• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

8x de leukste spelletjes met een walkie talkie

17 juni 2024
Wij kunnen ons onze eerste walkie talkies nog héél goed herinneren. Wat een plezier hebben we daarmee gehad! Op de camping, maar ook in huis én in de wijk. Wij hebben 8 spelletjes getest!

8x de leukste spelletjes met een walkie talkie


1. Rara, waar ben ik?

Je kind zoekt een huis uit in de straat, loopt er naartoe en beschrijft door de walkie talkie wat hij of zij ziet. Zónder het huisnummer te noemen natuurlijk. Kun jij raden bij welk huis je kind staat?

2. Spiegeltje, spiegeltje

Ga allebei op een andere hoek van de straat staan. Maak een tekening met stoepkrijt. Laat de ander deze tekening natekenen, zonder dat hij of zij ‘m heeft gezien. Gebruik de walkie talkies om te beschrijven hoe jouw tekening eruit ziet. Klaar? Ga dan snel de tekeningen met elkaar vergelijken!

3. Parcours lopen

Zet een simpel parcours uit op een veldje in de buurt. Een route met obstakels waar de kinderen langs, onderdoor of overheen moeten. Je speelt dit spel in een team van twee. De één is geblinddoekt, de ander geeft aanwijzingen via de walkie talkie. Welke team finisht als eerste?

4. Verstoppertje

Verstoppertje spelen is nog leuker als je de walkie talkies gebruikt om elkaar hints te geven. Wel goed afspreken tot hoe ver je kinderen mogen gaan in de buurt ;)5. Schatzoeken

Verstop een schat en stuur de kinderen op pad om ‘m te vinden. Voorzie ze onderweg met de walkie talkes van hints én opdrachten.

6. Verkeersleider

Je kind is het vliegtuig en jij navigeert hem of haar veilig naar de grond (naar een specifieke plek op het veld). Je kunt de kinderen ook laten fietsen (alleen als je de walkie talkie veilig aan de fiets vast kunt binden) en zo laten navigeren door de straat of wijk.

7. Kip, ik heb je!

Zet twee kinderen op verschillende plaatsen in de straat of wijk neer, zo dat ze elkaar niet kunnen zien. Ze mogen alleen via de walkie talkies communiceren om elkaar te vinden. Wil je dit moeilijker maken? Spreek dan af welke woorden ze niet mogen gebruiken.

8. Rollenspellen

Natuurlijk kun je met walkie talkies ook perfect een brandweerman, politieagent, gevangenisbewaarder of supermarktkassière naspelen!

NB: spelen er meerdere kinderen mee en heb je maar twee walkie talkies? Verdeel de kinderen dan in twee teams.

Maak het spelen met walkie talkies extra spannend door codewoorden te gebruiken. Een paar voorbeelden:

- Over en uit - Einde van het bericht, de zender verwacht geen antwoord.
- Begrepen - De ontvanger heeft de instructie/opdracht of mededeling begrepen.
- Correct - De ontvanger bevestigd dat het gevraagde juist is.
- Wacht - Mededeling dat je wacht op verdere berichtgeving of weer wordt opgeroepen.
- Over en sluiten - Toestemming om de walkie talkies uit te schakelen. Einde opdracht.
- Alle stations - Mededeling voor alle walkie talkiegebruikers. Hierop wordt niet geantwoord.
- Herhaal bericht - Verzoek tot het herhalen van het laatste bericht.
- Herstel - Het laatste bericht was fout. Nieuw bericht volgt.
- Geef bericht - Zender vraagt om bericht van de ontvanger.
- Cijfers - Hierna volgen enkel cijfers.
- Test (1,2,3) - Dit is een testbericht waar niet op gereageerd hoeft te worden. Wil je wel een reactie? Zeg dan ‘Test 1-2-3, bevestig ontvangst’.

Veel speelplezier!