ligt de gehele provincie nogal laag!

10. Met jouw kleine kabouter een kabouterpad wandelen. Deze van Mar en Klif in Elfbergen is een aanrader! Ook leuke routes voor oudere kinderen. TIP: leuk als kinderfeestje.11. Het zand tussen je tenen voelen op een blotevoetenpad. Ok, we draaien er niet omheen. Het Blotevoetenpad in Opende is de leukste! Heerlijk met de voeten door de modder en afsluiten met de theetuin.

12. Een fluisterbootje huren en muisstil door de natuur varen. Dit is zo gaaf! Freek Vonk heeft speciaal deze route uitgezet. Je ontdekt de dieren van de Alde Feanen. De kinderen mogen kapitein zijn.

13. Zo hoog klimmen als je durft in een stoer klimbos. Bij de Jongens van Outdoor ben je verzekerd van een fijne middag ;-)

14. Met een grote bak popcorn een nieuwe kinderfilm in de bioscoop bekijken.

15. Je ogen uitkijken in een openluchttheater. Je vindt dit prachtige theater in bostheater Ommen.

16. Met jouw dierenvriendje een huifkartocht of wandeling met ezels of alpaca’s maken. Bij Ger's Ezelstal kun je prachtige wandelingen maken over de grens in Groningen. Picknick mee voor een echt dagje uit.

17. Een dagje luieren op een strand! Er zijn heel wat strandjes te vinden in Friesland en deze bij Langweer is zeker ons favoriet.

18. Samen alle traptreden van een superhoge kerktoren beklimmen. En daarna genieten van het uitzicht. Ok, het is geen kerktoren maar het was wel de bedoeling dat dit een kerk zou worden. De Oldehove in Leeuwarden kun je samen met je gezin bezoeken.

19. Eén van de 21 Nationale Parken van Nederland bezoeken met kinderen (meer dan één mag natuurlijk ook). National Park de Alde Feanen is prachtig en er zijn heel veel interactieve wandelroutes met kinderen.

20. Met een veerboot naar de overkant varen. De Friese Wadden zijn natuurlijk altijd een goed idee. Ben je al eens een dagje op Schiermonnikoog geweest?21. De boer een handje helpen op de boerderij. Bij beleefboerderij Burmania mag je een handje helpen. De pony borstelen, een rondje mee rijden op de tractor, eieren rapen of de geitjes voeren. Het kan hier!

22. Aapjes kijken in een dierenpark of dierentuin. Bij Sanjes Safari in Feanwâlden wonen 40 verschillende dieren!

23. Bekijk alles over stomen in een ouderwetse stoomtrein of tram. Je kunt geen ritje maken maar in Sneek zijn bij het Modelspoormuseum wel heel veel verschillende treintjes te zien en te bedienen. 

24. Als een echte toerist in eigen land een rondvaart maken. Bekijk Leeuwarden vanaf het water met een praamvaart, leuk om met de familie te doen of als kinderfeestje.

25. Een bezoekje brengen aan een molen.

26. Meer leren over de natuur tijdens een wandeling met de boswachter. Kraak jij de boswachtercode in het Drent-Friese Wold? Een zintuigen tour door het Gaasterland.

27. Net als de koninklijke familie door de gangen van een kasteel dwalen. Neem ook zeker een kijkje in de kasteeltuin. De meest koninklijke plek staat natuurlijk in Leeuwarden. Het Princessehof heeft heel wat hoog bezoek mogen ontvangen, en jij mag ook langskomen!

28. Voor het echte zomergevoel een duikje nemen in een tropisch zwembad. Bij Swimfun in Joure natuurlijk!

29. Doe de low-budget uitdaging en ga een gratis dagje uit.

30. Elkaar uitdagen op de midgetgolfbaan. Sybrandy's is weer geopend op de Hege Gerzen en daar vind je naast alle speeltoestellen in de XL Speeltuin ook een blotevoetenpad en een midgetgolfbaan.31. Wadlopen over de zeebodem met een gids. Waar anders dan in de buurt van de kust van Moddergat, een interessante plek om wad te lopen.

32. Nederland waterland! Een dam, sluis of gemaal bezoeken. Het Woudagemaal in Lemmer is een orgineel en educatief gezinsuitje in Friesland.

33. Oudhollandse klederdracht bewonderen. Leer alles over de Friesland en ons Friese volkje in het Fries museum, waar anders!

34. Bijzondere vogels spotten in de natuur.

35. Een wedstrijdje slootje springen houden, oftewel fierljeppen op zijn Fries. Het kan bij Boerderijrecreatie in Delstrahuizen. Ook te boeken als kinderfeestje!

36. De kinderen een bosje bloemen laten plukken in een pluktuin. We hebben de fijnste in Fryslân voor je op een rijtje gezet in dit blog.

37. Lekker knuffelen met dieren op de kinderboerderij. Bij Kinderboerderij Sneek heerlijk spelen in de speeltuin met trampoline, vlotvaren of beestjes knuffelen!

38. In een kano door de Nederlandse natuur peddelen. Dit kan natuurlijk perfect in de Alde Feanen. Samen een gezinstochtje maken met de kano is een mega leuke activiteit.

39. Met het gezin de lekkerste streeklekkernijen proeven.

40. Naar het topje van een uitkijktoren klimmen. Samen de 18 meter trotseren op deze uitkijktoren in Fochteloërveen.41. Met de museumkaart een minder bekend kindermuseum in de regio bezoeken. Het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek heeft een eigen kindermuseum.

42. Een avontuurlijke natuurspeeltuin ontdekken. Natuurspeelplaats de Leijen is heerlijk in de zomer. Aan een strandje spelen met water en zand, wat wil je nog meer. 

43. Wat is de oudste dorpskern van jouw regio? Leuk om eens heen te gaan.

44. Midden in de natuur in een fijn bosbad zwemmen. Het bosbad in Appelscha is zo'n heerlijk openluchtzwembad, misschien wel onze favoriet in Fryslân.

45. Even wat tijd voor jezelf. Laat de kinderen een leuk vakantiekamp of dagkamp kiezen. We hebben enorme gave zeil, surf en watersportkampen in Friesland. 

46. Op survivaltocht in een cool outdoorpark. Bij Aventoer in Burgum kan het zowel binnen als buiten, fijn voor de Nederlandse zomer.

47. Een soort wandelvierdaagse maar dan in de vakantie. Een leuke challenge voor kinderen: elke dag 5 kilometer wandelen. Je kiest zelf de mooiste routes en dan op paad.

48. Op de fiets naar een ijssalon waar je nog nooit geweest bent. Naar de ijssaloon van Margje in Workum moet je zeker even gaan. 

49. Jumpen maar! Een middagje trampolinespringen in een trampolinepark. Jumpstyle in Drachten vinden wij toch wel de mooiste en de leukste met fijne zitjes, veel licht en interactieve springspellen.

50. Met mooi weer een uitstapje naar een buitenmuseum maken. Het Hoogeland in Warffum is zeker de moeite waard.


Afvinken maar!
Sla de afbeelding hieronder op en print 'm uit. Leuk voor op de koelkast!Pagina-einde