Met kinderen naar Alde Faenen

12 maart 2024
Alde Faenen is een prachtig natuurgebied in Friesland waar je ook prima met kinderen heen kunt. Terwijl je zelf lekker geniet van de natuur in alle seizoenen, kunnen kids zich ook goed vermaken. We vertellen je graag wat er allemaal te doen is voor jou en je gezin!
Met kinderen naar Alde Faenen

Trek er een dagje op uit in de veenmoerassen die Alde Faenen heten. Dit magisch stukje Friesland, biedt niet alleen een adembenemend landschap, maar ook een schat aan activiteiten voor jonge avonturiers.

1. Fietsen

In Alde Faenen zijn verschillende fietsroutes uitgezet. Kinderen kunnen kabbelende beekjes, uitgestrekte rietvelden en nog veel meer ontdekken. Neem lekker een picknick mee om er een onvergetelijke dag van te maken. 


2. Wandelen en natuurschatten zoeken 

Onze eerste missie: op zoek gaan naar natuurschatten. Gewapend met loepen en insectenvangers gaan de kinderen op zoek naar kleurrijke bloemen, bijzondere kevers en misschien zelfs een verstopte kikker. Alde Faenen biedt een overvloed aan flora en fauna. Meer informatie over de wandelroutes vind je hier: wandelroutes.

Wandelen met kinderen in Alde Faenen

3. Bezoekerscentrum 

Het bezoekerscentrum in Earnewald is een perfecte startplek voor je bezoek. Je kunt hier allerlei routes bekijken en verkrijgen. Over het water (boot, kano of SUP), met de fiets of (korte) wandelroutes. Natuurlijk kun je hier ook iets leren over dit prachtige veengebied. 

LET OP: het bezoekerscentrum is tijdelijk gesloten (dd 5 dec 2023) en verplaatst, check de website voor actuele informatie.

4. Huur een SUP

Ga lekker suppen. Een perfect idee voor wat oudere kinderen op een warme dag. Je huurt sup's op verschillende plekken. 

5. IJsboerderij

IJsboerderij Lyts Buthus is een fantastische plek om even een stopje te maken! Je kunt de koeien bekijken die het melk geven voor zulke heerlijke ijsjes. Als dat niet leuk is! 

6. Varen

Natuurlijk is varen een hele leuke manier om dit prachtige natuurgebied te verkennen. Dat kan per kano of met een sloepje. Er zijn verschillende verhuurbedrijfjes, maar wil je groen doen, kies dan voor Greenjoy! 

7. Spelen!

Je kunt op verschillende plekken prima spelen. Bij het bezoekerscentrum is een natuurspeeltuin (Koaidyk 8), waterspeelplaats It Wiid (Koaidyk),  It Pettebosk (Koaidyk) en een speeltuin met een speelschip bij de jachthaven (Piet Miedemaweg). Kortom, aan de Koaidyk liggen maar liefst 3 verschillende speeltuinen!
 
Met kinderen in Alde Faenen

8. Zwemmen

Plons in het water bij zwemstrandje Earnewald!

9. Beklim de uitzichtstorens

Een toren beklimmen en de wereld eens van een andere kant zien, dát is leuk! Er zijn er twee: Romsicht en Earnslat.

10. Excursieboot

Excursieboot de Blaustirns vaart vanaf Earnewald. Extra leuk; deze boot vaart geruisloos, want op zonne-energie!

11. Ooievaarsstation

Wat dacht je van een bezoekje aan het ooievaarsstation 'it Eibertshiem'?

12. Peddelen!

Bij mooi weer is het ook heel erg leuk om de omgeving te leren kennen per kano. Er zijn 2 verschillende routes. 

TIP: In het (tijdelijke) bezoekerscentrum kun je een prachtige overzichtskaart van het gebied kopen. 

Wij wensen jullie veel plezier samen in Alde Faenen!

PS: heb je nog een leuke tip voor ons die echt niet mag ontbreken over Alde Faenen? Laat het ons weten via friesland@kidsproof.nl Daar zijn wij ontzettend blij mee!