De leukste tips voor een zomervakantie in Friesland met kinderen

13 juni 2022
2022 - ZOMERVAKANTIE! Friesland is één van de populairste vakantiebestemmingen in Nederland. Wij zijn vooral fan van de gezellige huisjes aan het water en de prachtige Friese natuur. Leuk voor een weekend weg met de kinderen, een midweek weg of voor een langere vakantie met de kids. Wij verzamelden 10 leuke vakantie-uitjes om tijdens je vakantie in Friesland te doen met kinderen.
Zomervakantie Friesland uitjes

Ga je op vakantie naar Friesland met je gezin? In Friesland zijn heel veel leuke dingen voor kinderen. Een kinderboerderij, museum, bowlingbaan, klimbaan, bioscoop, zwembad, speeltuin, park, waterskibaan en escaperoom. Genoeg te doen dus! Waarschijnlijk ga je ook een dagje naar de hoofdstad van de provincie Friesland: Leeuwarden. En dat is een goed idee want er zijn hier ook héél veel kindvriendelijke bezienswaardigheden. We geven je een paar vakantie-tips.

1. Speurtocht door de stad met Minitiature People | Leeuwarden

Kinderen vinden dit onwijs leuk! Op zoek naar de kleine mensjes van het geweldige Miniature People Project in Leeuwarden. Een hele toffe speurtocht door Leeuwarden. TIP: koop een ouderwetse kaart en kruis de plekken aan waar de mini-mensjes te vinden zijn. Laat de kids vervolgens zelf op zoek gaan naar de volgende mini-mensjes.

miniature people Leeuwarden

2. Eén met de natuur in Park Vijversburg | Tytsjerk

Zo gewoon, maar daardoor juist zo bijzonder! Dat is het zeker in het mooie Park Vijversburg te Tytsjerk. Je kunt er van alles ontdekken en beleven met kinderen. Een buis onder de grond, schommels in de heg of een brug onder water. Trek snel je schoenen uit en ga op pad. Dit park zit heel dicht bij Leeuwarden en de Groene Ster. 3. Kunst en prinsessen bij Princessehof Leeuwarden

Het Princessehof, dat klinkt best chique! En zo voelt het ook wanneer je daar bent. Het is namelijk het geboortehuis van een aantal zeer bekende mensen. In het Princessehof in Leeuwarden zit het nationale keramiekmuseum en daar zie je deze zomer een mooie tentoonstelling over de bijzondere kunstenaar Escher. Na je bezoek kun je een 'koninklijk' wandelingetje maken in de paleistuin en een drankje nemen in de theesalon.

4. Van alles ontdekken bij Natuurmuseum Fryslân

Een onwijs interessante plek voor kinderen. Er valt van alles te ontdekken zoals de 'Onderwatersafari',  het grote skelet van een potvis of het reiskabinet van de Friese kapitein Severein. 5. Zwemmen en spelen

Zwemmen kan je volop in Friesland! Binnen, buiten, in een zwembad of in het IJsselmeer of een natuurbad of bosbad. We hebben onze favoriete buiten zwemplekken in Fryslân op een rijtje gezet > 16x buiten zwemmen in Friesland.

de Groene Ster


6. Pannenkoeken eten op ‘t Pannekoekschip Leeuwarden

Als je in Leeuwarden gaat eten dan is dit een aanrader. Midden in de stad ligt dit prachtige schip waar Capt'n Pancake en zijn crew je een warm 'welkom aan boord' heten. De keuze is op hét Pannekoekschip van Leeuwarden méér dan ruim. Ze zijn hier zéér bekend met de wensen van kleine gasten, de bediening super vriendelijk, er is een speelhoek en je krijgt een kleurplaat met kleurtjes. Wat een feest!

Lees meer over de Kidsproof restaurants in Leeuwarden in ons blog '5 x kindvriendelijke restaurants in Leeuwarden'

pannenkoekenrestaurants in Friesland


7. Fries Scheepvaartmuseum Sneek

Het Fries Scheepvaartmuseum is een kidsproof en interactief museum, waar je alles leert over de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, door het zelf te ontdekken en beleven. Daarnaast zijn er verschillende routes voor gezinnen die door het hele museum leiden. Zo kun je gaan schat zoeken of aan de hand van een audiotour de Vikingroute lopen. Nieuw is de Zeemeerminnen & Piraten-route.8. Met de kinderen op boerenavontuur in Friesland

Heb je zin in een échte unieke Friese en kindvriendelijke beleving? Ga op zoek naar een toffe (kinder)boerderij in de buurt. wij zochten de 6 vétste boerderijen al voor je uit: 6x Kinderboerderij in Friesland.

Of kom langs op een échte werkende Friese Kaasboerderij. Op deze boerderij staan meer dan 250 koeien en kalfjes en er valt van alles te beleven. Terwijl dochter Sytske je over de boerderij vlogt leer je heel veel over het boerenbedrijf en boerenleven. Door middel van je antwoordblad en plattegrond vind je zelf de weg. Echt Frysk!
9. Blotevoetenpaden 

Een supergezellig en tof uit je in de zomer! Loop een blotevoetenpad. Wij hebben er 5 voor je gevonden in Friesland! 5x Het léukste blotevoetenpad.

10. Eet ijs

Een ijsje maakt elke dag goed en stemt altijd vrolijk! De beste ijssalons in Friesland liggen vaak in een prachtige thee- of speeltuin. Wij zochten ze alvast op: de 5 beste ijssalons van Friesland.

Ben je op zoek naar nog met uitjes? Bekijk hier onze eropuit tips en hier onze blogs. Heel veel plezier tijdens je vakantie in Friesland.