• Kidsproof.nl
  • Bezoek Kidsproof Vakantie
  • Bezoek Kidsproof Plus
Blogs & inspiratieAlle blogs

13x de leukste boswandelingen met kids in Friesland

3 januari 2024
Laarzen aan en gaan! Met deze leuke boswandelingen in de regio heb je gegarandeerd een leuk dagje midden in de natuur. Hieronder vind je 6 leuke boswandelingen bij jou in de buurt! Niet alleen dat, we vonden óók maar liefst 7 kabouterwandelingen!
Boswandelingen met kinderen in Friesland

In Friesland zijn zoveel mooie bossen te vinden. Heerlijk om in het weekend een boswandeling met kinderen te maken: bijna alle kinderen vinden het geweldig in het bos en iedereen kan even lekker uitwaaien. En wist je dat ze met nog meer plezier meegaan als je samen naar kabouters of paddestoelen gaat speuren? Wij zochten de leukste, kindvriendelijke wandelingen en wandelroutes met kinderen voor je uit. Op naar het bos!

PS: hebben je kinderen geen zin? Check dan hier nog even onze tips om je kids mee te krijgen!


1. Rugzakroute Kikkerpad 

Tijdens deze leuke wandeling kruipen de kids in de huid van de kikker en ontdekken jullie hoe een kikker de wereld ziet. Leer de onderwaterwereld kennen met een schepnet en doe proefjes om de kwaliteit van het water te controleren. Check hier de Rugzakroute Kikkerpad.

Lengte route: 1,5 tot 2 uur lopen

Startpunt: Earnewald

2. Het Rysterbosk

Het Ryksterbos is een prachtig bos om in te wandelen. Het bos ligt aan het IJsselmeer en heeft enorme bomen. Er zijn in de herfst wel honderden paddenstoelen te vinden. Kijk hier voor meer info over Het Rysterbosk. Haal bij bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirnum een de speurtocht Hippe Heksen en Paddestoelen op, met opdrachtenboekje en heksenmuts. 

Startpunt: Mar & Klif, Oudemirnum

Wandeling door het Rijsterbos in Friesland · Wandelingen.info

3. Krûmeltjesspoor Ameland

Met de hulp van Staatsbosbeheer heeft een klein groepje vrijwilligers op Ameland het Krûmeltjesspoor gemaakt. Hieruit is een leuke route ontstaan om met het hele gezin te bewandelen. De wijze uil wijst jullie de weg. Onderweg kun je krûmels vinden: keien die 's nachts tot leven komen. 

Startpunt: Bureweg in Nes

4. Nationaal Park De Alde Feanen

Bij Nationaal Park De Alde Feanen kun je ook heerlijk wandelen. Neem eerst een kijkje bij het bezoekerscentrum en begin vanaf daar jullie wandeling! Kinderen krijgen onderzoeksmateriaal mee om het gebied op een avontuurlijke manier te leren kennen. Kijk hier voor meer info over het Nationaal Park De Alde Feanen

Startpunt: Bezoekerscentrum De Alde Feanen in Earnewald

Natuur en landschap – Nationaal Park de Alde Feanen

5. Kimwerter Bosk

Dit bos heeft maar liefst drie leuke wandelpaden, waaronder een picknickpad, een reeënpad en een kabouterpad. Het kabouterpad staat vol met kabouters. Er komen steeds meer kabouters bij, waardoor het iedere keer weer een verrassing is welke kabouters je tegen gaat komen. Ontdek hier het Kimwerter Bosk!

Startpunt: Kimswerd6. Delleboersterheide


Veel mensen kennen deze niet, maar dit gebied in Oldeberkoop is prachtig! Onderweg is er een oud (veen)huisje en daar ligt een boekje waar je iets in mag schrijven en acherlaten. En het is er heerlijk wijds en groots, dus kinderen kunnen alle kanten op! 

Startpunt: Oldeberkoop.


7x kabouterpad in Friesland


Het lopen van een kabouterpad is altijd feest! Laarzen aan, puntmuts op een gaan! Kabouterpaden zijn ideaal om een boswandeling met de kleinste kids leuk te maken. Minder lang en interactief. Ga lekker samen op pad!  


1. Kabouterpad Lauwersmeer

Langs het kabouterpad van Lauwersmeer kom je nog wel eens wat kaboutersporen tegen. Vind jij ze allemaal? Bij activiteitencentrum Lauwersmeer ligt een goed gevulde knapzak voor je klaar. Onderweg kun je aan de slag met leuke opdrachten en na afloop mag je puntmuts zelfs mee naar huis!

Startpunt: Lauwersoog

Vijf kinderen zitten op een boomstam verkleed als kabouters

2. Kabouterpad Vegelinsbos

In het mooie Vegelinsbos is een kabouterpad aangelegd. Lukt het jou om alle opdrachten te doen? Als kers op de taart geniet je bij deze wandeling van een prachtig uitzicht over het meer. 

Startpunt: St Nicolaasga

3. Kabouterpad in bos Elfbergen

De boswachter van Gaasterland weet het zeker; in bos Elfbergen wonen geen elfjes, maar kabouters! Langs een wandelpad kun je de kaboutertjes vinden. Vind jij ze allemaal? 

Startpunt: bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirnum

4. Kabouterpad Terschelling

Ook op Terschelling kun je kaboutertjes vinden. Je gaat op zoek naar spoeren. Wat kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje of misschien zelfs wat geplet gras van een kabouterdutje. Loop het pad af en wie weet kom jij wel een echte kabouter tegen... 

Startpunt: Badweg, Hoorn

5. Kabouterpad in Appelscha

Als je het kabouterpad in Appelscha loopt, ontdek je zelf waar kabouters altijd zo druk mee bezig zijn. Vergeet onderweg vooral niet naar wat kaboutersporen te zoeken!

Startpunt: Appelscha

6. Kabouters op de Kiekenberg

De Kiekenberg is het hoogste punt in de omgeving van Oudehorne en Nieuwehorne. Dit kabouterpad is aangelegd om kids in contact te laten komen met de natuur. 

Startpunt: Oudehorne

7. Speelbos Sparjebird

In Speelbos Sparjebird staan 10 uit hout gezaagde dieren. Bij ieder dier hoort een opdracht. Doe jij ze allemaal?

Startpunt: Staatsbosbeheer, Hemrik

Nog niet uitgespeeld buiten? Check de blog: 5 x een uitje op de boerderij. Of onze blog: Blotevoetenpaden in Friesland.

Kennen jullie nog een leuke wandelbos dat hier niet bij staat? Laat het ons weten via de mail!

Veel wandelplezier!