De leukste tips voor een vakantie in Friesland met kinderen

6 juni 2021
Deze zomervakantie gaan veel gezinnen op vakantie in Nederland. Wist je dat Friesland één van de populairste vakantiebestemmingen is in Nederland? Wij zijn vooral fan van de gezellige huisjes aan het water en de prachtige Friese natuur. Leuk voor een weekendje weg, een midweek weg of voor een langere vakantie. Wij verzamelden 10 leuke dingen om tijdens je vakantie in Friesland te doen met kinderen.
Zomervakantie Friesland uitjes

Ga je op vakantie naar Friesland met je gezin? Dan ga je waarschijnlijk ook een dagje naar Leeuwarden. En dat is een goed idee want er zijn hier héél veel kindvriendelijke bezienswaardigheden. We geven je een paar Kidsproof tips.

Speurtocht door de stad met Minitiature People Leeuwarden

Kinderen vinden dit onwijs leuk! Op zoek naar de kleine mensjes van het geweldige Miniature People Project in Leeuwarden. Een hele toffe speurtocht door Leeuwarden. TIP: koop een ouderwetse kaart en kruis de plekken aan waar de mini-mensjes te vinden zijn. Laat de kids vervolgens zelf op zoek gaan naar de volgende mini-mensjes.

miniature people Leeuwarden

Eén met de natuur in Park Vijversburg Tytsjerk

Zo gewoon, maar juist nú zo bijzonder. En bijzonder is het zeker in het mooie Park Vijversburg te Tytsjerk. Je kunt er van alles ontdekken en beleven met kinderen. Een buis onder de grond, schommels in de heg of een brug onder water. Trek snel je schoenen uit en ga op pad. Dit park zit heel dicht bij Leeuwarden en de Groene Ster. Kunst en princessen bij Princessehof Leeuwarden

Het Princessehof, dat klinkt best chique! En zo voelt het ook wanneer je daar bent. Het is namelijk het geboortehuis van een aantal zeer bekende mensen. In het Princessehof in Leeuwarden zit het nationale keramiekmuseum en daar zie je deze zomer een mooie tentoonstelling over de bijzondere kunstenaar Escher. Ook kun je nog genieten van  verborgen schatten waarbij kids op zoek moeten naar de schat. Na je bezoek kun je een 'koninklijk' wandelingetje maken in de paleistuin en een drankje nemen in de theesalon.

Van alles ontdekken bij Natuurmuseum Fryslân

Een onwijs interessante plek voor kinderen. Er valt van alles te ontdekken zoals de 'Onderwatersafari',  het grote skelet van een potvis of het reiskabinet van de Friese kapitein Severein. Deze zomer is het extra spannend in het Natuurmuseum Fryslân.  Gif in dieren. Hoe werkt dat eigenlijk? En wat doen mensen er mee? Interessant om eens uit te vogelen hoe dat zit. Kom de levende en giftige slangen, spinnen en kikkers van 'GIF' in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden bekijken.

GIF Natuurmuseum Friesland

Zwemmen, spelen en zonnen bij de Groene ster

De groene Ster in Leeuwarden is zo’n plek waar je altijd wel naartoe kunt met kinderen. In de zomer is het EXTRA fijn want dan is het dé zwemlocatie in de buurt van Leeuwarden. Er is voldoende gratis parkeerplek en meer dan voldoende ruimte op de zonneweide of het zandstrand. Er zijn speeltoestellen aan het water. TOP dag! Ook fijn: er is een kiosk en er zijn openbare toiletten. Ben je op zoek naar andere zwemplekken in Fryslân bekijk dan ons 5x buiten zwemmen Yn Fryslân blog.

de Groene Ster

Pannenkoeken eten op ‘t Pannekoekschip Leeuwarden

Als je in Leeuwarden gaat eten dan is dit een aanrader. Midden in de stad ligt dit prachtige schip waar Capt'n Pancake en zijn crew je een warm 'welkom aan boord' heten. De keuze is op hét Pannekoekschip van Leeuwarden méér dan ruim. Ze zijn hier zéér bekend met de wensen van kleine gasten, de bediening super vriendelijk, er is een speelhoek en je krijgt een kleurplaat met kleurtjes. Wat een feest!

Lees meer over de Kidsproof restaurants in Leeuwarden in ons blog '5 x kindvriendelijke restaurants in Leeuwarden'

pannenkoekenrestaurants in Friesland

Fries Scheepvaartmuseum Sneek

Dit is áltijd al een leuk uitje om te doen MAAR nu helemaal. Het allerleukste deel voor kinderen is het interactieve kindermuseum waar je alles leert over de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, door het zelf te ontdekken en beleven. Daarnaast zijn er verschillende routes voor gezinnen die door het hele museum leiden. Zo kun je gaan schat zoeken of aan de hand van een audiotour de Vikingroute lopen. Nieuw is de Zeemeerminnen & Piraten-route.Met de kinderen op avontuur in Friesland

Heb je zin in een échte unieke Friese en kindvriendelijke beleving? Dan zijn onderstaande tips met het gezin een aanrader. Authentieke plekjes in de natuur waarmee je Friesland nóg beter leert kennen.

Op bezoek bij 'de Deelen'een échte werkende kaas- en beleefboerderij

Kom langs op een échte werkende Friese Kaasboerderij. Op deze boerderij staan meer dan 250 koeien en kalfjes en er valt van alles te beleven. Terwijl dochter Sytske je over de boerderij vlogt leer je heel veel over het boerenbedrijf en boerenleven. Door middel van je antwoordblad en plattegrond vind je zelf de weg. Echt Frysk!
Lees in dit blog hoe onze eigen Kidsreporters het bezoek aan de boerderij hebben beleeft.
De wereld van Hielke en Sietse bij Kameleon Teherne

Stap in de wereld van Hielke en Sietse, de schippers van de Kameleon. Het Kameleondorp in Teherne is zo'n echte Friese plek waar je je meerdere dagen kunt vermaken. Heerlijk in de natuur spelen met water. Je kinderen gaan vies mee naar huis dus een setje extra kleren is optioneel maar aanbevolen ;-). TIP:  Huur een sloep of bootje en neem je kinderen mee op avontuur naar het verlaten eiland expeditie in het Sneekermeer. 

Blote voetenpad en bloemen plukken

Ga je op vakantie naar Appelscha? Loop dan met je voeten door de modder van blote voetenpad Appelscha in het Drents-Friese Wold. Of pluk een bos bloemen voor in je vakantiehuisje bij pluktuin Ravenswoud.


Ben je op zoek naar nog met uitjes? Bekijk hier onze eropuit tips en hier onze blogs. Heel veel plezier tijdens je vakantie in Friesland.